Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chcete cestovať, no chýba vám odvaha? Týchto desať filmov vás určite inšpiruje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

Uvažujete nad zmenou, ale chýba vám odhodlanie? Chcete cestovať? Mnohým postavám vo filmoch odvaha jednoznačne nechýba. Pozrite si týchto desať filmov, ktoré vás zaručene inšpirujú k tomu, aby ste vycestovali a aspoň na chvíľu vykročili zo svojej komfortnej zóny.

Pod toskánskym slnkom (2003)

Romantický film v hlavnej úlohe s Diane Lane natočený podľa knižnej predlohy Frances Mayesovej rozpráva príbeh o čerstvo rozvedenej spisovateľke zo San Francisca, ktorá sa odhodlala zmeniť svoj život. Frances dostane od priateľky návrh stráviť desať slnečných dní v Toskánsku. Spočiatku sa jej to nepozdávalo, no desať dní sa zmenilo na spontánne rozhodnutie kúpiť vilu na talianskom vidieku. Snímka sa natáčala na niekoľkých miestach v Taliansku, väčšina z nich práve v Toskánsku – Florencia, Arezzo, Siena. Niektoré zo scén sa natáčali aj v Ríme a Positane. Pohľad na veľkolepé pobrežie, malebné dedinky a toskánsky vidiek vás presvedčia, že zmena niekedy príde vhod.

Motocyklové denníky (2004)

Životopisné filmy motivujú filmového diváka mnohokrát viac, než číra režisérska fantázia. Na motívy skutočnej udalosti bol natočený príbeh mladého 23-ročného muža, ktorý vtedy ešte ani zďaleka netušil, že vstúpi do dejín ako Ernesto Che Guevara. Predtým, než ľudia registrovali Che Guevaru, jeho život napísal príbeh dvoch kamarátov cestujúcich na motocykli napriečJužnou Amerikou. Problémy, ktoré ich postretli sa podpísali na ich priateľstve do konca života. Snímka zachytáva krásu Latinskej Ameriky -natáčalo sa v Argentíne, Peru, Chile, Kolumbii, vo Venezuele a na Kube.


Mohlo by vás zaujímať:Jeho a jej veličenstvo... Vedeli ste, že týmto hviezdam v žilách koluje kráľovská krv?


Thelma & Louise (1991)

Príbeh dvoch priateliek, ktoré sa rozhodli opustiť svoje nudné životy a vybrať sa na cestu plnú dobrodružstva.Thelma aLouise rozprávajú o pravom priateľstve odolávajúcom mnohým nástrahám. Dve ženy sa vydali na klasický roadtrip po legendárnej diaľnici 66 zvanej Thunderbird cez púštne štáty Ameriky. Námet snímky sa stal inšpiráciou pre mnohých ľudí a hudobné skupiny. Natáčalo sa v Utahu, Kalifornii a Kolorade.

Útek do divočiny (2007)

Útek do divočiny je snímka natočená podľa knižnej predlohy Jona Krakauera, založená na skutočnej udalosti študenta a skvelého atléta. Christopher McCandless (Emile Hirsch) sa rozhodne zanechať všetko a utiecť od civilizačného prúdu do divočiny. Z naivného rojka sa stal symbolom pre mnohých Američanov. Vydá sa do nevyspytateľnej Aljašky a snaží sa zdolať divokú prírodu, ktorá mu nachystá mnoho nástrah. Réžie aj scenára sa ujal Sean Penn a s hudbou Eddieho Vedera vytvoril dokonalý celok jedného muža stojaceho proti prírode. Snímka sa natáčala na mnohých miestach Spojených štátov – na Aljaške, v Kalifornii, Oregone, Gerogii, Arizone, Nevade, Južnej Dakote a vo Wahingtone.

Chyť ma, ak to dokážeš (2002)

Ďalšia z režisérskych čerešničiek Stevena Spielberga pod názvom Chyť ma, ak to dokážeš rozpráva šialený, ale pravdivý príbeh 19-ročného mladíka, ktorývystupoval pod rôznymi identitami. Právnik, doktor, pilot... tým všetkým sa počas svojho života stal Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio). Sfalšoval šeky za milióny dolárov. Na stope mu bol neúnavný agent FBI Carl Hanratthy (Tom Hanks), pre ktorého sa stal nočnou morou. Nakoniec sa dokonalý falšovateľ stal poradcom FBI a spolu s detektívom, ktorý ho chytil, spolupracoval na odhalení ďalších podvodníkov. Ako pilot však spoznal kus sveta. Snímka sa natáčala v New Yorku, Kalifornii aj kanadskom Quebecu.


Mohlo by vás zaujímať:Nestarnúce filmy oslavujú 20. výročie: Toto ste o nich určite nevedeli!


Pláž (2000)

DiCaprio hviezdil aj v ďalšom, no menej úspešnom, filme Dannyho Boyla Pláž. Príbeh o skupine mladých ľudí, ktorí sa za vidinou dobrodružstva vyberú na pláž, kde si spočiatku užívajú krásny život. Mladý cestovateľ Richard (DiCaprio) sa vyberie za dobrodružstvom do Thajska, kde mu drogovo závislý Daffy rozpráva nepravdepodobný príbeh o tajnom ostrove. Tak sa vyberie na turistami nepoškvrnené miesto, kde sa dostane do problémov. Snímka sa natáčala po celom Thajsku, vrátane Phuketu, Krabi, Bangkoku a ostravu Phi Phi Leh. Ak túžite po tichom mieste, kde nevstúpi ani noha, vyžiada si to hlbšie pátranie. Na svete však stále exitujú miesta ako táto pláž, ktoré sú ďaleko od civilizácie.

Divočina (2014)

Táto snímka je príbehom jednej cesty, jednej ženy a jedného obrovského dobrodružstva. Skrachované manželstvo sa zdalo byť dobrým dôvodom pre pešiu chôdzu po takmer 3300 kilometrov dlhom chodníku Pacific Crest Trail. Príbeh je inšpirovaný knižnou predlohou skutočnej udalosti Cheryl Strayed, ktorú sama napísala. Po rozvodesa spontánne rozhodla vydať sama s batohom na chrbte za dobrodružstvom. Nemala skúsenosti, no aj tak sa rozhodla vstúpiť do neznámej rieky. Snímka bola natočená hlavne v Oregone (Národný park Crater Lake, Ashland a Bend), ale aj vo Vancouvri a Washingtone.

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Príbeh dvoch priateliek Vicky a Cristiny, ktoré sa rozhodnú vycestovať do slnečného a temperamentného Španielska ukazuje dva svety. Prvý, presne naplánovaný, svet Vicky (Rebecca Hall) a tak trochu spontánny a živelný život jej priateľky Cristiny (Scarlett Johansson), ktorá prišla do cudziny za pokušením. Na večeri stretnú charizmatického mladého muža (Javier Bardem), ktorý im poblúzni hlavy. Nakoniec sa vráti aj jeho bývalá žena v podaní neskrotnej Penelope Cruz. Idylku Woodyho Allena by chcela zažiť každá žena aspoň v snoch. Romantická dráma ukáže krásy Barcelony a španielskeho vidieka, ktoré stojíza to zažiť aspoň raz v živote.


Mohlo by vás zaujímať: Ochranca životného prostredia DiCaprio: Chystá film o emisnom škandále Volkswagenu


Sedem rokov v Tibete (1997)

Adaptácia pamätí Rakúšana Heinricha Harrera z roku 1952 opisuje jeho skúsenosti a zážitky pošas druhej svetovej vojny. Horolezca Harrera stvárnil v oceňovanej snímke Brad Pitt. Stal sa priateľom Dalajlámu počas obdobia zmocňovania sa Tibetu Činou. Niektoré zo scén sa naozaj točili v Tibete, miestom ďalších sa stala Argentína, Kanada, Rakúsko, Chile a Anglicko. Snímka opisuje skutočný príbeh dobrodružnej cesty do Tibetu a tiež do zabudnutého mesta Lhasa.

Prázdniny (2006)

Síce je to typická romantická komédia, no hereckým obsadením a originálnou zámenou sa predsa len v niečom líši. Vymeniť si bydlisko a celé životy na dva týždne, to chce poriadnu dáku odvahy, ale v istom zmysle aj zúfalstva. Amanda (Cameron Diaz) a Iris (Kate Winslet) sú dve dámy, ktorých život vistom momente prestal baviť. Rozhodnú sa vymeniť svoje bydliská na dva týždne. Jedna je zo slnečného Los Angeles a tá druhá zo zasneženého Londýna. Takáto výmena by občas prospela každému. Utiecť z bežného života takmer na druhý koniec sveta láka občas nejedného z nás.. aj keď len na krátku chvíľu.

Viac o téme: Brad PittCameron DiazSusan SarandonReese WitherspoonKate WinsletÚtek do divočinyThelma a LouiseSedem rokov v TibeteMotocyklové denníkyPod toskánskym slnkom
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu