Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Tragédia, z ktorej ešte stále mrazí: RTVS prinesie dokument Mukačevská 7

Mukačevská 7 Zobraziť galériu (2)
Mukačevská 7 (Zdroj: rtvs.sk)

Vyše 100 ľuďom v prešovskej bytovke na Mukačevskej zmenil výbuch plynu počas minuloročného 6. decembra navždy životy. Jedna z najväčších tragédií na Slovensku spojila desiatky tisíc ľudí, ktorí preukázali svoju solidaritu a nezištnú pomoc obyvateľom zničeného bytového domu. Práve ich osudom sa venuje nový dokument Mukačevská 7. V nedeľu (19. 4.) o 13.00 h ho odvysiela Jednotka. Informovala o tom hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Dokument, ktorý vyrobila sekcia spravodajstva RTVS, zobrazuje autentické výpovede rodín, ktoré vsekunde prišli o všetko. Rozprávajú nielen ominútach hrôzy, ale vspomienkach sa vracajú aj kpríjemným chvíľam v12. poschodovej bytovke. Rozmer tejto tragédie dokresľujú výpovede záchranných zložiek a odborníkov.

Redaktor Peter Žatko akameraman Branislav Mihok sa vybrali niekoľko dní po výbuchu na miesto udalosti. Vyhľadali nielen postihnuté rodiny, ktoré výbuch aj požiar prežili, rodinných príslušníkov, ale tiež záchranárov či svedkov tragédie. Podľa Žatka najťažšie zcelej výroby dokumentu bolo kontaktovanie rodín, ktorým sa snažil citlivo vysvetliť, prečo by mali oprežitej tragédii hovoriť ako verejnej výpovedi na kameru. "Naším zámerom bolo prostredníctvom dokumentu vytvoriť pamiatku na bytovku, ktorá kedysi patrila knajkrajším vPrešove, na jej obyvateľov aživot, ktorí vnej žili pred výbuchom," priblížil.


Mohlo by vás zaujímať:Netradičný projekt zo Španielska: Verejnoprávna televízia spustila karanténny sitcom


Kameraman Mihok pochádza zPrešova, preto bola pre neho práca na tomto dokumente oto citlivejšia: "Keďže sa tragédia stala vpredvianočnom čase avmeste aj na danom sídlisku mám veľa známych, oto ťažšie sa mi točili nielen rozhovory srodinami, ale aj obrázky priamo z miesta nešťastia." Oslovené rodiny si zaspomínali aj na pekné susedské vzťahy, priateľstvá či na úsmevné príbehy zminulosti. "Najkrajšia bola radosť vich očiach, keď nám rozprávali ovtipných príhodách, ktoré sa vbytovke udiali," dodal Žatko.

Vdokumente odznie aj záznam ztiesňovej linky, na ktorú volala obyvateľka vedľajšieho domu krátko po výbuchu. Zároveň prepája rodinné videonahrávky afotografie spred desiatok rokov s autentickými zábermi obyvateľov Prešova aarchívnymi snímkami verejnoprávnej televízie. "Snažili sme sa zužitkovať všetko, čo obrazovo aj zvukovo dokreslí rozmer celej tragédie bytového domu na Mukačevskej," uzavrel redaktor.

Viac o téme: RTVSMukačevská 7
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu