Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Legendárny komisár s lízatkom v ústach: Mal tri ženy, šesť detí... Neuveríte, koho je krstným otcom!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Telly Savalas)

Holá hlava väčšinou skrytá pod klobúkom, lízatko v ústach, cynický zmysel pre humor a svojské uplatňovanie práva, nie vždy rešpektujúce platné policajné predpisy. Tak možno charakterizovať komisára Kojaka. Jeho hlavným predstaviteľom bol americký herec Telly Savalas - od jeho narodenia v piatok 21. januára 1922 uplynulo 100 rokov.

Telly Savalas sa narodil ako Aristotelis Savalas v Garden City v americkom štáte New York v rodine gréckych prisťahovalcov. Jeho otec bol obchodník, matka výtvarníčka. Savalas bol tri razy ženatý a mal dovedna šesť detí. Zomrel vo veku 72 rokov 22. januára 1994 v Kalifornii. Počas svojej kariéry bol nielen hercom, ale aj producentom, spevákom a novinárom. Skúsenosti mal aj ako divadelník.

Telly Savalas v úlohe Franza Oberhausera v bondovke V službách jej veličenstva (Zdroj: Repro foto YouTube/Quantum of Persia)
Zobraziť galériu (6)
Telly Savalas v úlohe Franza Oberhausera v bondovke V službách jej veličenstva (Zdroj: Repro foto YouTube/Quantum of Persia)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Quantum of Persia)

V období druhej svetovej vojny slúžil tri roky v americkej armáde a po zranení bol vyznamenaný Purpurovým srdcom. Po vojne vyštudoval psychológiu na Kolumbijskej univerzite. Pracoval najprv ako štátny úradník na ministerstve vnútra. V druhej polovici 50. rokov 20. storočia pracoval pre televíznu stanicu ABC ako režisér a produkčný televízneho spravodajstva.

Ako herec začal pracovať až koncom 50. rokov

Potom pracoval ako divadelný režisér, ako herec začal hrať až koncom 50. rokov. V televízii sa objavil prvýkrát až v roku 1959, kedy hral gréckeho sudcu. V roku 1965 si zahral v snímke Najväčší príbeh všetkých čias, kedy si pre rolu Piláta Pontského musel oholiť hlavu. Tento imidž sa mu zapáčil natoľko, že holohlavý zostal až do konca svojho života. V roku 1967 si zahral aj v kultovom vojnovom filme Tucet špinavcov po boku Charlesa Bronsona, Donalda Sutherlanda a iných hviezd.

Telly Savalas si kvôli úloho Piláta oholil hlavu, čo sa mu zapáčilo a tento imidž si nechal (Zdroj: Repro foto YouTube/Razor Shark)
Zobraziť galériu (6)
Telly Savalas si kvôli úloho Piláta oholil hlavu, čo sa mu zapáčilo a tento imidž si nechal (Zdroj: Repro foto YouTube/Razor Shark)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Razor Shark)

Práve vďaka svojej oholenej hlave dostával najskôr úlohy sadistických zločincov až šialencov. Stvárnil úlohu v bondovke James Bond – V tajnej službe Jej veličenstva z roku 1969.

Savala sa preslávil ako komisár Kojak

Prvá séria úspešného krimiseriálu Kojak vznikla v roku 1973. Išlo o 22 epizód. Následne sa nakrútilo v roku 1974 ďalších 25 epizód. Už v roku 1974 dostal Savalas za rolu Kojaka cenu Emmy. V seriáloch sa pokračovalo do roku 1978. Dovedna bolo natočených päť sérií so 118 epizódami. Za úlohu Kojaka mu udelili aj dva razy Zlatý Glóbus a to v rokoch 1975 a 1976.

Telly Savalas ako komisár Kojak (Zdroj: Repro foto YouTube/Douglas Garner)
Zobraziť galériu (6)
Telly Savalas ako komisár Kojak (Zdroj: Repro foto YouTube/Douglas Garner)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Douglas Garner)

Poručík Theo Kojak z 13. policajného okrsku na juhu Manhattanu bol špičkovým detektívom oddelenia vrážd s neúnavným zmyslom pre spravodlivosť. Seriály vznikali v reálnych exteriéroch a príbehy mali aj reálny základ.

Kojakovho mladého parťáka stvárnil Kevin Dobson a šéfa detektívov kapitána McNeila si zase zahral Dan Frazer. V úlohe jedného z Kojakových kolegov účinkoval aj Savalasov mladší brat George. Medzi hercami, vystupujúcimi okrajovo v jednej či viacerých epizódach Kojaka, boli aj slávne filmové hviezdy ako Eli Wallach, Leslie Nielsen, Ruth Gordonová, James Woods či dokonca Sylvester Stallone.

Telly Savalas ako komisár Kojak
Zobraziť galériu (6)
Telly Savalas ako komisár Kojak  (Zdroj: Repro foto YouTube/Kojak)

Savalas sa s časovým odstupom k svojej najznámejšej postave vrátil v niekoľkých televíznych filmoch. V roku 2005 sa pokúšali o jeho oživenie. Nový seriál Kojak, kde si už zahral Ving Rhames, však po deviatich epizódach zrušili. Za zaujímavosť stojí, že Savalas sa stal v roku 1969 krstným otcom hollywoodskej filmovej hviezdy Jennifer Aniston.

Viac o téme: Telly Savalas
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu