Najlepší televízni kuchári: Obrovské majetky a hviezdna klientela!

Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Jaroslav Žídek a Zdeněk Pohlreich
17.09.2014TelevíziaKaždý z nás by chcel, aby výsledok niekoľkohodinovej práce pri šporáku vyzeral tak dobre ako v televízii či kuchárskej knihe. Aj keď dobre variť vedia mnohí, len málokto sa vyrovná umeniu tejto štvorice kuchárov. Nielenže sú ich jedlá chutné, ale človek priam nevie, či sa na ich kulinárske výtvory má len pozerať, alebo si smie aj nabrať. Nehovoriac o tom, že návšteva niektorej z ich reštaurácií vyjde každého hladoša poriadne draho.
Zdieľaj na FacebookuPošli e-mailomDiskutuj

Jamie Oliver

Britský kuchár a expert na taliansku a britskú kuchyňu, James Trevor Oliver, je zrejme najpopulárnejšou kuchárskou celebritou súčasnosti. Jeho majetok, vrátane práv na mnohé kuchárske knihy, recepty, reštaurácie a televízne relácie, má hodnotu úžasných 400 miliónov dolárov. Celosvetovo ho preslávili relácie o varení, ale aj knihy zamerané na rôzne kulinárske špeciality. Patrí k najpoprednejším zástancom zdravej výživy a aktívne sa prostredníctvom médií venuje edukácii Britov a Američanov v tejto oblasti. Taktiež je bojovníkom za zdravú výživu detí na školách. Pohŕda polotovarmi a jedlom z fastfoodov.

Oliver pochádza z Essexu, malého mesta menom Clavering, a detstvo strávil v meste Cambridge. Jeho rodičia vlastnia klub nazývaný The Cricketers, a práve pohybovanie sa v tomto prostredí Jamieho inšpirovalo k neskoršej kariére profesionálneho gastronóma. Ako 16-ročný vyštudoval cateringovú školu vo Westminsteri a krátko na to začal pracovne pôsobiť vo Francúzsku. Po návrate do Británie sa zamestnal vo vychýrenej reštaurácii The Neal Street, ako šéfkuchár.

Mediálne známou osobnosťou sa stal po nástupe do podniku The River Café, kde pracoval tri a pol roka. Reštaurácia ho obsadila do hlavnej úlohy v dokumente Christmas at the River Café. Po odvysielaní sa mladému Jamiemu začali hromadiť rôzne ponuky na vlastnú šou – a tak vznikla relácia The Naked Chef, na Slovensku vysielaná pod názvom Šéfkuchár bez čapice. Jeho kuchárska kniha sa stala v Spojenom kráľovstve best-sellerom. V roku 1997 varil aj pre budúceho predsedu britskej vlády Tonyho Blaira.

Okrem Šéfkuchára sa Oliver venoval aj relácii Jamieho kuchyňa, v ktorej trénoval 15 mladých ľudí ako šéfkuchárov. Následne ich zamestnal vo svojom prvom vlastnom podniku nazvanom Pätnástka. Okrem neho je Jamie spolumajiteľom reštaurácie Barbecoa v Londýne.

Aj keď sa stredobodom pozornosti profesionálnych aj amatérskych kuchárov stal vďaka televíznej kariére, dôležitou súčasťou Jamieho portfólia sú aj kuchárske knihy, ako napríklad Jamieho domáca kuchyňa: Navarte si cestu k dobrému zdraviu, Jamieho 30-minútové jedlá či Šťastné dni so šéfkuchárom bez čapice. Oliverovou manželkou je bývalá modelka Juliette Norton a spolu v Británii vychovávajú štyri deti.


Pozrite si reláciu Jamie dělá ještě rychlejší minutky


Zdeněk Pohlreich

Český kuchár, literárny autor a moderátor je známy predovšetkým vo svojej vlasti, ale obľube sa teší aj na Slovensku. Preslávila ho šou Ano, šéfe!, no na konte má viacero relácií – Na nože!, Šéf na grilu, Česko vaří s Pohlreichem  a Už dosť, šéfe. U nás si ho verejnosť spája najmä s prvou menovanou reláciou. Okrem písania a moderovania sa venuje aj podnikaniu, vlastní niekoľko reštaurácií.

Varenie sprevádzalo Pohlreicha od ukončenia základnej školy. Na strednú sa nedostal, preto jeho ďalšie kroky viedli k vyučeniu sa za kuchára v Obecnom dome. Dnes najznámejší kuchár v Česku a na Slovensku vtedy svoje remeslo neznášal. Miloval bejzbal a obľuboval aj iné športy, preto trávenie času v kuchyni nebolo práve jeho najšťastnejšou činnosťou. Ako 19-ročný nastúpil na vojnu, a aj počas výcviku bolo jeho miesto v kuchyni, vo vojenskej vývarovni. V roku 1979 sa Pohlreich stal členom československého národného baseballového tímu, ktorý smeroval do Holandska. Krajina tulipánov kuchára očarila, preto v roku 1989 emigroval. Rok pracoval ako kuchár v reštaurácii Het Schellinkje v Meppele. Aj keď ho rodina prosila o návrat do Čiech, Pohlreich z Holandska smeroval do Austrálie, mesta Adelaide, kde mal strýka. Prácu si našiel vo francúzskej reštaurácii La Guillotine, kde sa zamestnal najprv ako druhý kuchár, no od roku 1991 až do 1993 pracoval ako prvý kuchár.

Po návrate do Čiech vystriedal viacero pozícií. Pôsobil v pražských hoteloch Renaissance a Villa Voyta Praha, reštaurácii Marriott či podniku Alcron. Vo všetkých menovaných sa stal napokon šéfkuchárom. Okrem práce sa Pohlreich venoval aj štúdiu a neustále sa snažil o zvýšenie svojej kvalifikácie – cukrárenské kurzy, kurzy čínskej a thajskej kuchyne a mnohé ďalšie. Spolu so svojím spoločníkom si po roku 2007 otvoril Café Imperial a neskôr odkúpil upadajúcu reštauráciu Divinis. V čele oboch podnikov pôsobí dodnes. Je ženatý, z prvého manželstva má syna, v súčasnosti žije so svojou druhou manželkou a jej dvoma deťmi v rodinnom dome pri Prahe.

Gordon Ramsay

Jeden z najlepších a najpopulárnejších svetových kuchárov, Gordon Ramsay, vlastní majetok v hodnote 120 miliónov dolárov. Za každú epizódu svojej relácie o varení zinkasuje 225 tisíc dolárov, pričom obrat jeho kuchárskeho impéria činí ročne dodatočných 45 miliónov dolárov. Na vrchol sa dostal vďaka sieti luxusných reštaurácií a účinkovaní vo viacerých televíznych šou. Prvý podnik otvoril už v roku 1998 – Gordon Ramsay at Royal Hospital Road –, v Chelsea. Za svoj kulinársky prínos získal dovedna tri prestížne ocenenia, Michelinove hviezdy.

Televízne sa preslávil vďaka reláciám Boiling Point, Beyond Boiling Point, Faking It, Ramsay´s Kitchen Nightmares a Hell´s Kitchen. Účinkoval aj v americkom programe Master Chef. V ranom veku sa venoval futbalu, ale prestal so športom ako 12-ročný, keď utrpel nenapraviteľné zranenie kolena. Vyštudoval hotelový manažment. V roku 1996 sa oženil s Cayetanou Elizabeth Hutcheson, s ktorou má štyri deti.

Jaroslav Žídek

Podobne ako jeho mnohí slávnejší kolegovia, aj Žídek pracoval doma i v zahraničí. Prax po revolúcii nadobudol v Španielsku, Taliansku, Švédsku či Francúzsku. Slovenským divákom je známy vďaka účinkovaniu v relácii Áno, šéfe!, z produkcie TV JOJ.

Aj keď má Žídek český pôvod, pohybuje sa najmä na Slovensku, kde vlastní viacero reštaurácií. Do našich končín ho zaviedla práve ponuka na moderovanie Ano, šéfe!, a Žídek napokon zostal na Slovensku natrvalo. Je šéfkuchárom komplexu reštaurácií v Erdödyho paláci v Bratislave. Na rozdiel od mnohých rivalov, Žídek videl svoje miesto v kuchyni už od útleho veku. Popýšiť sa môže napríklad tým, že varil aj pre Arnolda Schwarzeneggera, Hillary Clinton či monarchov zo Švédska a Dánska. Je predstaviteľom tzv. modernej gastronómie.

Zdroj: telkac.sk  internet 

Foto: Topky.sk, SITA, wikipedia

Tagy: Jamie Oliver Zdeněk Pohlreich Gordon Ramsay Jaroslav Žídek

Zdieľaj na FacebookuPošli e-mailomDiskutuj

Viac podobných článkov