Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľký návrat po boku Rodena: S českou herečkou sa život nemaznal! Basa, psychické problémy a politický vyhadzov

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Profimedia)

Regina Rázlová a Karel Roden natáčajú rodinný film Tancuj, Matyldo režiséra a scenáristu Petra Slavíka. Jeho premiéra je plánovaná na budúci rok. Herečka zajtra oslávi 75 rokov a v živote toho musela prekonať naozaj veľa. Rázlová však v duchu hrdiniek, ktoré stvárňovala v divadle aj vo filme, všetko zlé dokázala prekonať. Dnes je opäť žiadanou herečkou a celebritou.

Rázlová stvárňuje bývalú barovú speváčku a bohémsku Matyldu, u ktorej prepuká Alzheimerova choroba. Roden hrá jej syna, citovo uzavretého súdneho exekútora Karola. Tvorcovia sú približne za tretinou z 28 plánovaných natáčacích dní.

Príbeh podľa skutočnej udalosti vznikal sedem rokov

"Točíme niekoľko na seba nadväzujúcich obrazov, kedy sa Matylda dostáva k svojmu synovi Karlovi do Prahy a začínajú spolu zažívať také zvláštne situácie, ktoré sa neskôr vysvetlia jej chorobou," povedal režisér a scenárista Slavík. Scenár príbehu inšpirovaný skutočnou udalosťou v rodine scenáristky Nataši Slavíkovej a režiséra Slavíka vznikal takmer sedem rokov.

Veľký návrat po boku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia)

Poukazuje na to, že choroba nemusí byť len komplikáciou, ale naopak príležitosťou vydať sa na cestu uzdravenia v okruhu rodiny a blízkych. Tvorcovia chcú zároveň pripomenúť, že s rozširovaním chorôb typu Alzheimerova choroba v súčasnej spoločnosti pribúda aj tých, ktorých sa táto téma týka a chcú o ňom verejne hovoriť.

Z učiteľky a študenta matka a syn... bol to skvelý žiak

"Rozprávať príbehom takú zložitú vec, ako je starosť o starých rodičov, ktorí boli celý život sebestační, na nič nás nepotrebovali a zrazu, keď už sme starí, tak niekto ešte starší potrebuje pomoc, to je ťažká vec. Je na tom zaujímavé, kto taký príbeh prežíva a ako sa s ním vysporiada,“ uviedla Rázlová.

Veľký návrat po boku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Rázlová a Roden sa spolu ako herci vo filme nazvanom podľa piesne Waltzing Matilda z repertoáru Toma Waitsa zišli prvýkrát. V minulosti Rázlová pôsobila ako Rodenova pedagogička na DAMU. "Mám ho veľmi rada už od čias jeho štúdií, bol to vynikajúci študent," podotkla. "Okrem toho, že sú Rázlová a Roden obaja vynikajúci herci a typovo do svojich postáv presne zapadajú, tak im príbeh dáva možnosť ukázať herecké umenie v pre nich nových polohách," uviedli Slavíková a Slavík.

Veľkolepé začiatky

Talentovaná a krásna... písalo sa o Rázlovej hneď po prvom filme, v ktorom sa objavila. Po boku Pavla Landovského, Stelly Zázvorkovej a Jorgy Kotrbovej zažiarila v roku 1969 v dnes už kultovej komédii Františka Filipa Utrpenie mladého Boháčka. To už mala za sebou štúdium produkcie na Strednej priemyselnej škole filmovej Čimeliciach a pred sebou posledný rok štúdia na DAMU u profesora Miloša Nedbala. Na DAMU tiež neskôr začala učiť.

Nasledovali ďalšie role a angažmán v kladenskom divadle. Počas štúdií ale už hosťovala v hradeckom "Klicperáku". V roku 1972 sa dostala do pražského divadla E. F. Buriana a od roku 1980 pôsobila na prvej scéne, kde sa naposledy objavila v roku 1995 pri derniére hry Falkenštejn.

Z divadla ju vyhodili kvôli politike

Vo filmoch stvárnila dcéra predsedu českej vlády z roku 1969 a podpredsedu z rokov 1969 až 1986 Stanislava Rázla približne 15 väčších rolí, účinkovala aj v televíznych inscenáciách a filmoch. Významné role dostala napríklad v komédii Otecko na nedeľu (1971), v úspešnej kriminálke Zatykač na kráľovnú (1973), hrala aj v rade komédií ako napríklad Hodíme sa k sebe, miláčik...? (1974), Parta hic (1976) alebo Ten sveter si nesvlíkej (1980). Objavila sa aj v niekoľkých seriáloch.

Veľký návrat po boku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia)

Jej koniec v Národnom divadle bol trpký. "Z politických dôvodov ma vyhodili aj z Národného divadla. Ani netajili, že to bolo kvôli oteckovi," povedala kedysi. "Keď so mnou na začiatku deväťdesiatych rokov prestalo vedenie ND vážne počítať ako s herečkou, pochopila som, že sa o svoje deti a o seba musím postarať," povedala k dobe, keď sa z nej stávala podnikateľka. Než sa dostala k sklárstvu, obchodovala podľa svojich slov s hocičím.

Skončila vo väzbe

Ešte v roku 1996 sa objavila v oscarovom Koljovi a dva roky neskôr Rázlová skončila vo väzbe kvôli kauze vytunelovanej spoločnosti Skloexport. V súvislosti s krachom vývoznej spoločnosť Skloexport bolo v roku 2003 obžalovaných šesť ľudí, medzi nimi Rázlová (jej prípad bol vylúčený na samostatné prerokovanie), člen dozornej rady spoločnosti a jej syn Lukáš Rázl a manažéri ďalších firiem. Obžaloba tvrdila, že Skloexport prišiel v rokoch 1996 a 1997 o viac ako pol miliardy korún pri transakciách s akciami a pri prevodoch majetkových podielov.

V roku 2009 padli v kauze definitívne oslobodzujúce rozsudky a spor skončil až na Európskom súde, kde Rázlová za prieťahy súdu na Českej republike vysúdila odškodné 145 000 korún (takmer 6-tisíc eur). Podľa médií jej prípad definitívne ukončila amnestia bývalého prezidenta Václava Klausa.

Psychické problémy, skleróza... dnes však opäť žiari

Už aj ťažké obdobie Rázlovia sťažovali zdravotné problémy, či už psychické, alebo roztrúsená skleróza. Všetko ale prekonala a dnes opäť žiari. So Simonou Postlerovou excelujú napríklad v Divadle Ungelt v hre britskej dramatičky Gail Louwovej Miss Dietrich ľutuje, pod šírou oblohou oslňuje s Divadlom Ungelt na hradčianskom Novom Svete v predstavení Medzi utorkom a piatkom. Vo filme sa nedávno objavila napríklad v jednej epizóde úspešného seriálu Prípady 1. oddelenia alebo v komédii Modelky s.r.o. a v niekoľkých seriáloch.

Regina Rázlová sa narodila v obci Brná nad Labem (teraz časť Ústí nad Labem). V detstve vrcholovo plávala, venovala sa fotografii a maľovaniu, ktoré je dodnes jej koníčkom. Bola trikrát vydatá. Jej prvým manželom bol herec Petr Štěpánek a druhým aj herec Petr Oliva. S ním má dve deti, syna Lukáša a dcéru Adelu. Jej tretím manželom bol architekt Henrich Santar, ktorý zomrel v roku 2013 a ktorý jej bol oporou v tých najťažších chvíľach. Spísal dokonca aj pamäte, v ktorých Rázlová prvýkrát prehovorila o svojich vážnych psychických problémoch.

Viac o téme: Karel RodenRegina Rázlová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu