Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Skvelá herečka a dcéra českých filmových legiend: Slávnej matke splnila TO, čo si dávno priala

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Repro foto YouTube/TOP 09, Česká filmová klasika)

Česká herečka Tereza Brodská napísala knihu o svojej matke - a kolegyni z brandže - Jane Brejchovej. Publikácia s názvom "Moje máma Jana Brejchová" pripomína jej začiatky pred kamerou, medzinárodný úspech a nazerá tiež do jej života mimo filmového sveta, uviedla v stredu stanica ČT24.

Brodská vychádzala zo spoločných rozhovorov nad fotografiami zhotovenými pri filmovaní aj v súkromí. Do knižky sa zmestilo viac ako 400 fotografií z rodinného archívu. K obľúbeným záberom Brodskej patrí podľa jej slov napríklad ten, ktorý zhotovil francúzsky herec Pierre Brice počas spoločného nakrúcania v Rakúsku.

"Mamička si už pred pätnástimi, možno dvadsiatimi rokmi priala fotografickú knižku. Ja v tej knihe skoro nehovorím, len jej tu a tam pokladám nejakú otázku alebo niečo komentujem, ale hovorené slovo je mamičkino," popisuje vznik publikácie Brodská.

"Mama sa rozhovorom do novín celý život vyhýbala a pamäti písať nechcela. Na podobné ponuky väčšinou odpovedala: Čo by som rozprávala, moja práca je na plátne, vo filmoch, na divadle," napísala v predslove knihy Brodská. „Odpovedala na všetky moje otázky, neboli medzi nami žiadna tabu. Téma, ktorej sme sa ale obe vyhýbali, bol rozvod s mojím otcom Vlastimilom Brodským. Dodnes ho vnímam ako veľké bezprávie a smútok. Rovnako ako vtedy otec. Vyčítala som to zo stránok kroníc, ktoré si písal," povedala.

Jana Brejchová vo filme Neděle ve všední den
Zobraziť galériu (3)
Jana Brejchová vo filme Neděle ve všední den  (Zdroj: Repro foto YouTube/Česká filmová klasika)

Brejchová v texte popisuje dospievanie medzi filmármi, spoluprácu s režisérmi Jiřím Krejčíkom aj Evaldom Schormom a prezrádza napríklad dôvod, prečo pôvodne nechcela hrať v dodnes často reprízovanom a obľúbenom muzikáli "Noc na Karlštejne".

Brejchová v rozhovoroch spomínala aj na súkromný život. "Naše rozprávanie je tokom maminých spomienok, autenticky prepísaných, popri ktorom tečú súbežne tie moje. Niekedy len dlho počúvam, inokedy ju prerušujem. Občas to aj trochu zaškrípe, pretože som skrátka vnímala rad vecí inak," konštatovala Brodská.

Jej krst sa uskutoční na filmovom festivale v Karlových Varoch. "Zdalo sa nám to ako najvhodnejšie miesto, ktoré korešponduje s maminkinou kariérou. Ona začala jazdiť na festivaly a žať filmové ceny už ako osemnásťročná," povedala Brodská, ktorá je tiež úspešnou herečkou.

Brodská si s matkou Brejchovou zahrala aj vo filme

Brejchová sa so svojou dcérou nestretávala pred kamerou príliš často. Spolu si však zahrali napríklad na konci 80. rokov v dráme "Citlivá místa". Režisér Vladimír Drha ich dokonca obsadil do úlohy matky a dcéry.

Jana Brejchová a Tereza Brodská spolu vo filme Citlivá místa (Zdroj: Repro foto YouTube/FILMnet)
Zobraziť galériu (3)
Jana Brejchová a Tereza Brodská spolu vo filme Citlivá místa (Zdroj: Repro foto YouTube/FILMnet)  (Zdroj: Repro foto YouTube/FILMnet)

Brejchová počas svojej kariéry vytvorila desiatky filmových postáv; poslednou zostáva matka zo snímky "Kráska v nesnázích". Film mal premiéru v roku 2006, Brejchová potom svoju filmovú aj divadelnú kariéru v dôsledku choroby ukončila. O nakrúcaní tejto snímky je aj posledná kapitola knihy od Brodskej.

Brejchová (82) bola v rokoch 1958-1962 manželkou česko-amerického režiséra Miloša Formana, v rokoch 1966-1983 bola vydatá za českého herca Vlastimila Brodského, s ktorým má dcéru Terezu Brodskú (54). Jej sestrou je herečka Hana Brejchová.

Viac o téme: Jana BrejchováTereza Brodská
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu