Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Filmový klub ocenil Evu Novú: Je najlepšou klubovou snímkou roka

(Zdroj: Youtube)

Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) rozdala počas dnešného slávnostného otvorenia 23. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest svoje výročné ceny. O držiteľoch sklených kotúčov z dielne Paľa Macha rozhodli zástupcovia 55 slovenských filmových klubov.

Najlepším klubovým filmom za rok 2015 sa stala slovenská snímka Eva Nová (2015) režiséra Marka Škopa. Ocenenie si v Kine Lumiere za filmára prevzali producent a kameraman Ján Meliš a strihač František Krähenbiel. “Veľmi si to aj s Markom ceníme. Veľmi nás teší, že si film našiel cestu do filmových klubov a že ľudia chodia na slovenské filmy,” uviedli. Za najlepší filmový klub minulého roka vyhlásili trnavské ArtKino Metro. Cenu prevzala Anka Hollá Kutlíková, manželka dramaturga a manažérka kina Branislava Hollého, ktorý sa prítomným v sále poďakoval prostredníctvom videopozdravu.


Mohlo by vás zaujímať:Vášaryová predstavuje Evu Novú: Je to obyčajný človek s veľkým problémom


Výročnú cenu ASFK za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu odovzdal prezident Febiofestu Peter Dubecký bardovi slovenskej a československej kinematografie Dušanovi Trančíkovi. “Pre mňa je to človek, ktorý je nielen vynikajúci režisér, vynikajúci strihač, ale aj výborný herec. Účinkoval vo filmoch Jireša, Uhera a Martina Šulíka, režíroval osem celovečerných filmov a, samozrejme, okrem toho urobil množstvo skvelých dokumentov,” privítal Dubecký 69-ročného umelca.

“Ďakujem svojim kamarátom. To je totiž stret záujmov, lebo tú cenu mi dali kamaráti. Nebyť ich, tú cenu nemám. Nikto iný nerozumie tým filmom,” zažartoval Trančík. “Veľmi si to vážim. Myslím, že človeka poteší a zahreje pri srdci, že to malo zmysel a rezonanciu” doplnil.Výročnú cenu ASFK za prínos kinematografii odovzdajú počas Febiofestu aj gruzínsko-francúzskemu filmárovi Otarovi Iosselianimu a českému režisérovi Petrovi Zelenkovi.

Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest potrvá v Bratislave do 23. marca a ponúkne 147 filmov. Následne podujatie poputuje do regiónov. Festival po odovzdaní cien ASFK otvorila za prítomnosti tvorcov česko-slovensko-poľsko-francúzska snímka Ja, Olga Hepnarová (2016).

Viac o téme: Eva NovaMagda Vášaryová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu