Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

STO hodín súdnych výpovedí: V spore Deppa s Heardovou odzneli záverečné reči! Porota sa radí o VERDIKTE

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Steve Helber, Pool)

Po šiestich týždňoch výpovedí v piatok v súdnej sieni v americkej Virgínii zazneli záverečné reči advokátov hercov Johnnyho Deppa a Amber Heardovej, bývalých manželov, ktorí sa teraz vzájomne obviňujú z ohovárania a fyzického a psychického napádania a týrania a požadujú od seba astronomické odškodné.

Deppovi právnici požiadali porotu, aby hercovi "vrátila späť jeho život" tým, že uzná Heardovú vinnú z ohovárania. Obhajcovia herečky zase porotcom povedali, že sa jej život premenil od začiatku sporu na peklo a že sa ju Depp snaží cielene očierniť kvôli tomu, že ho opustila.

Právny zástupca herca Johnnyho Deppa Benjamin Chew prednáša záverečné reči
Zobraziť galériu (7)
Právny zástupca herca Johnnyho Deppa Benjamin Chew prednáša záverečné reči  (Zdroj: SITA/AP Photo/Steve Helber, Pool)

Heardová "mu zničila život tým, že nepravdivo povedala svetu, že si vytrpela domáce násilie z rúk pána Deppa", povedala v záverečnej reči hercova právnička Camille Vasquezová. Depp svoju exmanželku žaloval kvôli úvodníku v liste The Washington Post, v ktorom sa Heardová označila za obeť domáceho násilia bez toho, aby priamo zmienila meno svojho exmanžela. Depp tvrdí, že kvôli článku prišiel o štedro platené úlohy a utrpela jeho povesť, ktorú sa teraz snaží súdnym sporom vylepšiť.

100 hodín súdnych výpovedí a chúlostivé detaily

Počas vyše 100 hodín súdnych výpovedí, ktoré naživo prenášali televízne kamery, však vyšlo najavo veľké množstvo veľmi chúlostivých detailov ich zjavne búrlivého manželstva, ktoré prinútili k sledovaniu kauzy tisíce ľudí po celom svete.

Pozornosť pritiahlo okrem iného zapojenie bývalej Deppovej partnerky a modelky Kate Mossovej, ktorá tento týždeň na lavici svedkov prostredníctvom videokonferencie vo veľmi krátkej výpovedi vyvrátila tvrdenie, že ju Depp počas ich vzťahu zhodil zo schodov.

Kate Moss počas výpovede (Zdroj: SITA/Evelyn Hockstein/Pool photo via AP)
Zobraziť galériu (7)
Kate Moss počas výpovede (Zdroj: SITA/Evelyn Hockstein/Pool photo via AP)  (Zdroj: SITA/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP)

Herec pred súdom odmietol, že by kedy Heardovú fyzicky napadol. Jeho právnici tvrdia, že si herečka obvinenia vymyslela v snahe svojho exmanžela poškodiť a sama bola vo vzťahu agresorkou. Heardová vypovedala, že ju Depp fyzicky či slovne napadol najmenej desaťkrát, pričom bol často opitý či pod vplyvom drog. Jej právnici sa herca snažili vykresliť ako muža dvoch tvárí - pod vplyvom bol surový a po vytriezvení si na detaily incidentov nepamätal, ale niekoľkokrát sa za svoje správanie ospravedlnil a sľuboval, že sa napraví.

Právnik herca Amber Heard Benjamin Rottenborn hovorí počas záverečných rečí
Zobraziť galériu (7)
Právnik herca Amber Heard Benjamin Rottenborn hovorí počas záverečných rečí  (Zdroj: SITA/AP Photo/Steve Helber, Pool)

"Žiadame vás, dámy a páni, aby ste pohnali pána Deppa k zodpovednosti za jeho činy," povedal dnes právnik Heardovej Benjamin Rottenborn. "Postavte sa za všetky obete domáceho násilia, ktoré trpia v tichosti. Postavte sa za slobodu prejavu," dodal.

"Dôkazy úplne jasne poukazujú na to, že násilníkom je pani Heardová a že je klamárka," povedala Deppova obhajkyňa Vasquezová. "O pánovi Deppovi klamala a vzala na seba svoju životnú úlohu ako verejná postava reprezentujúca domáce násilie," dodala.

Právnička Johnnyho Deppa Camille Vasquezová prednáša záverečné reči
Zobraziť galériu (7)
Právnička Johnnyho Deppa Camille Vasquezová prednáša záverečné reči  (Zdroj: SITA/AP Photo/Steve Helber, Pool)

Depp zažaloval Heardovú o odškodné vo výške 50 miliónov dolárov, načo jeho manželka podala protižalobu a požaduje od herca dvojnásobok. Obe strany dnes však povedali, že im v spore nejde o peniaze, ale o očistenie vlastného mena.

Porota musí rozhodovať podľa dôkazov, nie podľa sympatií, vyzvala sudkyňa

Sudkyňa Penney Azcarateová na začiatku dnešného pojednávania informovala porotu, o čom presne má pri svojom rokovaní rozhodovať a akým spôsobom. "Nesmiete svoj verdikt žiadnym spôsobom zakladať na sympatiách, predsúdnych dohadoch alebo špekuláciách. Váš verdikt musí vychádzať výlučne z dôkazov a súdnych pokynov," povedala sudkyňa.

Sudkyňa Penney Azcarate dáva pokyny porote po záverečných rečiach
Zobraziť galériu (7)
Sudkyňa Penney Azcarate dáva pokyny porote po záverečných rečiach  (Zdroj: SITA/AP Photo/Steve Helber, Pool)

Sympatie verejnosti sa klonia skôr na stranu Deppa, Amber zažíva vlnu nenávistných reakcií

Porotcovia nesmeli zisťovať žiadne informácie o kauze z médií či sociálnych sietí, kde sa kauza stala predmetom vášnivých diskusií. Podľa pozorovateľov sa pritom sympatie verejnosti klonia skôr na stranu Deppa, pričom proti Heardovej sa spustila vlna často až nenávistných reakcií. "Obťažujú ma, vyhrážajú sa mi, ponižujú ma," povedala Heardová na otázku, ako vyzerá jej život od vypuknutia súdneho sporu. "Ľudia ma chcú zabiť a hovoria mi to. Každý deň. Chcú dať moje dieťa do mikrovlnky. Hovoria mi to," vyhlásila vo štvrtok na lavici svedkov pri poslednom vystúpení pred súdom.

Amber Heardová na súde
Zobraziť galériu (7)
Amber Heardová na súde  (Zdroj: SITA/AP Photo/Steve Helber, Pool)

Depp už v minulosti prehral spor o ohováranie s britským bulvárnym listom The Sun, ktorý ho v jednom zo svojich článkov nazval manželským násilníkom. Londýnsky súd rozhodol v prospech listu, pretože dospel k názoru, že väčšina tvrdení Heardovej o hercových agresívnych výpadoch bola pravdivá.

Viac o téme: Johnny DeppAmber Heardová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu