Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Legendárny protivník Vinnetoua a komisár z Ružového pantera: Bol to Čech! TOTO ste o ňom nevedeli

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Repro foto YouTube/MasterMajkl)

Britského herca Herberta Loma, ktorý sa narodil 11. septembra 1917 v Prahe v šľachtickej rodine so židovskými koreňmi, najviac preslávila úloha komisára Dreyfusa, ktorého privádza k šialenstvu roztomile prihlúplý inšpektor Clouseau v podaní Petra Sellersa v sérii o Ružovom panterovi. Nielen naši diváci potom poznali Loma tiež ako zloducha Brinkleyho v Poklade na Striebornom jazere, jednom z dielov z filmovej série o Vinnetouovi, ktorá sa nakrúcala v Juhoslávii.

Celým menom Herbert Charles Angelo Kuchacevich zo Schluderpacheru, ktorý vyrastal na Šumave u dedka-grófa, nepriamo vďačil za hereckú dráhu svojmu otcovi. Ten chcel síce mať zo syna doktora filozofie, no občas ho bral do vlastnej tlačiarne, v ktorej sa tlačila väčšina divadelných programov. Mladík vtedy pričuchol k divadlu a čoskoro aj filmu. Prvú epizódnu úlohu dostal vo filme Žena pod krížom (1937) režiséra Vladimíra Slavínského, kde hral s Věrou Ferbasovou. Objavil sa ešte v snímke Boží mlýny (1938), tým ale jeho česká filmografia skončila.

Herbert Lom ako Napoleon vo filme Vojna a mier (Zdroj: Repro foto YouTube/patterson patron)
Zobraziť galériu (4)
Herbert Lom ako Napoleon vo filme Vojna a mier (Zdroj: Repro foto YouTube/patterson patron)  (Zdroj: Repro foto YouTube/patterson patron)

Schyľovalo sa k vojne a rodičia poslali Loma - pseudonym vraj našiel v telefónnom zozname, "kde nič kratšie nebolo" - v roku 1939 radšej k priateľom do Anglicka. Začiatky v cudzej krajine neboli ľahké, aj keď "v Anglicku bol na začiatku vojny nedostatok hercov, pretože odišli bojovať". Lom navštevoval herecké kurzy, napríklad v škole pri slávnom divadle Old Vic. Pracoval tiež v rozhlasovej stanici BBC. Pre svoj prízvuk bol spočiatku obsadzovaný do úloh cudzincov a stelesňoval aj najrôznejších zločincov.

Herbert Lom (uprostred) ako zloduch vo filme Poklad na Striebornom jazere
Zobraziť galériu (4)
Herbert Lom (uprostred) ako zloduch vo filme Poklad na Striebornom jazere  (Zdroj: Repro foto YouTube/MasterMajkl)

Prvou jeho slávnejšou úlohou bol Napoleon Bonaparte vo filme Mladý pán Pitt (1942) a začali prichádzať ďalšie ponuky. Zahral si napríklad vo filmoch Siedmy závoj (1945), Päť lupičov a stará dáma (1955), Spartakus (1960), Cid (1961) alebo Fantom opery (1962). V slávnej hollywoodskej adaptácii románu Leva Nikolajeviča Tolstoja Vojna a mier (1956) sa opäť stal Napoleonom. Azda najúspešnejší bol ako komisár Dreyfus. "So Sellersom sme si báječne rozumeli, pretože on bol blázon iba v súkromí," spomínal s nadsázkou na svojho priateľa.

Herbert Lom ako Komisár Dreyfus (Zdroj:Repro foto YouTube/Jeffrey Kitsch)
Zobraziť galériu (4)
Herbert Lom ako Komisár Dreyfus (Zdroj:Repro foto YouTube/Jeffrey Kitsch)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Jeffrey Kitsch)

Na svoju pôvodnú vlasť Lom nikdy nedal dopustiť a do ČR jazdil niekoľkokrát do roka, v posledných rokoch svojho života aj s vnúčatami. Ženatý bol dvakrát, mal dcéru a dvoch synov. Hovoril niekoľkými jazykmi a vynikajúcu češtinu si udržal vďaka tomu, že mal v Londýne rodičov. Po česky hovoril aj so sestrou a s príbuznými z Šumavy, kde trávil v detstve prázdniny a kam sa rád vracal. V roku 1992 natočil v Prahe komédiu Sherlock Holmes v pánském klubu aneb Komisař Dreyfus zasahuje. Zomrel v septembri 2012 v Londýne krátko po svojich 95. narodeninách.

Viac o téme: Herbert Lom
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu