Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obrovský úspech známeho českého herca: Získal najvyššie ocenenie mesta

(Zdroj: Photo © Archiv TV Prima)

Novým čestným občanom Třebíča sa dnes stal herec Oldřich Navrátil. O udelení čestného občianstva třebíčskemu rodákovi na svojom dnešnom rokovaní rozhodli jednomyseľne zastupitelia mesta. Zároveň všetci prítomní hlasovali za udelenie Ceny mesta Třebíča hercovi Miloslavovi Kopečnému a hokejistovi Patrikovi Eliášovi.

Navrátil si podľa starostu Třebíča Pavla Pacala ocenenie prevezme 3. novembra, keď bude v Třebíči účinkovať v divadelnej hre Manželstvo v kocke. Ceny mesta odovzdá radnica pri príležitosti osláv štátneho sviatku 28. októbra. Oldřich Navrátil oslávi 21. októbra 70. narodeniny. Herectvo vyštudoval na brnenskej Janáčkovej akadémii múzických umení (JAMU). Je známy z divadelných, televíznych ale aj filmových rolí. V roku 2012 získal Cenu mesta Třebíča.

Sedemdesiatosemročný herec Kopečný je rovnako ako Navrátil absolventom brnenskej JAMU. Svoj angažmán mal v mnohých divadlách, vrátane pražského Divadla pod Palmovkou. Hokejista Eliáš sa narodil v Třebíči v roku 1976. V českej najvyššej súťaži debutoval v sezóne 1992/93 v drese Kladna. V roku 1994 bol draftovaný v druhom kole ako 51. hráč New Jersey, ktorému zostal verný celú dobu svojej kariéry v NHL. V rokoch 2000 a 2003 výrazne pomohol New Jersey k zisku Stanleyho pohára. Aktívnu kariéru ukončil v roku 2017.

Čestné občianstvo je najvyššou formou ocenenia mesta. Třebíč ho prvýkrát udelil v roku 1875 autorovi prvých spísaných dejín mesta Adolfovi Kubešovi, vlani ho získal herec Miroslav Donutil, vyplýva to z informácií na webe mesta. Do súčasnosti bolo udelených 47 ocenení. Čestné občianstvo mesta je udeľované osobnostiam, ktoré sa významným spôsobom zaslúžili najmä o rozvoj mesta, jeho vzhľad a pozitívnu prezentáciu a za mimoriadne činy v rôznych oblastiach vrátane kultúry. Medzi čestnými občanmi Třebíča sú aj československí prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Beneš.

Viac o téme: Oldřich Navrátil
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu