Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Filmoví producenti podpísali memorandum s dvoma súkromnými televíziami: Zmeny pocíti aj Netflix či HBO

(Zdroj: repro foto Youtube/Serial Killer - Medzinárodný festival seriálov)

Na dôležitosti úlohy nezávislého producenta sa dnes zhodli zástupcovia Asociácie producentov v audiovízii (APA), Asociácie animovaného filmu (ASAF) a televízií Nova a Prima. Na festivale Serial Killer v Brne podpísali memorandum o spoločnom postupe v nadväznosti na implementáciu európskej smernice o audiovizuálnych službách. Smernica okrem iného stanovuje, že streamovacie platformy, ako sú napríklad Netflix alebo HBO Max, majú v krajinách, kde pôsobia, časť svojich ziskov venovať do rozvoja tamojšej národnej kinematografie. V českej príslušnej novele zákona taký záväzok chýba a filmári apelujú na zmenu. O podpise memoranda informovali zúčastnené strany.

O nevyužité možnosti vložiť do transpozície európskej smernice o streamovacích platformách povinnosť odvádzať časť z príjmov na podporu kinematografie v krajine, kde platformy pôsobia, hovoria producenti a ďalší ľudia z filmového priemyslu niekoľko mesiacov. Domáce české platformy pritom túto povinnosť majú. Odvody zahraničných tzv. VOD platforiem by boli ďalším zdrojom Štátneho fondu kinematografie, ktorý okrem peňazí na filmové stimuly tiež financuje pôvodnú českú filmovú tvorbu.

Producenti uvádzajú, že pravidelný odvod časti zisku prevádzkovateľov služieb videa na vyžiadanie je dôležitý z pohľadu dlhodobej stability trhu pre výrobcov. "Stabilný dopyt vytvára na trhu kontinuitu, ktorá je pre podnikanie výrobcov nesmierne dôležitá. Kvalitné seriály alebo filmy nevznikajú ojedinele alebo náhodou, ale sú výsledkom dlhodobej práce mnohočlenných tímov, nemalých investícií do vývoja zo strany producentov a koncentrovaného know-how," uviedol už skôr producent Filip Bobiňski.

Spomínaná európska smernica tiež okrem iného predpisuje členským štátom Európskej únie stanoviť určité minimálne kvóty na obsah nezávislých výrobcov, ktorý je zaraďovaný do programovej ponuky televíznych vysielateľov a prevádzkovateľov platforiem VOD. Signatári dnešného memoranda chcú nájsť zhodu na výklade pojmu nezávislého producenta.

Memorandum podpísali predseda APA Vroclav Šlajer, člen predstavenstva APA Filip Bobiňski, predseda predstavenstva ASAF Martin Kotík, podpredseda ASAF Marek Toušek, generálna riaditeľka Novy Klára Brachtlová a generálny riaditeľ Primy Marek Singer.

V súčasnej legislatíve sa nezávislým producentom rozumie producent, ktorý nie je prepojený s prevádzkovateľom televízneho vysielania. Pri aktualizácii európskej smernice chcú výrobcovia doplniť definíciu nezávislého producenta o podmienku spočívajúcu v tom, že nezávislý producent musí zostať nositeľom takzvaných sekundárnych práv k audiovizuálnemu dielu, ktoré vytvoria, teda že by mal mať podiel na úspechu takého diela.

Súčasťou dnešnej dohody je aj záväzok spolupracovať pri príprave právnych predpisov pre český audiovizuálny priemysel, teda na nastavení podmienok pre príspevky VOD platforiem do Štátneho fondu kinematografie, prípadne priame investície do českého audiovizuálneho obsahu, transformáciu fondu kinematografie a nastavenie nediskriminačných a efektívnych pravidiel na poskytovanie filmových stimulov .

Viac o téme: NovaPrimaBrnoSerial KillerProducenti
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu