Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Patril k najnadanejším hercom: Prerazil aj v Hollywoode! Jeho život skončil tragickým pádom z mosta

Jan Tříska Zobraziť galériu (2)
Jan Tříska (Zdroj: TASR)

Jan Tříska, ktorý sa narodil 4. novembra 1936, bol jedným z najnadanejších českých hercov generácie 60. rokov minulého storočia. Po emigrácii dokázal preraziť aj v Hollywoode. A do českého povedomia sa neskôr vrátil rolami kráľa Leara na Letných shakespearovských slávnostiach či krátko po novembri 1989 ako učiteľ Igor Hnízdo v Obecnej škole.

Tomu bol možno blízky svojou disciplínou. Tříska bol vyhlásený askét, chodil behať a žil zdravo, udivoval mladistvou energiou. A jeho život skončil dramaticky - zomrel v septembri 2017 po páde z Karlovho mosta.

Môžete byť dobrým hercom

Pražský rodák vyštudoval Divadelnú fakultu AMU. "Ako mladý som sa zúčastnil recitačných súťaží. Na jednej z nich si ma všimol Karel Höger. Cez prestávku za mnou prišiel a spýtal sa, čo chcem študovať. Odpovedal som: tanečníka. A on: môžete byť dobrým hercom," spomínal Tříska na svoje rozhodnutie stať sa hercom. Hneď po škole nastúpil do Národného divadla. "Bol som hlúpy, spurný mladík, ktorý mal len to drzé čelo," povedal.

Patril k najnadanejším hercom:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube, divadlovceletne.cz, Facebook, SITA, ČT)

Napriek tomu tu vytvoril rad vynikajúcich rolí vrcholiacich Shakespearovým Romeom, v roku 1966 však odišiel a spolu s Otomarom Krejčom stál pri zrode Divadla za bránou. Potom hral Tříska v rade Krejčových inscenácií, točil filmy aj televízne hry a seriály (Augustová nedeľa, Ľudia z maringotiek, Radúz a Mahulena, Záhada hlavolamu, F. L. Vek). V roku 1972 ale komunisti Divadlo za bránou zavreli a o päť rokov neskôr Tříska emigroval.

Uspel aj v Amerike!

Jeho rozhodnutie dozrelo na Troch kráľov 1977 potom, čo zavreli Václava Havla (ten bol Třískovým svedkom na svadbe v roku 1968). To už mal herec za sebou podpis manifestu Dvetisíc slov a z toho vyplývajúce obmedzenia v televízii aj vo filme. Manželia Třískovci odišli najskôr do Grécka a potom do kanadského Toronta, kde mali príbuzných.

Len pár mesiacov po úteku už Tříska hral v New Yorku diabla Wolanda v Majstrovi a Markétke. "Aj keď nevedel dostatočne anglicky, svojím prejavom a osobnosťou strhol obecenstvo," písali kritici. Čerstvého imigranta pre tento part obetavo pripravoval Jiří Voskovec. V Amerike natočil Tříska okrem iného filmy Semtex blues, Neverne tvoja, Rudí, Ľud verzus Larry Flynt, Andersonville či Ronin. Divadelným vrcholom bola rola Jepichodova v Čechovovom Višňovom sade, ktorý režíroval Peter Brook.

Tragický pád z mosta

Od roku 1982 žil v Los Angeles s manželkou Karlou, pôvodne herečkou, neskôr manažérkou v hoteli, s ktorou mal dcéry Karlu a Janu. V starej vlasti sa po roku 1989 okrem Obecnej školy objavil napríklad vo filmoch Rád, Rok diabla, Želary, Jedna ruka netlieska, Horem pádem alebo Po strnisku bos.

Hral aj v televízii, vystupoval na Letných shakespearovských slávnostiach alebo v Divadle Na Jezerke. Pred smrťou sa pripravoval na nakrúcanie filmu Na streche režiséra Jiřího Mádla, 23. septembra 2017 - dva dni pred jeho začiatkom - ale spadol zo zábradlia Karlovho mosta do Vltavy a o dva dni neskôr v nemocni zomrel. Mal 80 rokov.

Viac o téme: Jan TřískaObecná škola
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu