Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Česká hviezda, ktorá prerazila v Hollywoode: S Janom Krausom si vymenili partnerky... Je farmárom!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Český herec Karel Roden sa výrazne presadil aj za hranicami rodnej krajiny. Zahral si napríklad po boku hollywoodskej hviezdy Roberta De Nira v akčnom trileri 15 minút. Pozornosť na seba však v Československu upútal už v 80. rokoch minulého storočia účinkovaním v snímkach Jak básníci přicházejí o iluze, Jak básníkům chutná život, alebo Čas sluhů. Jeden z najobsadzovanejších českých hercov 18. mája oslávil 60 rokov.

Karel Roden sa narodil 18. mája 1962 v Českých Budějoviciach v hereckej rodine. Herecký rod Rodenov siaha až do 18. storočia. Herectvu sa venoval ako starý otec Karel Roden (1861-1961), tak otec Karol Roden (1914-1992), múzám sa upísal aj Karlov mladší brat Marian. Matka pracovala ako zdravotná laborantka. Po skončení Strednej priemyselnej keramickej školy v Bechyně absolvoval štúdium herectva na pražskej Divadelnej akadémii múzických umení (DAMU).

Karel Roden
Zobraziť galériu (7)
Karel Roden  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Po skončení DAMU v roku 1985 účinkoval v Divadle na Vinohradech. V rokoch 1988 - 1992 pôsobil v Činoherním studiu v Ústi nad Labem, odkiaľ prešiel do Národného divadla, kde strávil jeden rok. Jeho ďalšími pôsobiskami boli po návrate Divadlo Na zábradlí, Divadlo na Starém Městě či Divadlo Labyrint.  

Debut pred filmovou kamerou a odchod do Anglicka

Pred filmovou kamerou debutoval v roku 1983 v snímke Zámek Nekonečno režiséra Antonína Kopřivu. O rok neskôr stvárnil jednu z vedľajších postáv v dnes už legendárnom filme Dušana Kleina Jak básníci přicházejí o iluze. Karel Roden účinkoval aj v jeho ďalšom pokračovaní Jak básníkům chutná život (1987). V tom istom roku stvárnil jednu z hlavných postáv v komédii z vojenského prostredia Copak je to za vojáka... režiséra Petra Tučeka.

Irena Pavlásková obsadila Karla Rodena do psychologickej drámy Čas sluhů (1989). V kultovej snímke si zahral hlavnú postavu po boku svojej dnes už bývalej partnerky Ivany Chýlkovej. Film sa dočkal aj pokračovania s názvom Čas dluhů (1998).  

Karel Roden vo filme Čas sluhů (Zdroj: Repro foto YouTube/henry17975)
Zobraziť galériu (7)
Karel Roden vo filme Čas sluhů (Zdroj: Repro foto YouTube/henry17975)  (Zdroj: Repro foto YouTube/henry17975)

V roku 1993 odišiel do Spojeného kráľovstva. Horko-ťažko sa spočiatku dohovoril, zarábal si tým, že tlačil farebné potlače na tričká, a chodil na herecké kurzy. Dokonca dostal malú rolu v obľúbenom anglickom seriáli Spooks a nakoniec sa v anglickom jazyku zdokonalil. Po návrate do Prahy sa objavil v úlohe "prekliateho" francúzskeho básnika Paula Verlaina v divadelnej hre Úplné zatmění, za ktorú bol nominovaný na cenu Alfréda Radoka. Tú však napokon získal o rok neskôr za postavu Bruna v inscenácii Velkolepý paroháč.

Známy v zahraničí aj v Hollywoode

Aj vďaka výbornej angličtine oslovili Karla Rodena zahraničné produkcie a český herec sa predviedol vo viacerých amerických filmoch. Medzi najznámejšie patrí akčná snímka 15 Minutes (15 minút, 2001), kde si zahral po boku hollywoodskej hviezdy Roberta De Nira, ktorý si ho pre tento film sám vybral.

Účinkoval aj v ďalších akčných filmoch ako Blade 2 (r. 2002), Bulletproof Monk (Nepriestrelný mních, 2003), Hellboy (2004), The Bourne Supremancy (Bournov mýtus, 2004), The last Drop (Posledný výsadok, 2005), Largo Winch (2008), ale aj v komédii Prázdniny pana Beana (Mr. Bean's Holiday, r. 2007) či v historickom filme Juraja Jakubiska Bathory (2008).

Vľavo Karel Roden v snímke Hellboy (Zdroj: Repro foto YouTube/Wrzario Channel)
Zobraziť galériu (7)
Vľavo Karel Roden v snímke Hellboy (Zdroj: Repro foto YouTube/Wrzario Channel)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Wrzario Channel)

Jeden z naobsadzovanejších hercov v Česku

Karel Roden patrí medzi najobsadzovanejších hercov v prostredí českej kinematografie. Zahral si v desiatkach filmov ako Král Ubu (r. F. A. Brabec, 1996), Kuře melancholik (r. Jaroslav Brabec, 1999), Oběti a vrazi (r. Andrea Sedláčková, 2000), Tajnosti (r. Alice Nellis, 2007), Hlídač č. 47 (r. Filip Renč, 2008), Habermannův mlýn (r. Juraj Herz, 2010), alebo Lidice (r. Petr Nikolaev, 2011).  

Veľvyslanca a československého ministra zahraničných veci Jana Masaryka stvárnil v životopisnom filme Juliusa Ševčíka Masaryk (2016). Hlavnej postavy sa zhostil aj v koprodukčnej historickej snímke Václava Kardnku Křižáček (2017). Režisér Šefčík ho obsadil aj do svojej drámy Skleněný pokoj (2019) a stvárnenie hlavnej postavy mu zveril aj režisér Petr Jákl v snímke Jan Žiška (2022). Herecké kvality Karla Rodena ocenili Českými levmi za filmy Masaryk a Hlídač č. 47.

Karel Roden vo filme Masaryk (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)
Zobraziť galériu (7)
Karel Roden vo filme Masaryk (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)

"Keď chcú obsadiť dobrého a zaujímavého herca, siahnu po ňom. Je totálna hviezda, ktorá nestarne, a má plno na niekoľko rokov dopredu," zhodnotil ho producent Jan Štern. "Taký český Clint Eastwood, čo bude mať až do sedemdesiatich charizmu."

Bulvárny svet Roden "dráždil" aj svojim legendárnym "prehodením" partneriek s moderátorom Janom Krausom

Umelec, známy svojim precíznym herectvom, pôsobí v osobnom kontakte tichým, plachým a zakríknutým dojmom. Vie sa o ňom, že je neprístupný, vážny a na ľudí okolo seba nesmierne prísny. Svoje súkromie si chráni a neváha sa súdiť s bulvárom. V januári 2019 získala jeho rodina odškodnenie 900-tisíc českých korún od vydavateľstva Empresa Media, a to za články v časopise Sedmička a na webe Sedmička.cz, ktoré rozoberali jej súkromie.

Karel Roden je neprístupný, často vážny
Zobraziť galériu (7)
Karel Roden je neprístupný, často vážny  (Zdroj: TASR)

​Jeho meno je spojené aj so známou výmenou životných partnerov v českom showbiznise. Niekoľko rokov totiž tvoril pár s Ivanou Chýlkovou, ktorá sa neskôr stala manželkou herca Jana Krausa, pričom jeho partnerka Jana Krausová, bola potom manželkou práve Karla Rodena.

Ivanu Chýlkovú a Janu Krausovú v jeho živote nakoniec vystriedala pohľadná zubárka Laura Čekanová, s ktorou sa v lete 2020 oženil a je matkou jeho dvoch detí Sofie a Karla. Tiež kúpil zámok v Skrýšove, ktorý prechádza rozsiahlou rekonštrukciou a Roden tu občas organizuje jazzové večery.

Neďaleko zámku vybudoval aj prosperujúcu farmu, kde pôvodne choval kone, býčkov a kamerunské ovce. A pred niekoľkými rokmi sa pustil do pestovania čučoriedok. Zaujali ho vraj tým, že ich možno pestovať aj v našich podnebných podmienkach a sú nealergénne: „Je to oveľa zložitejšie, než som si myslel. Robíte chyby, a keď ich urobíte, tak ich urobíte vo veľkom,“ popísal v rozhovore.

Roden a jeho čučoriedkový raj (Zdroj: Repro foto YouTube/Rohlik.cz)
Zobraziť galériu (7)
Roden a jeho čučoriedkový raj (Zdroj: Repro foto YouTube/Rohlik.cz)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Rohlik.cz)

Viac o téme: Karel Roden
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu