Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hviezda úspešných českých komédií posledných rokov: Na obrazovke ste ho však nevideli

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Režisér a scenárista Jiří Vejdělek, ktorý sa narodil 11. mája 1972, patrí medzi divácky najúspešnejších filmárov posledných rokov. Do kín vstúpil scenáristickou a režijnou adaptáciou bestselleru spisovateľa Michala Viewegha Účastníci zájazdu, ktorý videlo cez 800-tisíc divákov. Úspech zožali aj jeho tragikomédia Václav a komédia Roming, Ženy v pokušení či Otcova volga.

Šluknovský rodák Vejdělek vyštudoval Pedagogickú fakultu na Univerzite Jána Evanjelistu Purkyne v Ústí nad Labem a potom réžiu na pražskej FAMU. Už počas štúdií si privyrábal ako autor kreslených vtipov do humoristických časopisov. Jeho celovečerný režijný debut, letná komédia Účastníci zájazdu, sa stala najnavštevovanejšou snímkou v Česku ​​roku 2006.

Záber z komédie Účastníci zájazdu (Zdroj: Repro foto YouTube/Infinity Prague)
Zobraziť galériu (4)
Záber z komédie Účastníci zájazdu (Zdroj: Repro foto YouTube/Infinity Prague)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Infinity Prague)

Nasledujúca komediálna roadmovie Roming (2007) bola uvedená v oficiálnom programe Medzinárodného filmového festivalu (MFF) v Toronte. Tragikomédia Václav (2007), pri ktorej sa Vejdělek znovu podieľal na scenári, získala dva České levy pre hercov Ivana Trojana a Jána Budara. Na MFF v Šanghaji 2008 dostala za Václava Emília Vášáryová Zlatý pohár za najlepší herecký výkon. Vejdělek bol zároveň spolu s Markom Epsteinom ocenený za najlepší scenár.

Režíroval obľúbené komédie Ženy v pokušení, Muži v naději či snímku Otcova volga

Komédiu Ženy v pokušení (2010) videlo 1,250.000 divákov a stala sa najnavštevovanejším filmom roka, Eliška Balzerová získala Českého leva za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Práva na anglickú verziu snímky zakúpil Gareth Unwin, britský producent oscarovej Kráľovej reči. Následná komédia Muži v naději (2011) rovnako ako Ženy v pokušení získala Českého leva pre divácky najúspešnejšiu snímku roka. Vejdělek sa scenáristicky podieľal aj na komédii Bezva ženská na krku (2016).

Vica Kerekes, Bolek Polívka a Jiří Macháček v legendárnej scény z filmu Muži v naději (Zdroj: Repro foto YouTube/Focus on Plot)
Zobraziť galériu (4)
Vica Kerekes, Bolek Polívka a Jiří Macháček v legendárnej scény z filmu Muži v naději (Zdroj: Repro foto YouTube/Focus on Plot)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Focus on Plot)

Za snímku Otcova volga dostal Vejdělek v roku 2018 na MFF v Karlových Varoch cenu Modrá kocka za umelecký prínos. Zatiaľ poslednou Vejdělekovou snímkou ​​je Posledná aristokratka (2019) natočená podľa rovnomenného humoristického románu Evžena Bočka. Vejdelek sa venuje aj televíznej tvorbe. Ako scenárista a režisér sa podieľal na seriáloch Redakce, První krok a na prvej sérii seriálu Vinári.

Na snímke režisér Jiří Vejdělek (Zdroj: TASR/Dano Veselský)
Zobraziť galériu (4)
Na snímke režisér Jiří Vejdělek (Zdroj: TASR/Dano Veselský)  (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Viac o téme: Jiří Vejdělek
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu