Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dráma z prostredia upadajúcej britskej smotánky: VIDEO Patrick Melrose odkrýva pravdu, vyznanie autora

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: YouTube/Showtime)

Benedict Cumberbatch patrí v súčasnosti k najlepším hercom. Do povedomia divákov sa dostal najmä úlohami Sherlocka Holmesa a Doctora Strangea. Najnovšie sa objaví aj v dráme o Brexite. Minulý rok však svetlo sveta uzrel oceňovaný príbeh z pera britského autora, ktorý tvorcovia pretavili do minisérie. Patrick Melrose prežíva v spoločnosti britskej dekadentnej smotánky. Za úlohu v minisérii si vyslúžil nomináciu na Zlatý Glóbus. Svojský príbeh totiž očaril mnohých.

Britská miniséria s názvom Patrick Melrose sa dočkala premiéry minulý rok. Nielen seriál, ale aj knižná séria spisovateľaEdwarda St. Aubyna sú vo svete mimoriadne uznávané. Spisovateľ sa pri tvorbe príbehu inšpiroval vlastným životom. Stredobodom pozornosti sa stala nemorálna, dekadentná a snobská britská smotánka. Benedict Cumberbatch po tejto úlohe túžil už niekoľko rokov. Zdá sa, že aj tento výber sa mu mimoriadne vydaril.

Dekadentná britská smotánka

Pripravte sa na nefalšovanú pravdu o britskej smotánke. Päťdielna miniséria mala premiéru minulý rok v máji a sleduje príbeh Patricka Melrosea od jeho privilegovaného, ale hlboko traumatického detstva cez ťažkú závislosť na návykových látkach až po jeho zotavenie. Miniséria Patrick Melrose sa naváža do vysokej spoločnosti, zatiaľ čo zachytáva desivú životnú púť titulného hrdinu z jeho traumatizujúceho detstva cez závislosti na návykových látkach v dospelosti až po jeho spásu.

Benedict Cumberbatch ako Patrick Melrose (Foto: SITA/AP/Ollie Upton/Showtime)
Zobraziť galériu (4)
Benedict Cumberbatch ako Patrick Melrose (Foto: SITA/AP/Ollie Upton/Showtime)  (Zdroj: SITA/AP/Ollie Upton/Showtime)

Benedict Cumberbatch tentokrát stvárnil aristokratického a zábavného playboya snažiaceho sa zo všetkých síl prekonať ujmu, ktorú mu spôsobil jeho násilnícky otec David a matka, ktorá tomuto správaniu len prihliadala. Dej sa odohráva v 60. rokoch minulého storočia v južnom Francúzsku, počas zhýralých 80. rokov v New Yorku i na začiatku tretieho tisícročia v už decentnej Británii.


Mohlo by vás zaujímať:Slovenka zažila unikátne stretnutie: Benedict Cumberbatch je milý, vtipný a obrovský fešák!


Obrovská vlna pozitívnej kritiky

Každému z piatich románov je v seriáli venovaná jedna hodina, pričom každá z epizód rozpráva príbeh o niekoľkých zložitých a mimoriadne náročných dňoch v Patrickovom živote. V roku 2017 oznámili tvorcovia, že do hlavnej úlohy obsadili práve Cumberbatcha. Ten už predtým v jednom z rozhovorov, ktoré poskytol ešte v roku 2014 priznal, že by si rád túto postavu zahral. Nakoniec sa mu to splnilo a zdá sa, že sa to opäť vyplatilo.

Seriál zožal obrovskú vlnu pozitívnej kritiky, najmä čo sa týka Cumberbatchovho výkonu, za ktorý honominovali na cenu Zlatý Glóbus za najlepšieho herca v minisérii. Jeho rodičov Davida a Eleanor si zahrali Jennifer Jason Leigh a Hugo Weawing. Ženu Patricka Melrosea stvárnila Anna Madeley. Nakrúcanie sa začalo v októbri 2017 a premiéra bola na druhý rok v máji. O scenár sa postaral David Nicholls, o réžiu Edward Berger.

Príbeh inšpirovaný životom samotného spisovateľa

Seriál natočili podľa piatich noviel anglického spisovateľa Edwarda St. Aubyna. Tie sa postupne dočkávajú aj slovenského prekladu. Zatiaľ vyšli prvé dve s názvom Nerieš to a Zlá správa. K ďalším trom patria Some Hope, Mother's Milk a At Last. Novely písal postupne od roku 1992, pričom posledná vyšla v roku 2012.

Allison Williams (vľavo), Benedict Cumberbatch a Jennifer Jason Leigh. (Foto: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision)
Zobraziť galériu (4)
Allison Williams (vľavo), Benedict Cumberbatch a Jennifer Jason Leigh. (Foto: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision)  (Zdroj: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision)

Novely sú inšpirované životom samotného St. Aubyna. Sám totiž vyrastal vo vysoko dysfunkčnej anglickej rodine, ktorá patrila k tej vyššej vrstve. Musel sa vyrovnať so smrťou oboch rodičov, závislosťou na alkohole, heroíne, ale aj s jeho zotavením, manželstvom a rodičovstvom. Knihy boli oslavované ako silný prieskum a odhalenie toho, ako veľmi môže emocionálne zdravie vplývať na problémy v detstve. Mother's Milk sa dočkalo aj filmovej verzie v roku 2011 s rovnomenným názvom pod taktovkou Geralda Foxa, no tá nebola veľmi popularizovaná.

Pre túto úlohu som sa narodil

Nielen jeho predchádzajúce výkony, ako na Oscara nominovaný najlepší herec v hlavnej úlohe filmu Kód enigmy, skvelý výkon v divadelnom Hamletoviči Sherlock - víťaz Emmy,právom pasujú Benedicta Cumberbatcha za skvelého herca. Úlohu Patricka Melrosea si chcel zahrať už pred vyše piatimi rokmi. S touto túžbou sa s divákmi podelil v jednom z rozhovorov. Nakoniec sa mu to podarilo.

Dokonca povedal, že pre túto úlohu sa narodil. „Tieto knihy sú najlepšou prózou 21. storočia,“ povedal pre indiewire.com. „Tento neuveriteľne zábavný a skvelý človek je tak zničený veľmi skoro v jeho živote. Má samovražedné sklony kvôli jeho závislosti na drogách a alkohole, je psychicky úplne zmätený, no stále dokáže dosiahnuť spásu. Je to príbeh nádeje so skvelým dramatickým zvratom. Je to lepšie zrkadlo extrémnych životných okolností, než väčšina vecí,“ dodal. Je málo kvalitných diel a sérií a napriek tomu, že okolo Patricka Merlosea nevznikla taká hystéria ako okolo iných snímok, zaslúži si minimálne takú istú, ak nie väčšiu pozornosť. Kvalita nechýba ani minisérii, ani knihám.

Viac o téme: Benedict CumberbatchPatrick Melrose
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu