Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Vyučil sa ako mechanik-nastavovač a k herectvu sa dostal náhodou: Známa česká hviezda slávi 50-ku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Show Jana Krause)

Český herec a spevák Roman Vojtek je známy z množstva divadelných hier a muzikálov, často sa uplatňuje v televíznych projektoch, natočil aj niekoľko filmov. Vojtek, ktorý si popularitu získal aj ako tanečník a moderátor, oslávil 14. apríla päťdesiatku.

K spevu a herectvu sa Vojtek, ktorý pochádza zo Vsetína a vyučil sa v odbore mechanik – nastavovač, dostal náhodou. Na prijímacie skúšky na JAMU sprevádzal svoju kamarátku. Tam si ho všimol jeden z profesorov a navrhol mu, aby to skúsil tiež. Uspel a vyštudoval muzikálové herectvo. Najskôr sa uchytil v Mestskom divadle Brno, kde hral v muzikáloch aj činohre. 

Odtiaľ viedla jeho cesta do Prahy, účinkoval napríklad v predstaveniach Divadla Hybernia a Hudobního divadla Karlín. Dvakrát bol nominovaný na divadelnú cenu Thalia. V roku 2007 za rolu Tonyho v muzikáli West Side Story na javisku Mestského divadla Brno, za rok 2016 bola ocenená nomináciou jeho dvojrola Mefista a Fausta v muzikáli Mefisto v Divadle Hybernia.

Roman Vojtek v rozprávke O dvanástich mesiačikoch (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)
Zobraziť galériu (3)
Roman Vojtek v rozprávke O dvanástich mesiačikoch (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)

Hviezdi v rozprávkach, seriáloch aj filmoch, pustil sa i do podnikania

V televízii hral napríklad v seriáloch Vyprávěj, Modrý kód, Všechny moje lásky či Hviezdy nad hlavou. Množstvo rolí dostal v televíznych rozprávkach, ako napríklad Peklo s princeznou (2009) či O dvanástich mesiačikoch (2012). Je tiež víťazom prvého ročníka českej súťaže StarDance...keď hviezdy tancujú (2006), v ktorej mu partnerkou bola Kristína Coufalová. Vo filme získal role napríklad v snímkach Líbáš jako Bůh a Líbáš jako ďábel, Dvojrola či Svatba na bitevním poli.

Vojtek je ženatý, v novembri 2020 manželka Petra porodila syna Nathaniela. Z predchádzajúceho manželstva má Vojtek dcéru Editu a syna Benedikta. Pustil sa aj do podnikania, v 90. rokoch sa stal spolumajiteľom nahrávacieho a dabingového štúdia.

Roman Vojtek s manželkou Petrou v Show Jana Krause
Zobraziť galériu (3)
Roman Vojtek s manželkou Petrou v Show Jana Krause  (Zdroj: Repro foto YouTube/Show Jana Krause)

Viac o téme: Roman Vojtek
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu