Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Populárny český herec minulého storočia: Jeho výzor bol jedinečný... Životná láska? Žena to nebola!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Československé filmy a pořady ČST)

Filmový a divadelný herec a spevák Karel Effa, ktorý sa narodil 23. mája 1922, patril v 50. a 60. rokoch 20. storočia k najpopulárnejším českým umelcom. Vo filmoch hrával väčšinou epizódne, ale napriek tomu výrazné postavy. Z viac ako stovky filmových rolí herca s výraznou tvárou a veľkým zakriveným nosom patrí k najznámejším Hudba z Marsu, Florenc 13:30, Pyšná princezná, Limonádový Joe, Ukradnutá vzducholoď, Bláznova kronika či Amadeus.

Svoju umeleckú dráhu zahájil pražský rodák Effa (pôvodným menom Effenberger) účinkovaním vo vojenských kabaretoch pri 1. československej samostatnej brigáde v Taliansku. Neskôr bol Effa skvelým predstaviteľom komických a tragikomických postavičiek v operetách a v hudobných komédiách. Svoju komickosť podčiarkol výraznou stavbou tváre, komicky potmehúdskym hlasom, zmyslom pre humor a nadsádzkou. Využíval tiež svoje hudobné vlohy a umenie hrania na gitaru.

Zľava Oldřich Dědek, Miloš Kopecký a Karel Kuffa v rozprávke Pyšná princezná (Zdroj: Repro foto YouTube/Vzhůru do Grünbachu)
Zobraziť galériu (3)
Zľava Oldřich Dědek, Miloš Kopecký a Karel Kuffa v rozprávke Pyšná princezná (Zdroj: Repro foto YouTube/Vzhůru do Grünbachu)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Vzhůru do Grünbachu)

Po druhej svetovej vojne ho pre film objavil režisér Jiří Weiss, ktorý mu v roku 1947 zveril úlohu pretekárskeho vo filme Uloupená hranice. Effa vystriedal angažmán v rôznych divadlách, okrem iného v Divadle satiry, Divadle ABC, Hudobnom divadle v Karlíne a v Semafore, ako komik usporiadal cez 6000 zájazdových vystúpení.

Český herec Karel Effa vo filme Úsměvy kol čtyř kol
Zobraziť galériu (3)
Český herec Karel Effa vo filme Úsměvy kol čtyř kol  (Zdroj: Repro foto YouTube/Československé filmy a pořady ČST)

Veľkou celoživotnou láskou Karla Effu boli futbalisti pražskej Slavie. Effa bol napríklad jedným zo zakladajúcich členov odboru priateľov Slavie a k červenobielym sa vždy hrdo hlásil. Celý život tiež zostal trampom, jazdil do Brd, často do osady Ztracenka. Zomrel vo veku 71 rokov 11. júna 1993 v Prahe.

Viac o téme: Karel Effa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu