Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Syn českej legendy mal byť kňazom: Dnes ide v šľapajách otca a patrí k najpopulárnejším hercom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Repro foto YouTube/ČK LIVE)

Český herec David Švehlík, ktorý 6. apríla oslávil päťdesiatku, pôvodne navštevoval kňazský seminár, študoval filozofiu, nakoniec ale zvíťazil záujem o divadlo a film. Začínal v Divadle Na zábradlí, kde mal niekoľko rokov stály angažmán, potom hosťoval množstve divadelných scén.

Teraz je členom súboru Divadla Ungelt a súčasne je jedným z najpopulárnejších televíznych a filmových hercov. Presvedčivo dokáže syn hereckej legendy Aloisa Švehlíka zahrať kohokoľvek. Sudcom bol v seriáli Život a doba sudcu AK, detektívom v Kriminálke Anděl, muža bojujúceho s alkoholizmom stvárnil vo filme Úsmevy smutných mužov.

David Švehlík sa narodil v Liberci, má dve sestry. Ako detský herec sa síce objavil v niekoľkých inscenáciách, po gymnáziu ale absolvoval teologický konvikt, strávil rok na Lateránskej univerzite v Ríme a potom získal bakalársky titul z filozofie na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej. Na pražskej DAMU vyštudoval nakoniec réžiu, ktorej sa ale nevenuje.

David Švehlík (Zdroj: Repro foto YouTube/Ústecký kraj)
Zobraziť galériu (3)
David Švehlík (Zdroj: Repro foto YouTube/Ústecký kraj)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Ústecký kraj)

V Česku ho milujú v divadle

Od roku 2002 bol štyri roky angažovaný v Divadle Na zábradlí, kde sa výrazne podieľal na niekoľkých legendárnych inscenáciách - napríklad na Bernhardovom Náměstí Hrdinů (réžia Juraj Nvota), Jandlovej experimentálnej hre Z cizoty (réžia Ján Nebeský) či na Preissovej Gazdinej róbe (réžia Jiří Pokorný). Za svojho Mánka v tejto dedinskej dráme bol nominovaný na Cenu divadelných novín. Nominácií na množstvo prestížnych cien sa dočkal niekoľko. Do Divadla Ungelt prvýkrát vstúpil už v roku 2004.

David Švehlík v minisérii Prípad Roubal (Zdroj: Repro foto YouTube/Televízia Markíza)
Zobraziť galériu (3)
David Švehlík v minisérii Prípad Roubal (Zdroj: Repro foto YouTube/Televízia Markíza)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Televízia Markíza)

David Švehlík sa tiež sústavne venuje televízii a filmu. Pred kamerou debutoval roku 2003 rolou priateľa hlavnej hrdinky vo francúzskom filme Jean Moulin, une affaire française. Natáčal tiež napríklad seriál Život a doba sudcu AK, Kriminálku Anděl, historickú fresku Ja, Mattoni alebo filmy ako Pravidlá lži, V tieni či Úsmevy smutných mužov. Je druhýkrát ženatý a má tri deti. S prvou manželkou, herečkou Jitkou Schneiderovou, majú dcéru, s druhou manželkou Vendulou dvoch synov. 

Viac o téme: David Švehlík
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu