Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Guru postmoderného hororu David Lynch: Nič nie je také, ako sa zdá

David Lynch Zobraziť galériu (5)
David Lynch (Zdroj: SITA)

V jeho filmoch zvláštni ľudia skrývajú ešte zvláštnejšie tajomstvo, na zostrihané trávniku sa dá nájsť odrezané ucho a "veci nie sú také, aké sa zdajú byť". Otec postmoderného hororu David Lynch rád nahliada pod povrch reality a divákov necháva, aby si hľadali svoje vlastné významy. V stredu oslávi sedemdesiatiny.

Lynchove bizarné filmy, ktoré nie sú pre každého, verne odzrkadľujúživot taký, aký je: zmätený, iracionálnysled udalostí, ktorýsi každý vykladá po svojom. "Život je veľmi, veľmi chaotický, a filmom by malo byť dovolené byť tiež takými," hovorí Lynch. A podobne sa aj v jeho vlastnej filmovej kariére úspech strieda s neúspechom.

David Lynch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Lynchovouceloživotnouvášňou je odhaľovať tajomstvá pokojných mestečiek, podobných tomu, v akom sa v roku 1946 narodil: "Na povrchu sa ukazuje len časť pravdy. Až pod ním sa skrýva to, čo ma na živote zaujíma: temnota, neistota, hrôza, choroby."


Mohlo by vás zaujímať: Herec s nezabudnuteľnou tvárou: Po Kristovi už len darebák


David Lynch pochádza z Missoula v štáte Montana a podľa vlastných slov nechodil v detstve do kina, ani nečítal knihy: "Pozoroval som život vo veľkých detailoch - napríklad slinu zmiešanú s krvou - alebo veľké celky pokojnej dekorácie. Ani sa nepamätám, načo som myslel - svet mi pripadal nádherný."

David Lynch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Jeho rodina sa niekoľkokrát sťahovala, Lynch najprv študoval maľbu a sochárstvo. Po štúdiu na Americkom filmovom inštitúte, kam ho roku 1970 prijali na základe jeho amatérskeho stredometrážneho filmu o chlapcovi, ktorý si vypestuje babičku zo semienka, nasledoval jeho debut Mazacia hlava (1977).

Morbídne čiernobielusnímku o mladom páre, ktorému sa namiesto dieťaťa narodia nemohúcemalé monštrá, okamžite vyvolal pozornosť a Lynch dostal ponuku natočiť Slonieho muža.

Táto bizarnáadaptácia skutočného príbehu muža sa znetvorenú hlavou z roku 1980 získala osem nominácií na Oscara. Samzrejme,Lynchov ďalší film - adaptácia slávnej sci-fi Duna (1984) - totálne prepadol.Po dvoch rokoch nasledoval brilantnýModrý zamat. Príbeh mladíka z amerického malomesta, ktorý sa nálezom ľudského ucha na trávniku zapletie do sietí zločinu, fascinuje temnou atmosférou plnou vášne, sexuálnych úchyliek, smrti a násilia.

David Lynch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Rovnakú metódu, ktorá divákov vťahuje do ponurého a znepokojujúceho sveta, použil Lynch aj v mystickomtelevíznom seriáli Mestečko Twin Peaks (1989), ktorý neskôr doplnil rovnomenný film.V jeho road movie Divokosť v srdci z roku 1990, kde Nicolas Cage v saku z hadej kože uteká pred zákonom a pred matkou svojej milenky, sa opäť miešajú rôzne žánre.


​Mohlo by vás zaujímať: Najdôležitejší režisér súčasnosti kašle na to: Nedali mu dosť peňazí!


Už prekombinovaný film Lost Highway z roku 1997 vzbudil skôr rozpaky. A potom prišiel Príbeh Alvina Straighta (1999) - prostý a ľudský príbeh o starčekovi, ktorý pomaly putuje na záhradnom traktoríkuza svojím bratom, s ktorým sa kedysi pohádal.Späť k svojmu štýlu sa Lynch vrátil v mysterióznom thrilleri Mulholland Drive (2001), v recenziách označovanom za jeho najlepší aj najhorší film.

David Lynch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Okrem filmov Lynch nakrútil tiež niekoľko videoklipov a nebráni sa ani prácina reklame pre módne firmy. Štvrtýkrát ženatý tvorca a otec štyroch detí od roku 1973 denne praktizuje meditáciu. Aj v ČRvyšla jeho knižnábiografie nazvaná David Lynch - Temné stránky duše (1995).

Viac o téme: David LynchPostmoderný horor
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu