Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Už dnes večer! Česi uvedú kontroverzný film o pozadí vraždy Jána Kuciaka

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Film slovenskej dokumentaristky Zuzany Piussi Ukradnutý štát bude mať televíznu premiéru dnes o 23:20 v Českej televízii. Autorka sa v ňom vydáva okrem iného po stopách zdrojov zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorého smrť a smrť jeho snúbenice spustila zmeny v slovenskej spoločnosti. V tieto dni vrcholí proces s ich vrahmi. ČTK o televíznej premiére filmu informoval jeho producent Vít Janeček.

Dokument je na ČT2 zaradený do okna nočného Dokumentárneho klubu, ktorý prezentuje medzinárodné spoločenské dokumenty. Celovečerný dokument reaguje na systém, v ktorom Slovensko žije, na ohrozenie demokracie a na praktiky, ktoré sa pripisujú najvyšším vládnym kruhom.


Mohlo by vás zaujímať:ROZHOVOR so Zuzanou Piussi: Pri vražde novinára asistoval štát! Obávam sa, že si to odnesie iba Kočner


Pozitívne i negatívne reakcie

Vzbudil diskusie na medzinárodných festivaloch, v rámci tohtoročných cien Trilobit získal Cenu Ferdinanda Vaňka za prínos občianskej spoločnosti a pred pár dňami bol ocenený Cenou samozvancov, ktorá nadväzuje na rovnomenný odkaz Andreja Stankoviča. Piussi vo filme upozorňuje na utajovanie materiálov či zverejňovanie informácií v určitú dobu. Autorka dokumentu sa stretla s ľuďmi, ktorí Kuciakovi poskytovali informácie. Vo filme tak vystupujú napríklad bývalí agenti slovenskýchspravodajskýchslužieb, ďalej novinári či advokáti.

"Tento film vyvolal pozitívne i negatívne reakcie. Situácia, ktorousa v ňom zaoberám, sa stále vyvíja. Aktuálne pracujem na filme V hmle o očiste justíciea budem ním nadväzovať na snímky Ukradnutý štát a skoršífilm o zneužívaní súdnictva Choroba tretej moci," povedala filmárka Zuzana Piussi, ktorá sa dlhodobo venuje veľkým justičným prípadom.

Ukradnutý štát

Film Ukradnutý štát zahajoval festival Jeden svet, bol uvedený v súťaži festivalu dokumentárnych filmov v Jihlave a aktuálne sa chystá jeho uvedenie v Poľsku, Maďarsku a ďalších krajinách. Do distribúcie na Slovensku a v ČR bol nasadený v novembri 2019, onedlho vyjde na DVD, spolu s filmom Univerzity a sloboda.

Zuzana Piussi (1971) svojou tvorbou prináša odvážny pohľad na javy a dianie, ktoré ovplyvňujú život spoločnosti. Okrem iných sú to filmy Choroba tretej moci (2011), Krehká identita (2012), Sedliacky rozum (2017) o vplyvoch a metódach podnikania Andreja Babiša na české poľnohospodárstvo alebo filmy Obliehanie mesta (2019), ktorý na kremnickom prípade tematizuje všeobecné aspekty zápasu komunít s veľkými ťažobnými zámermi, a Univerzity a sloboda (2019) o dopadoch problémov vysokých škôl na verejný život a demokratické inštitúcie. Posledné tri vytvorila spolu s Vítom Janečkom.

Viac o téme: Ján KuciakZuzana PiussiUkradnutý štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu