Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Česká herečka, ktorá mala iné záľuby ako ostatní: Osudná autonehoda... Vzala jej to najcennejšie!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Show Jana Krause)

Šesťdesiat rokov strávila herečka Luba Skořepová, ktorá zomrela pred piatimi rokmi, 23. decembra 2016, v Národnom divadle. Vytvorila tam na stopäťdesiat rolí a malých úloh. A k nim pridala mnoho ďalších postáv aj na iných scénach – v Divadle Viola, Štúdiu Ypsilon či napríklad v Mestských divadlách pražských. Poznajú ju aj televízni a filmoví diváci, napríklad ako čarodejnú bylinkárku zo snímky Tomáša Vorla Cesta z města. Herečka, známa svojim záujmom o mágiu a astrológiu, tiež napísala množstvo kníh.

„Už od šiestich rokov som hrozne bláznila za herectvom, bola som tým posadnutá a to mi zostalo. Je to vlastne prekliatie, pretože to musím mať ako drogu,“ hovorila v rozhovore pre Lidové noviny v roku 2007. Herectvo vyštudovala počas 2. svetovej vojny na pražskom konzervatóriu. Po oslobodení pôsobila v Štúdiu Národního divadla a po jeho zániku v roku 1948 sa stala členkou Činohry Národního divadla, ktorému zostala verná až do júna 2014, kedy sa s divákmi rozlúčila derniérou Gogolovho Revízora. 

Luba Skořepová (Zdroj: Repro foto YouTube/Hithit)
Zobraziť galériu (5)
Luba Skořepová (Zdroj: Repro foto YouTube/Hithit)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Hithit)

Filmoví diváci poznajú Skořepovú najviac ako Babočku – liečiteľku, ktorá vyrába zázračné lektvary, vo filme Cesta z města. Záľuba v tajoch prírody a magických záležitostiach ju preslávila aj v skutočnom živote. „Ja som odjakživa mala iné záujmy ako druhé deti, pátrala som, čo druhí nevedia. Možno si dnes viac rozumiem s prírodou. Ja mám všetko za živé. Aj stromy, kamene, viem sa s nimi kontaktovať,“ prezradila v jednom rozhovore, kde hovorila aj o svojej viere v prevteľovaní a o tom, že v budúcom živote by chcela byť znova herečkou .

Tomáš Hanák a Luba Skořepová vo filme Cesta z města (Zdroj: Repro foto YouTube/VOREL FILM official channel)
Zobraziť galériu (5)
Tomáš Hanák a Luba Skořepová vo filme Cesta z města (Zdroj: Repro foto YouTube/VOREL FILM official channel)  (Zdroj: Repro foto YouTube/VOREL FILM official channel)

Napísala množstvo kníh aj kuchárku

Rodáčku z Náchoda, narodenú tam 21. septembra 1923, pokrstili ako Libuši, ale odmalička bola pre každého Luba. Na náchodskom gymnáziu študovala spoločne s Jozefom Škvoreckým. V televízii natočila okrem iného seriál Šípková Ruženka.

Luba Skořepová v zábavnom programe Myslivečku, kdybys chtěl z roku 1986 (Zdroj: Repro foto YouTube/Spiso Fanda)
Zobraziť galériu (5)
Luba Skořepová v zábavnom programe Myslivečku, kdybys chtěl z roku 1986 (Zdroj: Repro foto YouTube/Spiso Fanda)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Hudba, humor, vše co mám rád :))

Skořepová tiež napísala množstvo kníh. Napríklad v tej nazvanej Nebe, peklo, ráj, ktorá vyšla v roku 1999, herečka spomínala na slávnu gardu Národního divadla v Prahe a priblížila odvrátenú stranu hereckej slávy. \"U žiadnej som sa toľko nezasmiala a neplakala, ako pri tejto. Nemám rada spomienky, skôr si tie udalosti z rokov minulých priťahujem a prežívam ich znova. Stávam sa opäť drobcom, malým dievčaťom z kašičky, pubertálnou slečnou na gymnáziu,\" uviedla vtedy Skořepová, ktorá sa tiež zaoberala astrológiou, numerológiou či zberom polodrahokamov.

Luba Skořepová v televíznom programe Kabaret u dobré pohody v roku 1977 (Zdroj: Repro foto YouTube/Spiso Fanda)
Zobraziť galériu (5)
Luba Skořepová v televíznom programe Kabaret u dobré pohody v roku 1977 (Zdroj: Repro foto YouTube/Spiso Fanda)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Spiso Fanda)

Rovnako milovala práce v záhradke a tiež varila. V roku 2015 v kaviarni Nové scény v Prahe predstavila osemnástu knižku s názvom Maminčina kuchařka. Vznikla podľa zošita receptov, ktorú v jej rodine opatrovali stovku rokov.

Osobný život, autonehoda jej navždy zmenila život

Jej prvým manželom bol herec Josef Pehr, s ktorým sa zoznámili v ťažkých časoch okupácie a po oslobodení sa vzali. "V tom čase mala Luba iba 23 rokov a bola temperamentnejšia ako Josef. Mali však množstvo dôležitých vecí spoločných, napr. lásku k deťom. Luba odjakživa túžila po tom mať veľa detí a dokonca mala vybraných aj niekoľko mien v kalendári," uvádza ČSFD s tým, že podobne to bolo aj u Pehra. 

Jedného dňa však išla na vystúpenie s kolegami z Národního divadla a cestou sa stala nehoda, ktorá ju navždy poznamenala. "Vozidlo, ktoré hercov prevážalo, havarovalo a Luba utrpela zranenie, následkom ktorého už nikdy nemohla mať vlastné deti. To bola pre ňu aj pre jej manžela veľká rana," uvádza ČSFD s tým, že sa ich manželstvo neskôr rozpadlo. Jej druhým manželom bol potom spisovateľ a scenárista Pavel Hanuš. Herečka zomrela v roku 2016 v Prahe.

Viac o téme: Luba Skořepová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu