Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Česká legenda a lámač ženských sŕdc: Pre herectvo žil... Pred 20 rokmi spáchal samovraždu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Vladimír Benko)

Vlastimil Brodský bol jedným z najslávnejších a najobľúbenejších českých hercov, natočil cez sto filmov a stvárnil množstvo divadelných, televíznych a rozhlasových rolí. Niekoľko desaťročí patril medzi najväčšie české hviezdy a populárny je dodnes. Plachý umelec s povesťou láskavého a inteligentného človeka, ale aj lámača ženských sŕdc, kolegov a priateľmi nazývaný Bróďa, pre herectvo žil, od práce ho neodradila choroba ani vek. Až obavy zo staroby a trýzeň depresie ho priviedli k dobrovoľnému odchodu zo života. Vo veku 81 rokov spáchal 20. apríla 2002 samovraždu na svojej chalupe v Slnečnej na Českolipsku.

Milovník Valašska Brodský sa narodil 15. decembra 1920 v Hrušove nad Odrou, ktorý je dnes súčasťou Ostravy. V 15 rokoch sa presťahoval s rodičmi do Prahy. Kariéru zahájil v priebehu druhej svetovej vojny, pôvodne ale pomýšľal skôr na tanec, miloval step. Po vojne ale presedlal na herectvo, talent v ňom objavil EF Burian, ešte počas vojny vystupoval Brodský v divadle Veterník a iných menších scénach. Svoj divadelný osud nakoniec spojil s pražským Divadlom na Vinohradoch, kde zakotvil v roku 1948. K jeho neprehliadnuteľným divadelným postavám patrili napríklad Bondy vo Válce s mloky alebo staviteľ Alquista v RUR.

Česká legenda a lámač
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/Fénix)

Umenie prirodzene stvárniť postavy obyčajných ľudí Brodský, ktorý často hosťoval aj na scéne Národního divadla, naplno rozvinul v 60. rokoch, keď rozkvitla aj jeho filmová kariéra. Neskôr povedal, že si skutočne cenil iba niekoľko zo svojich filmov. Rád spomínal na Ostro sledované vlaky, Rozmarn léto, Skřivánky na niti, Všechny dobré rodáky či Jakuba lháře, za ktorého dostal berlínskeho Strieborného medveďa. "A ono sa to v pomere ku všetkým tým filmom zdá, akoby som sa celý život flákal," komentoval svoju filmovú kariéru. Uznanie si vyslúžil hlavne pre svoju citlivosť aj za technickú hereckú zručnosť. Presvedčivo zahrať zatrplého dedka dokázal už v dvadsiatich rokoch.

Bol veľmi populárny vo filmoch aj seriáloch

Herec, ktorý dokázal vytvárať portréty ľudí v neľahkých životných situáciách, získal veľkú popularitu aj rolami v komédiách, napríklad v snímkach Zdeňka Podskalského Světáci a Biela pani. Hral však aj v množstve filmov, kde figuroval v úlohe záchrancu priemerných scenárov. "Šťastie" vraj mal hlavne na režisérov s rovnakým životným postojom ako mal on sám, ku ktorým podľa neho patrili predovšetkým Evald Schorm, Jiří Menzel, Zdeněk Podskalský alebo Vojtech Jasný. Najväčší úspech Brodskému priniesli tragikomické postavy, v ktorých sa humor miešal so smútkom. Taká bola aj jeho posledná rola vo filme Babí léto, za ktorú dostal Českého leva.

Česká legenda a lámač
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/Fénix)

Veľký kus svojho kumštu Vlastimil Brodský predviedol aj v televízii. Do zlatého televízneho fondu patrí napríklad jeho postava policajta v komédii Uspořená libra, kde sekundoval opileckú dvojicu Jána Wericha a Jiřího Sováka. K nezabudnuteľným patrí aj jeho starý otec Drchlík zo sci-fi seriálu Návštevníci a kráľ zo seriálu Arabela. Brodského meno je ale nerozlučne spojené aj s rozhlasom. Hlas skvelého rozprávača Brodského všetci poznajú aj z večerníčkového rozprávania o Makovej bábike a motýľovi Emanuelovi.

Pracovať neprestal ani po odchode do dôchodku, dobrovoľný odchod zo sveta

Brodský za svoje umenie získal množstvo ocenení, v roku 2001 mu napríklad prezident Václav Havel udelil Medailu Za zásluhy. K ďalším významným cenám patrí Thália za celoživotné majstrovstvo (1998) alebo Cena za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii na Medzinárodnom festivale v Karlových Varoch, ktorú dostal in memoriam, v júli 2002. Pracovať neprestal ani potom, čo odišiel do dôchodku. Vo voľných chvíľach sa potom uchyľoval na svoju starobylú drevenicu v dedine Slnečná. Tam odpočíval aj utekal pred "osobnými problémami a tragédiami okolitého sveta", ktoré niesol veľmi bolestne.

Vlastimil Brodský
Zobraziť galériu (4)
Vlastimil Brodský  (Zdroj: TASR/Vladimír Benko)

Brodský bol dvakrát ženatý. Z prvého manželstva s Boženou Brodskou mal syna Marka, ktorý je známy predovšetkým ako hudobník a výtvarník. V otcových hereckých šľapajach úspešne pokračuje dcéra Tereza, ktorú mal s herečkou Janou Brejchovou.

Viac o téme: Vlastimil Brodský
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu