Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Obľúbená herečka z kultových filmov: FOTO V mladosti bola českým ideálom... Zaľúbil sa do nej cudzinec

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Repro foto YouTube/My channel)

Aj keď bola známa a obľúbená, pred filmom dávala prednosť divadlu. Česká herečka Jana Dítětová, ktorá zomrela pred tridsiatimi rokmi, 9. novembra 1991, stvárnila v niekoľkých pražských divadlách desiatky postáv. Filmoví diváci ju poznali z titulov Prstýnek, Bylo to v máji, Divá Bára, Šťastnú cestu, Tam na konečné, alebo Dým bramborové natě.

Jej životnou rolou sa stala rozhlasová novinárka Helena Zemánková v dráme Jaromila Jireša podľa Kunderovho známeho románu Žert. Pred televíznou kamerou sa Dítětová objavila napríklad v komédiách Ako vytrhnúť veľrybe stoličku a Ako dostať otecka do polepšovne. Často tiež pôsobila aj v rozhlase av dabingu.

"Keď sa rozdával talent, postála dvakrát," hovoril o Dítětovej herec Rudolf Hrušínský. Podľa pamätníkov stelesňovala ideál zdravého českého dievčaťa, krv a mlieko. Hrala aj v seriáloch – Rodina Bláhova, 30 prípadov majora Zemana či Rozpaky kuchára Svätopluka z 80. rokov podľa scenára Jaroslava Dietla. 

Jana Dítětová (na čertovskej váhe hriechov) vo filme S čerty nejsou žerty (Zdroj: Repro foto YouTube/Patrix)
Zobraziť galériu (4)
Jana Dítětová (na čertovskej váhe hriechov) vo filme S čerty nejsou žerty (Zdroj: Repro foto YouTube/Patrix)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Patrix)

Po filme Žert, ktorý bol čoskoro zakázaný, na ňu čakali už len menšie role vo filmoch Návraty, Cukrová bouda, Babičky dobíjejte přesně (kde hrala robota – babičku Carmen), Predĺžený čas či s Čerty nejsou sú žerty. Naposledy sa na filmovom páse objavila ako vrátnička v dráme Operace mé dcery z roku 1986.

Prvé herecké krôčiky v krčme, dívakov okúzľovala mladistvou ľúbeznosťou

Vlastným menom Jana Kalabzová sa narodila v Plzni v rodine krčmára a na javisku v jeho krčme si vyskúšala prvé herecké krôčiky. Po štúdiu na hereckej škole EF Buriana (1940 až 1941) sa na javisku Burianovho divadla stretla s Vlastimilom Brodským a Stellou Zázvorkovou a rýchlo sa „otrkala“. Keď mala šestnásť, všimol si ju režisér Miroslav Cigán a obsadil ju do svojho filmu Karel a ja vedľa Henricha Plachtu. Ako devätnásťročná sa objavila v snímke Prstýnek Martina Friča, kde divákov okúzľovala svojou mladistvou ľúbeznosťou.

Jana Dítětová v snímke Divá Bára (Zdroj: Repro foto YouTube/Prostě Já)
Zobraziť galériu (4)
Jana Dítětová v snímke Divá Bára (Zdroj: Repro foto YouTube/Prostě Já)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Prostě Já)

Po divadelných začiatkoch v Mestskom divadle v Kladne (1941 až 1943) do konca vojny pôsobila v pražskom Intímnom divadle. Prvú povojnovú sezónu Dítětová hrala v Divadle na Vinohradoch a v Burianovom D 46. Po niekoľkých rokoch v divadelnom súbore Československého štátneho filmu natrvalo zakotvila v roku 1951 v pražskom Realistickom divadle (v roku 1990 odišla do dôchodku).

Kvôli divadlu často odriekla filmovú ponuku, koniec života dožila v ústraní

Všetky svoje role veľmi starostlivo študovala a prežívala a aj keď mala úspech, koľkokrát odriekla filmovú ponuku len preto, aby mala čas na svoje divadelné postavy. Za 39 rokov na jednej z popredných pražských scén ich stvárnila desiatky - okrem iného Mimi v Čapkovom Loupežníku (1951), Káču v Hrátkách s čertem Jana Drdu (1958), Desdemonu v Shakespearovom Othellovi (1963), Pulcheriji v Zločine a treste Fjodora Michajloviče Dostojevského (1976), Teti v Topolovej Hodině lásky či Starou dámu v Klímovej Cukrárně Myriam  (obe 1990).

Jana Dítětová vo filme Ako vytrhnúť veľrybe stoličku (Zdroj: Repro foto YouTube/My channel)
Zobraziť galériu (4)
Jana Dítětová vo filme Ako vytrhnúť veľrybe stoličku (Zdroj: Repro foto YouTube/My channel)  (Zdroj: Repro foto YouTube/My channel)

Do herečky, ktorej prvým manželom bol Josef Vinklář, sa v roku 1968 zamiloval holandský historik a nakladateľ Hans Roty. Odišla za ním, ale neskôr sa vrátila, emigrovať nedokázala. Ďalšou jej láskou bol husľový virtuóz David Oistrach, s ktorým si roky vymieňala cituplné listy. Koniec života dožila v ústraní, zomrela vo veku iba 65 rokov.

Viac o téme: Jana Dítětová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu