Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pandémia spomalila aj natáčanie filmov: Netflix zavádza povinné očkovanie zamestnancov

(Zdroj: TASR/DPA)

Natáčanie niekoľkých hollywoodskych filmov a seriálov opäť skomplikovala pandémia covidu-19. Firma Netflix preto oznámila, že bude po amerických hercoch a členoch štábov, ktorí pracujú v ich blízkosti, vyžadovať očkovanie proti covidu-19, informoval denník The Wall Street Journal.

Medzi seriály, ktoré si v poslednej dobe kvôli koronavírusu dali nútenú prestávku, patrí House of the Dragon (Rod Draka) televízie HBO, ktorý sa odohráva 300 rokov pred populárnou Hrou o tróny. Produkcia už natáčanie obnovila.

Jeden z hercov mal pozitívny test

Filmári museli prerušiť nakrúcanie snímky God is a Bullet (Boh je guľka), kde hlavnú rolu stvárni americký herec Jamie Foxx a jeho dánsky kolega Nikolaj Coster-Waldau. Jednému zo zaočkovaných hercov vyšiel pozitívny test na koronavírus. Problémy sa nevyhli ani siedmemu pokračovaniu filmovej série Mission Impossible s Tomom Cruisom alebo pripravovanému seriálu Gaslit o afére Watergate. Americký herec Sean Penn vyhlásil, že sa na natáčanie nevráti, kým nebudú všetci členovia štábu zaočkovaní.

Výzvy, ktorým čelí Hollywood, sa nápadne podobajú dileme veľkých amerických firiem, ako sa vyrovnať so šírením nákazlivejšej mutácie delta. Napríklad internetoví giganti Google a Facebook v stredu oznámili, že od svojich zamestnancov budú pred ich návratom do spoločných kancelárií požadovať očkovanie proti chorobe covid-19. Podobné opatrenia neskôr ohlásila aj streamovacia služba Neflix.

Spoločnosť tak reagovala na vyhlásenie niekoľkých hollywoodskych štúdií a odborov, ktoré uviedli, že podporia jednotlivé produkčnej firmy, ak po svojich zamestnancoch budú vyžadovať potvrdenie o proticovidovej vakcíne.

Iba rozostupy vždy nestačia

Členovia štábov a herci sú obvykle nútení pracovať v tesnej blízkosti a nosenie ochranných rúšok či dodržiavanie bezpečných rozostupov nie je vždy možné dodržať. Nové opatrenia Netflixu sa zatiaľ budú týkať zamestnancov pracujúcich v tzv. Zóne A, kde prichádzajú do najtesnejšieho kontaktu s hercami.

Spoločnosť ale údajne zaznamenala aj problémy mimo túto zónu a zvažuje preto, že zavedie povinnosť očkovania pre všetkých svojich zamestnancov. Medzi zástupcami filmových štúdií sa vraj debatovalo o tom, ako odlíšiť zaočkovaných a nezaočkovaných pracovníkov. Obávajú sa ale stigmatizácie tých, čo očkovanie odmietajú, píše WSJ.

"Ľudia, ktorí nemajú opodstatnený zdravotný alebo náboženský dôvod pre výnimku z očkovania, sa jednoducho musia rozhodnúť, či chcú pracovať pre zamestnávateľa, ktorý vyžaduje potvrdenie o očkovaní," uviedol predseda hereckého odborového zväzu SAG-AFTRA Duncan Crabtree-Ireland.

Viac o téme: NetflixMission ImpossiblePandémiaOčkovanieRod DrakaGod is a Bullet
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu