Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO Škandál na Oscaroch: Will Smith dal moderátorovi tvrdú facku v priamom prenose!

Will Smith udrel moderátora Chris Rocka v priamom prenose Zobraziť galériu (3)
Will Smith udrel moderátora Chris Rocka v priamom prenose (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello)

Oscara, cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS), v kategórii najlepší film získala v noci na pondelok snímka CODA.

V rámci 94. ročníka odovzdávania Oscarov v Los Angeles si cenu za najlepšiu réžiu - psychologickej westernovej drámy The Power of the Dog (Sila psa) - odniesla novozélandská režisérka Jane Campionová.

Šok na pódiu

Will Smith získal Oscara za najlepší mužský herecký výkon, a to vo filme King Richard. Smith sa postaral aj o rozruch. Na pódiu udrel do tváre komika Chrisa Rocka, ktorý žartoval o vzhľade jeho manželky. "Jada, milujem ťa. GI Jane 2, nemôžem sa dočkať, až to uvidím,“ povedal moderátor.

Pre pochopenie, Smithova manželka Jada Pinkett Smith trpí alopéciou - autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje vypadávanie vlasov. GI Jane bol film, v ktorom Demi Moore hrala vojačku, pričom bola ostrihaná úplne nakrátko. Will Smith po údere následne na komika dvakrát zakričal: "Neber si do svojej hnusnej huby meno mojej manželky!"

Willa Smitha akadémia ocenila prvýkrát v jeho hereckej kariére. Cenu dostal pritom len krátko po tom, čo spôsobil najväčší rozruch galavečera. "Akadémia netoleruje násilie v akejkoľvek forme. Dnes večer s potešením oslávime našich víťazov 94. Oscarov, ktorí si zaslúžia tento okamih uznania od svojich kolegov i milovníkov filmu z celého sveta," napísal usporiadateľ na twitteri.

Smith získal cenu za rolu otca tenisových hviezd sestier Williamsových. "Richard Williams bol urputným ochrancom svojej rodiny," povedal Smith pri ďakovnom príhovore zjavne s odkazom na skorší incident, ktorý podľa médií veľmi poznamenal atmosféru v sále Dolby Theatre a zjavne vopred dohodnutý. Herec sa potom ospravedlnil americkej filmovej akadémii a vyjadril nádej, že ho pozve na udeľovanie zlatých sošiek aj budúci rok.

Will Smith udrel moderátora
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello)

Rock nepodal na Smitha trestné oznámenie, uviedla podľa AFP losangeleská polícia. Oscarov už dvakrát, v roku 2005 ho diváci hodnotili ako priemerného. V roku 2016 Rock, ktorý je černoch, obvinil akadémiu, že pri oceňovaní nie sú ľudia tmavej pleti dostatočne zastúpení.

Nepočujúci herec získal cenu za najlepší mužský herecký výkon

Ariana DeBoseová získala Oscara za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe v snímke West Side Story. Nepočujúci herec Troy Kotsur získal cenu za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme CODA. Oscara v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe získala Jessica Chastainová, a to za za účinkovanie vo filme The Eyes of Tammy Faye.

Troy Kotsur
Zobraziť galériu (3)
Troy Kotsur  (Zdroj: SITA/AP Photo/Chris Pizzello)

Encanto získal Oscara za najlepší animovaný film. Japonský film Drive My Car získal cenu za najlepší cudzojazyčný film. Cenu za pôvodný scenár k filmu Belfast získal Kenneth Branagh. Sian Hederová získala Oscara za najlepší adaptovaný scenár k filmu CODA.

Cenu za kostýmy si odniesla Cruella. Sošky za zvuk, hudbu, strih, vizuálne efekty, výpravu a kameru získala sci-fi snímka Duna. Snímka Summer of Soul získala cenu za najlepší dokument.

Ceny boli odovzdané aj za krátkometrážny dokumentárny film The Queen of Basketball, za animovaný krátkometrážny film The Windshield Wiper a krátky film The Long Goodbye. Cenu za najlepšiu pôvodnú pieseň - No Time to Die - získali Billie Eilish and Finneas O'Connell.

Viac o téme: OscarWill Smith CODA
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu