Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fenomén menom Horná Dolná: Slovenský seriál s nevídaným úspechom

Horná Dolná Zobraziť galériu (3)
Horná Dolná (Zdroj: markiza.sk)

V čase, keď tvorcovia seriálu Horná Dolná ešte len uvažovali nad spustením projektu, mu len málokto hádal veľký úspech. Podobné seriály v rovnakom žánri tu už boli, no väčšina z nich stroskotala na nízkej sledovanosti. V čom je teda Horná Dolná iná?

Je nám blízky

Ato najmä tým, že je zprostredia dediny. Žiadne umelé filmové ateliéry. Celé natáčanie seriálu sa odohrávalo vobci Nová Lehota pri Novom Meste nad Váhom uprostred hôr. Štáb aj herci vdedine počas natáčania priamo bývali, techniku, kostýmy aj potrebné vybavenie mali odložené v domoch dedinčanov. Ich garáže sa stali skladiskom, maskérňami aj šatňami. Interiéry aj exteriéry, vktorých sa odohrávajú vtipné scény ibizarné situácie sú maximálne autentické, ateda aj veľmi ľahko uveriteľné.

Horná Dolná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TV Markíza)

Spoznávame sa

Ruku na srdce, postavy vo veľkej miere (a vniektorých prípadoch aj úplne presne) kopírujú skladbu obyvateľstva väčšiny tradičných slovenských obcí. Vseriáli, rovnako ako aj vbežnej slovenskej dedine, nájdeme ambiciózneho starostu – inak vášnivého rybára, spravodlivého kňaza, ktorý bojuje spokušeniami, vychýreného dedinského frajera, energické aambiciózne mladé ženy, notorických štamgastov, jednoduchého dobráka a, vneposlednom rade, aj skupinu vždy dobre informovaných a aktívnych starších dám, ktorým neujde jediná udalosť v dedine.

Vtipné dialógy

Dobrý komediálny seriál predsa musí byť postavený na humorných situáciách sešte vtipnejšími dialógmi. Vtomto prípade sa na tvorbe seriálu podieľali skutočne profesionáli. Podarilo sa im totiž veľmi dôverne „okopírovať“ autentickú ľudskú reč bežných ľudí, ale aj do dialógov pretaviť typické životné situácie. Hoci niektoré znich sú zámerne trochu hyperbolizované, aj tak nemáte pri sledovaní seriálu pocit, že ide onasilu naučené repliky anemusíte sa pozastavovať nad odohranými situáciami. Niektoré znich dokonca stihli aj zľudovieť.


Mohlo by vás zaujímať:Najúspešnejšie slovenské seriály: Toto ste o nich nevedeli!


Zišla sa dobrá partia

Máme na mysli najmä tú hereckú. Tak napríklad Petre Polnišovej snáď doposiaľ žiadna zjej komediálnych postáv nesadla tak, ako práve úloha Eriky Bednárikovej – energickej, ambicióznej a tak trochu svadbou posadnutej mladej ženy. Postavu permanentne podguráženého Bystra by zasa snáď lepšie než Matej Landl zvládol len málokto. Samotní herci tvrdia, že atmosféra pri natáčaní bola uvoľnená.

Horná Dolná baví Slovensko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TV Markíza)

Pomáhali aj dedinčania

Ako už bolo spomenuté, práve dedinčania výdatne prispeli ktomu, aby bol seriál Horná Dolná výnimočný. Takáto spolupráca sa prejavila vprvom rade na samotnej atmosfére pri natáčaní. Výsledkom je fakt, že Horná Dolná vminulom roku vytvorila rekord vsledovanosti vcieľovej skupineod 12 do 54 rokov. Televízia sa rozhodla zúspechu vyťažiť čo najviac, atak vznikla ikniha.

Všetko do seba zapadlo

Vďaka seriálu Horná Dolná sa definitívne ukázalo, že slovenskí diváci majú ešte stále radi tradičný aľudský humor. Komentáre na sociálnej sieti, čísla sledovanosti, soška OTO vkategórii seriál roka aaj fakt, že zdovtedy neznámej dedinky na severozápade Slovenska sa stala doslova výletná destinácia, tomu jednoznačne nasvedčujú.

Viac o téme: MarkízaHorná DolnáMarek MajeskýPetra PolnišováMatej LandlDolná LehotaPeter SklárMarta Sládečková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu