Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Trápny humor, ktorý si zamilujete: Tento seriál je zabudnutým komediálnym klenotom

Seriál The Office Zobraziť galériu (2)
Seriál The Office (Zdroj: NBC, YouTube/NBC)

Svetlo sveta uzrelo už veľa sitcomov, ktoré sa pokúšali zaútočiť na naše bránice. Dočkali sme sa klasík, ktoré sú stále obľúbené aj u nás (Dva a pol chlapa, Teória veľkého tresku či Priatelia). Stále tu však sú projekty, ktoré na slovenský trh neprenikli a určite by ste im mali dať šancu. Jedným z nich je práve komediálny seriál The Office.

Seriál zobrazuje každodenný život zamestnancov kancelárie vScrantonskejpobočke fiktívnej firmy Dunder Mifflin Paper Company v Pensylvánii.Seriál mal premiéru 24. marca 2005 na americkej televíznej staniciNBC a poslednú časť mohli diváci vidieť v prvej polovici roka 2013.Hrajú v ňom špičkoví komediálni herci na čele soSteveom Carellom, ďalej menovite Rainn Wilson, John Krasinski, Jenna Fischer, B. J. Novak a popri ďalších ajEd Helms, ktorý vám bude známy hlavne z filmovej trilógie Vo štvorici po opici.

Originálne spracovanie

Seriál je nakrúcaný jednou kamerou. A prečo je to vlastne tak, keď štúdiá majú možnosť napumpovať do televízneho projektu také veľké množstvo peňazí? Ide tu totiž o navodenie dojmu, že je to dokument a niesitkom. Nenachádza sa v ňom typický smiech divákov, aby sa mohol naplno prejaviť absurdný, až „tupý“ humor. Dokonca aj postavy "vedia" o tom, že sú celý čas nakrúcanéa istú časť celého seriálu tvoria ich spovede na kameru v súkromí vedľajšej miestnosti. Aby toho nebolo málo a celý tento koncept producenti doviedli do dokonalosti, podarilo sa im najaťRandalla Einhorna, ktorý bol režisérom Survivora(Kto prežije), aby seriál vyzeral ešte viac ako dokument.

Seriál The Office
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: NBC, YouTube/NBC)

Aj napriek tomu, že v seriáli sledujeme dianie v malom mestečku Scranton v Pensylvánii, v skutočnosti sa nakrúcalo vKalifornii. Na druhú stranu musíme povedať, že všetko sa točilov reálnej budove namiesto štúdia. To ešte viac dotvára dojem dokumentárnosti. Keď sa teda niektorá z postáv rozbehne po schodoch dole a nasleduje ju kamera, môžete vidieť ako prejde cez sklad, ochranku pri vchode a vyjde až na parkovisko.Každá epizóda má svoj vlastný scenár, no herci majú povolené improvizovať. Podľa herca B. J.Novaka majú scenáre tendenciu byť dlhšie, čiže nie všetky scény sa vojdú do klasickej 22-minútovej epizódy.

Keď máte za šéfa idiota

Michael Scott je ústrednou postavou seriálu. Je regionálny manažér Scrantonskej pobočky Dunder Mifflinu a.s. od prvej série po.. no, nechajte sa prekvapiť.S výnimkou umenia predávať, Michaelovi chýbajú takmer všetkyzručnosti, či už schopnosť vedenia podniku alebo hocijaké iné spojené s jeho prácou. 80% svojho času trávi zabávaním iných. Má rád všetkých svojich kolegov okrem Tobyho Flendersona, ktorého z duše nenávidí, ponižuje ho, strápňuje a posmieva sa mu. Jeho obľúbená fráza je „That's what she said!“, ktorú používa pri sexuálnych dvojzmysloch. Je dobrák, avšak jeho ľahkomyseľnosť ho často privádza do problémov. Vlastne stále.

Dwight je jedna z najzaujímavejších a najkomickejších postáv celého seriálu. Patrí kobchodným zástupcomDunder Mifflinu a vo voľnom čase sa živí ako repný farmár. Je asistent regionálneho manažéra, no sám sa označuje ako regionálny manažér, aby mal pocit rovnocennosti so svojim nadriadeným Michaelom Scottom. Má rádpaintball, seriálBattlestar Galactica,ping-pong,karatea zbrane. Jeho výraznou črtou je nosenie košieľ horčicovej farby. Vyvinul si tajný vzťah s Angelou Martinovou, ktorý pretrváva niekoľko sérií, no nie všetko sa vydarí úplne tak, ako si predstavoval.

Láska a neskorá popularita

Nechýba však ani milostná linka medzi recepčnou Pam a predajcom Jimom. Ten vždy vieako na Michaela, aby dosiahol čo chce a často si z neho robí vtipy, najviac žartov však praktikuje na Dwightovi. Jeho vzťah s Pam je nesmierne komplikovaný, tiahne sa celým seriálom a spočiatku mu v ceste stojí milostný trojuholník, neskôr dokonca štvoruholník.

Neznesiteľný šéf aj na ČT: Koptovi postava sebestredného blba sedí

Seriál sa stal v posledných rokoch populárnym hlavne skrz takzvané memes, ktoré sa začali vo veľkom šíriť na sociálnych sieťach. Aby sme však boli úprimní, nejde o pôvodný seriál. Originálny námet totiž vznikol o niečo skôr a na televízne obrazovky ho priniesla britská stanica BBC Two. Vďaka veľkej popularite sa rozšíril do celého sveta. Svoju vlastnú verziu dokonca nakrútili aj bratia Česi pod názvom Kancl.

Ďalšie zaujímavosti:

  • Tvorca pôvodného britského seriáluRicky Gervais sa ako postava zo seriálu David Brent objavil nielen vo štrnástej epizóde siedmej série, kde sa stretne s Michaelom, aešte raz v poslednom diele siedmej série, kde prebiehajú pohovory na nového manažéra pobočky. Tuzaslal ako jeden zo záujemcov o prácu z Veľkej Británie video, ktoré si komisia pustí.
  • Diváci si mohli všimnúť, že medzi prvou a druhou sériou došlo k zmene vizáže postavy Steva Carella, kedy hercovi oproti prvej sérii pribudli vlasy a zmizlo brucho. Za zmenou ale nestoja chirurgovia ani diéta čizmena životného štýlu. Herec zostal stále rovnaký, len maskérom ubudla práca. Autori seriálu sa totiž rozhodli, že hlavnej postave seriálu pridajú na atraktívnosti, a tak už nebolo súčasťou práce vizážistov nechávať hercovu hrivu preriedenúa pridávať mu kilogramy na váhe.
  • Steve Carell sa na anglickýoriginálnechcel vôbec pozerať, aby nebol ovplyvnený hereckým výkonom Rickyho Gervaisa, ktorý hrá rovnakú postavu. Videl iba niekoľko minút. Naopak John Krasinski videl všetky diely britského kanclu.
  • Údajná adresa kancelárií je 1725 Slough Road, Scranton. Ide o vymyslenú ulicuako pocta britskému originálu, kde sa dej odohrával v meste s názvom Slough.
  • B.J. Novak a John Krasinski spolu chodili na vysokú školu, promovali v roku 1997.
Viac o téme: The OfficeSteve Carell
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu