Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Vysoký, nemý a usmievavý... Pan Tau dokázal splniť každé prianie! Šimánkovi priniesol úspech

(Zdroj: YouTube/winkytwinky TV Klassiker)

Vysoký, nemý a usmievavý chlapík s kúzelnou burinkou, ktorá pri správnom poklepe dokáže splniť každé prianie, sa stal v 70. a 80. rokoch minulého storočia hrdinom tisícok detských sŕdc. Volal sa Pán Tau a v 33-dielnom seriáli a troch celovečerných filmoch ho stvárnil herec Otto Šimánek.

Tento seriál obľúbený nielen deťmi vznikol v koprodukcii Československa, Rakúska a západného Nemecka a Šimánkovi vyniesol najslávnejšiu z desiatok jeho divadelných, filmových a televíznych rolí. Šimánek zomrel 8. mája 1992.

Vyučený elektromechanik učiteľom pantomímy

Otto Šimánek sa narodil 28. apríla 1925 v Čerešti na Vysočine. Vyučil sa elektromechanikom, ale už od detstva hral ochotnícke divadlo. Cez niekoľko menších a oblastných divadiel sa dostal v roku 1958 do Mestských divadiel pražských, ktorých členom bol až do roku 1990.

Inklinoval k tragikomickým postavám s prvkami pantomímy, ktorú tiež vyučoval na pražskom konzervatóriu. Spolupracoval tiež s rozhlasom a dabingom a hral v mnohých televíznych inscenáciách, filmoch aj v niekoľkých televíznych seriáloch. Bol dvakrát ženatý, s prvou manželkou mal dcéru Alexandru.

Viac o téme: Otto Šimánek
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu