Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Skončil sa festival v Karlových Varoch: Bartoška si pred kolegami kľakol

Jiří Bartoška
Jiří Bartoška (Zdroj: SITA)

Veľká cena Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch putuje do USA. Vo Veľkej sále hotela Thermal prevzal dnes režisér Diego Ongaro Krištáľový glóbus dotovaný 25.000 dolármi za dokumentárne ladenú drámu Bob a stromy. Za herecké výkony v slovenských súťažných snímkach Domáca starostlivosť a Kobry a užovky boli ocenení Alena Mihulová a Kryštof Hádek. V súťaži dokumentov nad 60 minút zvíťazila Helena Třeštíková časozbernou snímkou ​​Mallory o žene, ktorá sa vymanila zo závislosti na drogách.

Cenu prezidenta festivalu za mimoriadny prínos českej kinematografii prevzala filmová, divadelná aj televízna herečka Iva Janžurová. Divácku cenu získal film talianskeho režiséra Paola Sorentina Mladosť. Prevzal ju americký herec Harvey Keitel, niekdajší držiteľ Krištáľového glóbusu, ktorý v ňom stvárnil jednu z hlavných rolí."Považujem to za polovicu, prípadne kúsok po prostriedku svojej umeleckej práce," povedala dojatá Janžurová. Poďakovala všetkým, ktorí ju viedli a pomohli, vrátane divákov a priaznivcov.

Třeštíková príbeh o drogovo závislých žene, ktorá svoj život dokázala úplne zmeniť, natáčala 13 rokov. "Ďakujem hrdinke snímky za dôveru, s ktorou k spoločnej práci pristupovala. Ale aj za to, že žila tak, že môžem povedať, čo cítim ako motto filmu. Že zmena je možná a nádej je stále živá," uviedla. "Chcela by som, aby ten film otvoril oči i srdce, pretože život sa dá naozaj užiť," reagovala titulná hrdinka.


Richard Gere v Karlových Varoch: Sám moderoval reláciu, ktorej bol hviezdou!


Dojatá bola aj Alena Mihulová a poďakovala režisérovi slávky Horákovi. "Ďakujem aj svojej tvrdošijnosti, pretože som ho rok prehovárala, že je to úloha pre mňa - až som ho prehovoril. Ďakujem aj jeho mamičke, ktorá bola predlohou k príbehu filmovej Vlasty," povedala. Vo filme Domáca starostlivosť stvárnila opatrovateľku, ktorá pomáha druhým, ale na seba zabúda.

"Je to pre mňa obrovská česť. Ďakujem všetkým za parádne natáčania, ďakujem Janu Prušinovskému aj svojmu bratovi, ktorý to odpracoval v hlavnej úlohe, aby som ja tu mohol dnes stáť. Mali by sme tu byť obaja - a ja to za oboch preberám," uviedol Kryštof Hádek.

Zvláštnu cenu poroty spojenú s čiastkou 15.000 dolárovprevzal rakúsky režisér Peter Brunner za snímku Má krídla, kto končí pádom. Cenu za réžiu porota udelila kosovskému tvorcovi Visar Morinovi za jeho celovečerný debut Babai.Zvláštne uznanie získali režisér Ferdinando Cito Filomarino za taliansko-grécky film Antonia a Anca Damianova za snímku Čarovný vrch, ktorý vznikol v koprodukcii Rumunska, Francúzska a Poľska.


Nezastavila ho ani vážna choroba: Jiří Bartoška chystá už na jeseň nový film


Najlepším filmom súťaže Na východ od Západu sa stal projekt maďarskej filmárky Lili Horváthovej Stredajšie dieťa; spolu s cenou dostala 20.000 dolárov. Víťazi súťaže dokumentov prevzali s ocenením 5000 dolárov. Najlepšou snímkou ​​do 30 minút bol vyhlásený dokument Biela smrť, ktorý natočil čílsky filmár Roberto Collio. Zvláštne uznanie prevzali rakúsky režisér Albert Meisl za dokument Otec a režisérka Iris Zakiová za britsko-izraelský snímku Ženy v umývadle.Cenu Fóra nezávislých dostal americký režisér Sean Baker za komédiu Transdarinka natočenú na iPhone 5.

Skončil tak jubilejný 50. ročník prehliadky, ktorá do kúpeľného mesta od 3. júla prilákala 12.800 účastníkov. Ponúkla im cez dve stovky snímok z šiestich desiatok krajín. Bolo predaných cez 132.000 vstupeniek.Aj prezident festivalu Jiří Bartoška poďakoval všetkým, ktorí umožňujú, aby sa festival konal. Vrátane Fakultnej nemocnice Motol, povedal Bartoška, ​​ktorý sa zotavil po vážnej chorobe. "V záverečnej fáze festivalu pracuje tím 1100 ľudí," uviedol a pred svojimi najbližšími spolupracovníkmi na javisku pokľakol. Všetky pozval na 51. ročník, ktorý bude od 1. do 9. júla 2016.

Viac o téme: Bob a stromy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu