Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Simpsonovci oslavujú 33. narodeniny: Viackrát PREDPOVEDALI BUDÚCNOSŤ... Napríklad TOTO!

Simpsonovci oslavujú 33. narodeniny. Zobraziť galériu (4)
Simpsonovci oslavujú 33. narodeniny. (Zdroj: TASR/AP Photo/Fox)

BRATISLAVA - Dnes uplynulo presne 33 rokov od odvysielania prvej epizódy obľúbených Simpsonovcov. Kreslený seriál o 5-člennej žltej rodinke sa začal vysielať 17. decembra 1989. A odvtedy sa tvorcom podarilo viackrát až prekvapivo presne predpovedať budúcnosť. Zaspomínajme si aspoň na pár z nich!

Videohovor

Seriál Simpsonovci predpovedal napríklad dnešný FaceTime. Epizóda, v ktorej sa objavil videohovor, predbehla svoju dobu o celých 15 rokov. Písal sa vtedy rok 1995 a dej 19. epizódy šiestej série sa odohrával v roku 2010. 23-ročná Líza bývala na internáte a jej jediný kontakt s rodinou bol telefonický. No namiesto klasického hlasového hovoru, komunikovala so svojími blízkymi cez telefón s obrazovkou.

Simpsonovci oslavujú 33. narodeniny:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: fox)

Autokorekt

V roku 1994 sa na trh dostalo zariadenie spoločnosti Apple s názvom Newton. Slúžilo na zapisovanie jednoduchých poznámok, ktoré sa do obrazovky dali zaznamenať pomocou digitálneho pera. V 8. epizóde šiestej série ho používa jeden zo školských tyranov Dolph. No keď napísal: "Beat up Martin", autokorekt mu vetu zmenil na "Eat up Martha".

V skutočnosti sa však autokorekt začal využívať až o niekoľko rokov neskôr a bývalý riaditeľ spoločnosti Apple Nitin Ganatra dokonca priznal, že tento vtip si vo firme pri zdokonaľovaní autokorektu stále opakovali a bol pre nich veľkým strašiakom.

Simpsonovci oslavujú 33. narodeniny:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: fox)

Korupčný škandál FIFA

V sérii 25, epizóde 16, ktorá bola vydaná v roku 2014 sa Homer stretne so zástupcom Svetovej futbalovej organizácie. Ich diskusia sa však nestihne ani skončiť a už polícia nasádza zástupcovi na ruky putá pre podozrenie z korupcie. V zápätí ho na jeho mieste nahradí iný človek. Síce v seriáli nie je jasne spomenutá FIFA, no je evidentné, že sa hovorí o futbale. 

Len rok po odvysielaní tejto epizódy mala FIFA na krku korupčný škandál.

Prezident Donald Trump

V roku 2000 tvorcovia Simpsonovcov až desivo presne predpovedali, že americký miliardár Donald Trump sa stane prezidenom. Že sa tak skutočne stalo, vydesilo aj ich samých. V roku 2016 Trump vyhral voľby a v roku 2017 sa sťahoval do Bieleho domu.

17. epizóda 11. série Simsponovcov v skutočnosti predstavila ako prezidentku Lízu, no tá sa do oválnej pracovne dostala po vláde Donalda Trumpa. Zdedila po ňom dlhy a diery v americkom rozpočte. 

Pád dvojičiek

V jednej epizóde z roku 1996 Simpsonovci predpovedali aj pád dvojičiek, ktorý sa odohral 11. septembra 2001. V tomto prípade jeden z pôvodných tvorcov Al Jean priznal, že to bola jednoducho bizarná náhoda. Aj keď dodal, že občas majú s kolegami pocit, akoby boli prekliati. 

Simpsonovci oslavujú 33. narodeniny:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: fox)

Pandémia koronavírusu

V jednej epizóde obľúbeného seriálu sa objavil vírus nazývaný "Osaka Flu", ktorý zasiahol mestečko Springfield. Konkrétne to bolo v roku 1993. Vírus Osaka sa k obyvateľom USA šíril z Japonska, kedy chorí pracovníci zasielkovej služby balili do škatúľ zasielaných do USA aj Osaka vírus. 

Viac o téme: Simpsonovci
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu