Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fest Anča prinesie more animácií: Hodnotiť ich bude autor úžasnej rozprávky

Pieseň mora
Pieseň mora (Zdroj: ČSFD)

Medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča, ktorého dejiskom bude od 24. až 28. júna Žilina, poctí svojou návštevou írsky animátor, výtvarník a režisér Tomm Moore. "Má iba 38 rokov, no na konte už dve nominácie na Oscara za najlepší animovaný dlhometrážny film. Jeho najnovšie dielo, očarujúca rozprávka Pieseň mora, sa stalo celosvetovým diváckym hitom a veľký ohlas zaznamenalo aj v slovenských kinách," TASR informovala Mária Hejtmánková, PR manažérka festiva.

Pieseň mora uvidia diváci aj na Fest Anči. Film spája írske folklórne legendy s nádhernou výtvarnou stránkou, magickou hudbou a poetickým rozprávačstvom, vďaka čomu zaň Moore okrem nominácie na najvyššiu filmovú cenu získal aj univerzálne uznanie kritiky.

Tomm Moore je známy využívaním špecifickej kreslenej animácie, ktorú uplatnil už pri svojom predchádzajúcom filme Brendan a tajomstvo Kellsu. "Ten v slovenskej distribúcii doteraz uvedený nebol, no návštevníci Fest Anče ho budú mať možnosť zhliadnuť," doplnila.


Rozkošných mimoňov nezastaví ani šibenica: Pozrite si nový trailer


Spoločne s Paulom Youngom založil Moore štúdio Cartoon Saloon, v ktorom okrem produkcie vlastných filmov zabezpečuje aj výrobu televíznych seriálov, ilustrácií a dizajnu. Spoločnosť sa v priebehu niekoľkých rokov od svojho založenia zaradila medzi najúspešnejšie a najoceňovanejšie animačné štúdiá v Írsku.

Na žilinskom festivale zaujme Tomm Moore aj pozíciu člena poroty, ktorá udelí ocenenia Anča Award a Anča Student Award. "Okrem toho pripraví špeciálny masterclass a účastníkom tak ponúkne jedinečný náhľad do procesu tvorby svojich filmov - od námetu až po uvedenie do kín," dodala Hejtmánková.

Návštevníci festivalu sa tento rok môžu tešiť aj na množstvo ďalších filmov, workshopov, sprievodných podujatí a zaujímavých hostí zo sveta animovaného filmu. Špecifikom 8. ročníka bude focus na estónsku animáciu, ktorú v Žiline budú reprezentovať významný estónsky animátor Priit Pärn a jeho manželka Olga Pärn. Chýbať nebude tvorba ďalších autorov a štúdií z tejto pobaltskej krajiny. Viac informácií nájdu záujemcovia na www.festanca.sk.

Viac o téme: Tomm Moore
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu