Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Keď čierne kone víťazia: Pre týchto hercov bol zisk Oscara naozajstný šok!

Soška Oscara Zobraziť galériu (9)
Soška Oscara (Zdroj: SITA)

Porazili favoritov, zneplatnili prognózy odborníkov a sklamali fanúšikov. Oscara v minulosti nezískal vždy ten, o ktorom sme si to mysleli.

Boli pasovaní do úlohy favoritov odborníkmi, novinármi i samotnými fanúšikmi. Pravdepodobne už oni sami si spisovali na papier ďakovné reči, no stalo sa to, s čím počítal len málokto. Oscar skončil u niekoho iného. Aj udeľovanie zlatých sošiek býva častokrát plné prekvapení a ocenenie získajú herci, ktorí to možno ani sami nečakali. A nájdete medzi nimi aj viaceré známe tváre!

Anthony Hopkins (Mlčanie jahniat)

Anthony Hopkins bol v marci roku 1992 považovaný za outsidera. V Mlčaní jahniat si ho diváci užili len na šestnásť minút. Viac či menej sa očakávalo, že soška skončil v rukách Roberta De Nira za stvárnenie postavy pomstychtivého pedofila, prípadne Robina Williamsa, ktorý si zahral vo filme Kráľ rybár. Porota však všetkých prekvapila a víťazom sa stal Hopkins. Dovtedy žiadny iný herec nezískal Oscara za tak krátky strávený čas na plátne.

Hannibal Lecter
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: youtube.com)

Anna Paquinová (Piano)

Anna Paquinová mala iba desať rokov, keď šokujúco získala Oscara za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. Bola druhou najmladšou za Tatum O´Nealovou, ktorá ju porazila ešte o pár mesiacov. Na to, že by mladá Kanaďanka mohla vyhrať Oscara neukazovali ani výsledky iných ankiet. No napokon ju porota uprednostnila pred oveľa známejšími dámamiako boli Emma Thompsonová či Angela Bassettová.

Anna Paquinová vo filme
Zobraziť galériu (9)

Čítajte ďalej - Fenomén menom Oscar: Toto ste o zlatej soške nevedeli!

Billy Bob Thornton (Sling Blade)

Poriadny šok spôsobilo udelenie sošky Billymu Bobovi Thortnonovi. Ten si ju odniesol za najlepší adaptovaný scenár ku filmu Sling Blade, ktorý režíroval a zahral si v ňom aj hlavnú úlohu. Favoriti, opätovne, boli niekde inde. Očakávalo sa, že cena skončí u Kennetha Branagha za Shakespearovho Hamleta či u Anthonyho Minghellu za Anglického pacienta. To sa však nestalo.

Billy Bob Thornton
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Cuba Gooding Jr. (Jerry Maguire)

Ak by stávkové kancelárie vypisovali kurzy, tak v roku 1997 by za najväčšieho outsidera v kategórii Najlepší herec vo vedľajšej úlohe bol pasovaný Cuba Gooding Jr. Za veľkého favorita bol označovaný Edward Norton za stvárnenie postavy miništranta v Prvotnom strachu alebo iný známy herec James Woods, no ďakovnú reč nakoniec prednášal Cuba Gooding Jr. Jeden kritik ho dokonca označil za najhoršiu nomináciu spomedzi všetkých kategórii v tom roku!

Cuba Gooding Jr.
Zobraziť galériu (9)

Mira Sorvinová (Mocná Afrodité)

Mocná Afrodita nepatrí medzi tie najznámejšie a tobôž ani nie najúspešnejšie snímky Woodyho Allena, no predsa len Mire Sorvinovej vyniesla Oscara. Akademikom sa páčilo, ako v jeho filme stvárnila pornoherečku, ktorá dala svojho syna na adopciu. Dnes nie príliš výrazná herečka na udeľovaní cien v marci 1997 nechala za sebou vo svojej kategórii Kate Winsletovú za Pýchu a predsudok či Kathleen Quinlanovú, ktorá si zahrala v strhujúcej dráme Apollo 13.

Mira Sorvinová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mohlo by vás zaujať - Za výroky si zaslúžia Oscara: Takto hviezdy perlili na udeľovaní cien

Marisa Tomeiová (Môj bratranec Vinny)

Marisa Tomeiová nezískala za postavu vo filme Môj bratranec Vinny žiadne iné významné ocenenie, dokonca ani nomináciu, nič čo by naznačovalo, že by napokon mohla triumfovať na Oscaroch. Dokonca aj uvádzač Jack Palace mal problém s vyslovením jej mena. Asi aj on, ako aj mnohí v sále si mysleli, že vysloví meno Judy Davisová (herečka z Allenovho filmu Manželia a manželky). To sa však neudialo a senzácia bola na svete.

Marisa Tomeiová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA, AP)

Sandra Bullocková (Splnený sen)

Zlé jazyky hovoria, že Sandra dostala Oscara už tak nejak za zásluhy. Aplauz po zisku sošky bol v sále nesmierny, no medzi niektorými analytikmi a komentátormi prevládal údiv. Top favoritkou bola totiž černošská herečka Gabourey Sidibe za film Precious. A to ešte medzi nominovanými boli Meryl Streepová, Helen Mirrenová či mladučká Carey Mulliganová.

Splnený sen
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: ohmymag.com)

Prečítajte si tiež - Vytúžený Oscar im stále uniká: Naozaj si ho za svoje výkony nezaslúžili?

Adrian Brody (Pianista)

Súdiac podľa výrazu tváre ani Adrien Brody neočakával, že si zo slávnostného ceremoniálu z Los Angeles odnesie v roku 2003 Oscara. Avšak, stalo sa. Nominácie na Zlatý Glóbus či v rámci BAFTY síce čo-to napovedali, no v pomyselnom súboji proti Danielovi Day-Lewisovi (Gangy New Yorku), Jackovi Nicholsonovi (O Schmidtovi) či Michaelovi Caineovi (Tichý Američan) nebol považovaný za favorita. Porote sa však Brody ako pianista Wladyslaw Szpilman páčil najviac. Pre Brodyho to bola prvá a posledná oscarová nominácia.

Adrian Brody
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA, AP)

Viac o téme: OscarAnthony HopkinsSandra BullockováAnna PaquinováCuba Gooding Jr.Mira SorvinováMarisa TomeiováAdrian BrodyBilly Bob Thorton
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu