Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hollywoodski filmári mieria na Slovensko: Chcú u nás natočiť veľkofilm!

Robin Hood
Robin Hood (Zdroj: internet)

Slovensko láka veľké filmové produkcie a po Marcovi Polovi k nám prichádzajú natáčať americkí filmári film o Robinovi Hoodovi. Okrem nich plánujú u nás točiť aj Briti. Záujem majú aj slovenské produkčné spoločnosti s medzinárodnými projektmi. Agentúru SITA o tom informovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Audiovizuálny fond v týchto dňoch zaregistroval štyroch nových žiadateľov o podporu veľkých filmových produkcií realizovaných na Slovensku. Ministerstvo kultúry prišlo so snahou pritiahnuť na Slovensko veľkých filmových producentov, podporiť investície do filmového priemyslu a tým aj vznik nových pracovných miest v roku 2013. Zaistilo to novelou zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorá začala platiť 1. januára 2014. „Fond môže v rámci podpory poskytovať spätnú dotáciu vo výške 20 percent tým filmovým projektom, ktorých rozpočet oprávnených výdavkov zrealizovaných na Slovensku dosiahne sumu najmenej 2 milióny eur. Noví žiadatelia sľubujú, že na Slovensku preinvestujú celkom 22,5 miliónov eur,“ informoval SITA referát styku s médiami MK SR.


Mohlo by vás zaujímať:Hviezdy na Slovensku: Pozrite si hollywoodske filmy natočené u nás


„Po americkej spoločnosti The Weinstein Company, ktorá ako vôbec prvý prijímateľ tejto podpory minulý rok u nás nakrúcala druhú sériu historického televízneho seriálu Marco Polo, ktorý práve vysiela sieť Netflix, prichádza tentokrát nemenej známa americká filmová spoločnosť Lionsgate. Tá produkovala aj svetoznámu filmovú sériu Hry o život či viaceré ocenenéfilmy, akými boli Crash so Sandrou Bullock (Oscar za najlepšífilm) alebo Všetko je stratené s Robertom Redfordom (Zlatý Glóbus za scenár a za herca v hlavnej úlohe),“ informovalo ministerstvo kultúry. Americkí filmári chcú u nás nakrúcať dobrodružnýfilm"Robin Hood: Origins" stvárnený v štýle steampunkovýchfilmov, medzi aké patrí napríklad aj nový Sherlock Holmes.Films celkovým rozpočtom 65 miliónov dolárov, z ktorých 15 miliónov sa preinvestuje na Slovensku, režíruje britský režisér Otto Bathurst a v hlavných úlohách by sa mali predstaviť: Taron Egerton, Jamie Foxx a Eve Hewsonová. Natáčať sa má v rôznych lokalitách na Slovensku, v Maďarsku aj v Chorvátsku, pričom na Slovensko príde od septembra tohto roka až do augusta 2017 vyše štyristo zahraničných filmárov.


Mohlo by vás zaujímať:Slovenské filmy: Kvalitné klenoty aj druhotriedne snímky


Dva nové hranéfilmy- Consider Yourself a Maestro plánuje podľa MK SR na Slovensku natáčať aj britská spoločnosť Fourth Culture Films. Prvý titul, Consider Yourself je životopisným príbehom muzikálového autora Lionela Barta, ktorý sa preslávil v 60. rokoch minulého storočia najmä dielom Oliver!Filmvzniká v réžii Vadima Jeana a zahrajú si v ňom mnohí známi britskí herci ako: Olivia Colman, Michelle Dockery, Stephen Fry, Eddie Marsan či Geoffrey Rush.

Druhým projektom je historickýfilmMaestro zobrazujúci pohnutý príbeh viedenského klavírneho virtuóza Eduarda Kellera, ktorého rodina zahynula počas holokaustu.Filmvzniká ako britsko-nemecko-austrálska koprodukcia v réžii Vaughna Steina. V hlavných úlohách by sa mali predstaviť mladý britský herec Frank Dillane známy zfilmovHarry Potter a Polovičný princ a V srdci mora a aj svetoznáma rakúska filmová hviezda Klaus Maria Brandauer. Obafilmysa budú nakrúcať v rôznych lokalitách, okrem iných aj v historickej budove SND. Produkcia chce od septembra do apríla 2017 preinvestovať na Slovensku 3,2 milióna eur.

Viac o téme: Robin HoodSlovenskoLionsgate
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu