Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slávi 50-ku a patrí k najkrajším filmovým hviezdam: Je pod paľbou kritiky... Kontroverzné rady!

Gwyneth Paltrow Zobraziť galériu (7)
Gwyneth Paltrow (Zdroj: SITA)

Americká herečka Gwyneth Paltrowová patrí k najkrajším filmovým hviezdam posledných desaťročí, zároveň ale už na začiatku kariéry dokázala, že má nesporný talent, keď si v roku 1999 odniesla Oscara za úlohu vo filme Zamilovaný Shakespeare. Neskôr získala aj Emmy za výkon v seriáli Glee a tiež priazeň fanúšikov marvelovského filmového universa, ktoré uchvátila ako Pepper Pottsová, sekretárka a neskôr manželka Tonyho Starka, teda Iron Mana. Paltrowová, ktorá sa narodila 27. septembra 1972, je ale známa tiež ako propagátorka zdravej výživy a niekedy až nevedeckých názorov.

V roku 2008, keď vďaka prvému dielu Iron Mana zažívala renesanciu svojej kariéry, začala nadšená vegetariánka Paltrowová najprv vydávať e-mailový newsletter, v ktorom ľuďom radila, ako "prebudiť svoje vnútorné ja", ktorý sa časom premenil na webovú stránku Goop.com. Na nej k dávaniu rád o živote i sexe Paltrowová pridala e-shop, ktorý dnes ponúka kozmetiku, údajne liečivé prípravky, oblečenie, riad alebo sexuálne pomôcky. Herečkinu ezoterickú stánku spropagoval aj Netflix, ktorý v roku 2020 zaradil do ponuky šesťdielny program Goop Lab (označený kritikmi za "výhru pre pseudovedu"), na ktorý vlani nadviazala reality šou Sex, láska a goop.

Slávi 50-ku a patrí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: goop.com)

Herečka, ktorá už v minulosti pritiahla nesúhlasné reakcie časti vedeckej komunity svojím prístupom ku geneticky modifikovaným potravinám, vzbudila pozornosť aj receptom na to, ako s vysporiadať s takzvaným "dlhým covidom". Začiatkom minulého roka na ťažkosti, ktoré sa u nej prejavili "dlhotrvajúcou únavou a akoby zahmleným mozgom", odporučila liečbu, ktorá zahŕňala "ketogénnu a rastlinnú" stravu bez cukru a alkoholu, ranný pôst do 11 hodín a infrasaunu.

Jej rady ale vzbudili kritiku zo strany lekárskych expertov. "Musíme vychádzať z vedeckého poznania. Influenceri, ktorí používajú sociálne médiá, by sa mali správať zodpovedne," reagoval na Paltrowovú napríklad britský profesor Stephen Powis.

Uvedomila si, že hranie až tak nemiluje

Paltrowová ale v šírení svojich od vedy často značne odchýlených rád pokračuje, napríklad aj na svojom kanáli na YouTube. V posledných rokoch napokon utlmila svoje herecké aktivity. Ako povedala v decembri 2020 v rozhlasovom interview, už po prekvapivom zisku Oscara si vraj uvedomila, že "vlastne hranie až tak nemiluje".

Gwyneth Paltrowová (Zdroj: SITA/AP)
Zobraziť galériu (7)
Gwyneth Paltrowová (Zdroj: SITA/AP)  (Zdroj: SITA)

"Nebolo to tak, že by som si myslela, že to nemá cenu robiť, ale tak nejako som si hovorila: 'no a kto teraz mám byť? ´ Akože, k čomu smerujem?" povedala tiež Paltrowová, ktorej na filmovanie najviac vadí dlhé odtrhnutie od rodinného zázemia. "Byť šesť mesiacov sama v hotelových izbách, to jednoducho nie som ja," zverila sa herečka, ktorý je podľa svojich slov "domáci typ ".

Herecký svet a svet showbiznisu poznala už od mladosti

Strasti hereckého povolania a showbiznisu vôbec ale rodáčka z Los Angeles poznala viac ako dobre od mladosti. Jej otec Bruce Paltrow (rodina s židovskými koreňmi sa pôvodne volala Paltrowitzova a do Ameriky prišla z Ruska) sa presadil ako televízny producent a režisér, matka Blythe Dannerová hrala na Brodwayi, vo filmoch Woody Allena a neskôr napríklad v úspešných seriáloch ako Will a Grace alebo Huff. Gwyneth, ktorej krstným otcom je slávny Steven Spielberg, síce pôvodne študovala dejiny umenia, nakoniec ale dala prednosť hraniu. Pred kamerou sa prvýkrát objavila v malej úlohe v jednom otcovom televíznom filme v roku 1989, o rok neskôr debutovala na javisku na divadelnom festivale v Massachusetts.

Gwyneth Paltrow a Robert Downey Jr. vo filme Iron Man (Zdroj: Repro foto YouTube/observations)
Zobraziť galériu (7)
Gwyneth Paltrow a Robert Downey Jr. vo filme Iron Man (Zdroj: Repro foto YouTube/observations)  (Zdroj: Repro foto YouTube/observations)

Ešte pred dvadsiatkou mala na konte úlohu v muzikáli Krik s Johnom Travoltom alebo Spilebergovom hranom Hookovi, v peterpanovskom príbehu si zahrala mladú Wendy. Výraznejšie na seba upozornila až vedľajšou úlohou v thrilleri Sedem (1995), pri ktorého nakrúcaní sa zoznámila s hollywoodskym krasavcom Bradom Pittom, s ktorým potom až do roku 1997 tvorili pár.

Gwyneth Paltrow a Brad Pitt vo filme Sedem (Zdroj: Repro foto Youtube/FilmComicsExplained)
Zobraziť galériu (7)
Gwyneth Paltrow a Brad Pitt vo filme Sedem (Zdroj: Repro foto Youtube/FilmComicsExplained)  (Zdroj: Repro foto Youtube/FilmComicsExplained)

Do konca 90. rokov si zahrala tiež Emmu v adaptácii románu Jane Austenová, najväčší úspech jej ale priniesla pätica filmov, ktoré prišli do kín v roku 1998: Dokonalá vražda, Krvné puto, Srdcová sedma, Veľké nádeje a Zamilovaný Shakespeare.

Nečakaný zisk Oscara

Posledný z nich Paltrowovej nečakane vyniesol Oscara za hlavnú ženskú úlohu. Za hlavnú favoritku pritom vtedy všetci považovali Cate Blanchettovú, ktorá stvárnila titulnú úlohu v Kráľovnej Alžbete.

Zľava David Parfitt, Donna Gigliotti, Harvey Weinstein, Gwyneth Paltrow, Edward Zwick, Marc Norman pózujú v roku 1999 so soškami Oscara (Zdroj: SITA/AP Photo/Dave Caulkin, File)
Zobraziť galériu (7)
Zľava David Parfitt, Donna Gigliotti, Harvey Weinstein, Gwyneth Paltrow, Edward Zwick, Marc Norman pózujú v roku 1999 so soškami Oscara (Zdroj: SITA/AP Photo/Dave Caulkin, File)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Dave Caulkin, File)

"Spomínam si na rok, keď Gwyneth Paltrowová vyhrala nad tou skvelou herečkou z (brazílskeho) filmu Hlavná stanica, Fernandou Montenegrovou. Vtedy som si len povedala: 'Čože? To predsa nedáva žiaden zmysel´," spomínala pred dvoma rokmi iná herecká hviezda Glenn Closeová na najväčšie prekvapenie oscarového ceremoniálu v marci 1999. Isté pritom je, že odvtedy sa Paltrowová podobnému úspechu kritikmi veľmi často nepriblížila.

Partnerský život

V pooscarovej dekáde hrala Gwyneth Paltrowová v mnohých priemerných filmoch, z ktorých vyniká azda len Taká zvláštna rodinka režiséra Wesa Andersona, zároveň to ale vyzeralo, že sa konečne usadila. Po vzťahoch s Pittom a Benom Affleckom sa v októbri 2002 dala dokopy so spevákom kapely Coldplay Chrisom Martinom. V decembri nasledujúceho roku sa vzali a v máji 2004 sa im narodila dcéra Apple, ku ktorej o necelé dva roky neskôr pribudol syn Moses. Patrowová sa v tom čase snažila naplno užiť materstvo. "Myslím, že v budúcom roku - a možno aj dlhšie - toho veľa neurobím," vyhlásila v januári 2006, tri mesiace pred druhým pôrodom.

Gwyneth Paltrow a Chris Martin (Zdroj: SITA/AP)
Zobraziť galériu (7)
Gwyneth Paltrow a Chris Martin (Zdroj: SITA/AP)  (Zdroj: SITA)

Manželstvo s Martinom je ale dnes už minulosťou, na začiatku roka 2014 sa po desiatich rokoch manželstva rozišli a v lete 2016 sa definitívne rozviedli. V tom čase už Paltrowová začala so svojím projektom Goop a v rozhovoroch s nadšením popisovala svoju diétu, tvorenú čučoriedkovým a jablkovým pyré a čerstvo pripravenou a rozmixovanou koreňovou zeleninou, špenátom a brokolicou, aj pravidelné cvičenie. Herečka, ktorú rok pred rozchodom s Martinom vyhlásil magazín People za najkrajšiu ženu sveta, sa druhýkrát vydala v roku 2018 za producenta Brada Falchuka, okrem iného autora seriálu Glee, v ktorom mala malú úlohu učiteľky Holly Hollidayovej.

Viac o téme: Gwyneth Paltrowová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu