Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

10 rokov od SMRTI pani učiteľky (†81) zo Slunce, seno…: Namiesto dieťaťa volila POTRAT… Trpko to OĽUTOVALA!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)

PRAHA - 7. januára uplynulo presne 10 rokov od chvíle, kedy tento svet navždy opustila obľúbená česká herečka Jiřina Jirásková (†81). Hoci počas svojho života niekoľkokrát otehotnela, zomrela ako bezdetná. Vždy sa totiž rozhodla pre potrat. Na sklonku života to však trpko oľutovala!

Vždy keď neskôr o dôvodoch svojej bezdetnosti rozprávala, leskli sa jej oči od sĺz. „Bála som sa mať deti, že ich v tejto zložitej dobre nemôžem dobre vychovať. Dnes toho trpko ľutujem,“ priznala Jirásková pred smrťou. „Škoda, že mojím mužom nevadilo, že nechcem deti,“ dodala česká herecká diva. 

Za mlada pritom bola tehotná hneď niekoľkokrát. Zakaždým si však zvolila potrat. Dlho sa jej však túto informáciu darilo pred verejnosťou tajiť. Prezradila to až herečka Jiřina Švorcová vo svojej biografii. Otcom jej prvého dieťaťa mal byť vraj partner jej vtedajšej kamarátky, ktorá ale o ničom netušila. 

10 rokov od SMRTI
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Photo © TV Nova)

„Bez toho, aby kamarátka tušila, že sa spustila s jej partnerom, zaisťovala jej potrat u svojho otca, ktorý bol v Plzni doktorom,“ spomína Švorcová v knihe Jiřina Švorcová osobne. Aj druhé dieťa malo byť počaté pri nevere - Jiřina zahla svojmu manželovi Jiřímu Pleskotovi s hereckým kolegom Jiřím Valom. Ten v tom čase tvoril pár práve so Švorcovou.

Keď sa to Pleskot dozvedel, požiadal o rozvod a Jirásková sa rozhodla pre radikálne riešenie a bábätko si nechala vziať. „Jiřine to s Jirkom jednoducho nevyšlo, aj keď sa snažila a dokonca si ho chcela poistiť tehotenstvom . Nejak ho po žensky podviedla a keď potom za ním prišla, že je v inom stave, Jirka sa zašprajcoval a povedal nie,“ prezradila Švorcová.

Tretíkrát splodila dieťa s dlhoročným partnerom Podskalským. Ani on sa však jej nátlaku nechcel podvoliť. Bol ženatý, jeho manželka bola pôvodne Ruska a bál sa, že po rozvode by ju poslali späť do ZSSR. Navyše jedného syna už mal. Jirásková tak na truc zvolila interupciu. „Myslím, že v dieťati hlavne videla účinný prostriedok, ako zatlačiť na ženatého milenca, ale nepodarilo sa jej to,“ napísala v knihe s názvom Jiřina Jirásková: Jen to klidně napište dramaturgička Helena Šimáčková.

10 rokov od SMRTI
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Photo © Česká televize)

Viac o téme: Jiřina Jirásková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu