Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SMUTNÁ správa z Česka: Zomrel jeden z najstarších hercov a dabérov! Jeho hlas poznáme z Titanicu či Mafie

(Zdroj: Getty Images)

Včera zomrel Karel Richter, jeden z najstarších českých divadelných, filmových a televíznych hercov, skúsený dabér a tiež dlhoročný riaditeľ Divadla Jiřího Wolkera.

Verejná rozlúčka s držiteľom Ceny Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvá v dabingu sa uskutoční 17. augusta o 12:00 vo Veľkej obradnej sieni krematória Strašnice. ČTK o tom informoval vnuk Jan Richter.

Svoj život zasvätil divadlu

"Svoj život Karel Richter zasvätil predovšetkým divadlu, keď si svoju prvú úlohu zahral v desiatich rokoch v Divadle Míly Mellanovej. V jeho angažmán potom pôsobil do roku 1949, kedy sa postupne premenovalo na Mestské divadlo pre mládež," uviedol Jan Richter. Členom súboru Divadla Jiřího Wolkera sa stal v roku 1949. V roku 1973 sa potom ujal jeho riadenia, aby ho viedol až do roku 1990.

Tvorbe pre deti a mládež intenzívne venoval väčšinu svojho profesného života a prispel významnou mierou k jeho rozvoju a popularizácii nielen v vtedajšom Československu, ale aj za jeho hranicami. Za jeho éry bolo Divadlo Jiřího Wolkera miestom, kde sa rodili významné herecké talenty ako Dagmar Havlová, Martina Hudečková, Ivan Vyskočil, Ivana Andrlová a mnohí ďalší. V roku 1983 mu bol udelený titul zaslúžilého umelca.

Jeho hlas poznajú milióny

Karla Richtera preslávil aj jeho hlas. Už v roku 1940 urobil prvú skúsenosť pri nahovorení dosky Karafiátových Broučkov. Najviac sa ale do povedomia verejnosti zapísal dabingom pre film, televíziu, rozhlas či reklamu. Tejto oblasti sa naplno venoval od 60. rokov 20. storočia až do posledných chvíľ svojho života. Stoja za ním stovky nadabovaných rolí vo filmoch Fantomas sa hnevá, Pearl Harbor, Titanik a Gladiátor alebo seriáloch M*a*s*h, Haló, haló, Kojak aj dokumentoch.

V roku 1996 za svoje početné televízne a filmové role tiež dostal Senior prix od Hereckej asociácie. Za svoju viac ako osemdesiatročnú umeleckú kariéru spolupracoval s väčšinou významných hercov, napríklad Lídou Baarovou, Jánom Werichom, Jánom Horníčkom, Milošom Kopeckým, Jiřím Sovákom, Rudolfom Hrušínskym, Jiřím Lábusom, Stelou Zázvorkovou, Jiřinou Bohdalovou.

Viac o téme: TitanicMafiaFantomasKarel Richter
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu