Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

České herecké legendy dostanú cenu za mimoriadny prínos: Roky sa venovali rozprávkam

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/Český rozhlas Dvojka)

Cenu Zlatý střevíček za mimoriadny prínos v kinematografii pre deti a mládež dostanú herci Pavel Zedníček a Karel Heřmánek. Novinárom to povedali usporiadatelia medzinárodného filmového festivalu v Zlíne, ktorý je najväčšou touto prehliadkou na svete a ktorý cenu udeľujú. Tento rok sa vo svojom 62. ročníku vracia do pôvodného termínu, začne 26. mája.

Potrvá do 1. júna a predstaví 276 snímok zo 49 krajín. Začne ho svetová premiéra celovečernej animovanej snímky Cesta do Tvojzemia. Koprodukčný slovensko-česko-belgický film mal rozpočet 94 miliónov korún, pracovalo na ňom vyše 15 výtvarníkov a animátorov z celej Európy. Rozpráva príbeh desaťročného chlapca a jeho kamarátky, ktorí sa vydávajú na dobrodružnú výpravu do Tvojzemia, aby zachránili svoje životy aj celý svet fantázie.

"Hoci od výberu filmov do predošlého ročníka uplynulo len sedem mesiacov, podarilo sa nám zostaviť kvalitný program s množstvom premiér, čo je v oblasti filmov pre deti pomerne zložité," povedala umelecká riaditeľka festivalu Markéta Pášmová. Spomenula, že v hlavnej súťaži festivalu treba aj vietnamský film Majka inšpirovaný československým seriálom Spadla z oblakov.

Zlín Film Festival sa konal aj v dvoch covidových rokoch, mal ale náhradné septembrové termíny. Tento rok sa vracia do tradičného termínu. Už skôr usporiadatelia ohlásili, že tohtoročnými Young Stars, teda mladými a nádejnými hercami, budú Brigita Cmuntová a Jan Nedbal.

České herecké legendy dostanú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Repro foto Youtube/Radio Implus)

Pri príležitosti tohtoročných osláv 700. výročia prvej písomnej zmienky Zlína pripomenie festival osobnosti spojené s mestom. K nim patrí napríklad skladateľ filmovej hudby Zdeněk Liška, od ktorého narodenia tento rok uplynulo 100 rokov. Festival uvedie snímku Hudba Zdeněk Liška hudobného publicistu Pavla Klusáka. V premiére bude na festivale uvedený aj dokument o zlínskom rodákovi Petrovi Niklovi.

Pri zahájení festivalu 26. mája si prevezme Zlatý střevíček herec Pavel Zedníček, ktorý vyrastal v Zlíne. Počas záverečného večera cenu dostane herec a riaditeľ Divadla Bez zábradlia Karel Heřmánek. Stvárnil niekoľko výrazných rolí vo filmových rozprávkach a filmoch pre deti, napríklad Sedmero krkavců, Krakonoš na lyžních alebo S čerty nejsou žerty.

Viac o téme: Pavel ZedníčekZlín Film FestivalKarel Heřmánek
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu