Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Od Pomády k La La Landu: Kultové muzikály, ktoré zmenili svet!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: internet)

Ak milujete muzikály, ste na správnej adrese. La la land opäť oživil čaro spievaného majstrovstva na filmovom plátne a v nejednom z nás oživil spomienky na tie najkrajšie muzikály. Prejdite sa muzikálovou cestou od West Side Story, cez Pomádu a Chicago až k La la landu.

Spievanie v daždi (1952)

Muzikálovú klasiku Spievanie v daždi režíroval Gene Kelly, ktorý si zahral aj jednu z hlavných postáv. Spolu s Donaldom O'Connorom aDebbie Reynolds vytvorili majstrovský muzikál s komediálnymi prvkami a tanečnými číslami, ktoré sa stali prirodzenou súčasťou príbehu. Romantika a dramatickosť spolu so skvelými a ľahkými hereckými výkonmi vytvárajú neopakovateľný muzikál z obdobia prvých pokusov o zvukový film.

West Side Story (1961)

Pôvodne divadelný muzikál sa stal na Broadwayi zrejme najúspešnejším muzikálom všetkých čias a máloktorý ho dokázal prekonať. West Side Story sa dočkal aj filmového spracovania v roku 1961. Príbeh pouličného Rómea a Júlie sa spolu so skvelou choreografiou Jeromea Robbinsa zapísal do dejín americkej kinematografie. Príbeh dvoch gangov bojujúcich medzi sebou v uliciach New Yorku sa stal triumfom rovnako, ako divadelná verzia. Film získal desiatich Oscarov a v hlavných úlohách sa predstaviliNatalie Wood a Richard Beymer.

Pomáda (1978)

Milostný príbeh Dannyho a Sandy je takisto dnes už legendárnym muzikálom. Jednoduché tanečné kreácie a skvelé nielen herecké, ale aj speváckevýkony stvorili nezabudnuteľné dielo priamo zo školských lavíc. Príbehy stredoškolákov z Rydell High v hlavnej úlohe s Oliviou Newton-John a Johnom Travoltom sa stali idolmi mladej generácie. Pomáda sa najprv dočkala divadelnej verzie v roku 1971, no obe verzie (divadelná aj filmová) boli spracované podľa knihyJima Jacobsa aWarrena Caseyho.

Vlasy (1979)

Vlasy. Muzikál, ktorý mnohým zmenil život. Keď si ho raz pozriete, už nikdy nebudete spievať pieseň Let the Sunshine in s takou ľahkosťou ako predtým. Príbeh o nespútanom živote hippies, o slobode, o láske a o vojne vo Vietname s nezabudnuteľnými piesňami sa stal hymnou detí kvetov. Jeden z najvýznamnejších muzikálov 20. storočia ponúka v réžii Miloša Formana skvelé choreografické čísla, modernú hudba a provokatívne texty. V čase vzniku bol muzikál Vlasy veľmi politickým a sociálne kritickým muzikálom odsudzujúcim vojnu a predsudky. V hlavnej úlohe sa predstaviliJohn Savage,Treat WilliamsaBeverly D'Angelo.


Mohlo by vás zaujímať:Goslingovej kráske vďačí La la land za veľa: Týmto prispela do úspešného muzikálu!


Xanadu (1980)

Olivia Newton-John si zahrala v ďalšom muzikáli. Fantasy muzikál Xanadu je príbehom lásky medzi nebeskou krásavicou a mladým pozemšťanom. Ich láska dokáže vyčarovať z opustenej stavby za pomoci tanečného majstra (Gene Kelly), spevu a tanca na kolieskových korčuliach to najzábavnejšie miesto na zemi. Tento muzikál dostal od kritikov rôzne reakcie, prevažne negatívnejšie. Film sa dokonca stal inšpiráciou pre vznik ocenenia Zlatá malina, aby si všetci zapamätali tie najhoršie snímky. Napriek tomu sa soundtrack k muzikálu stal komerčne jedným z najúspešnejších.

Chorus Line (1985)

Jeden deň, jeden konkurz, šestnásť tanečníkov. Úspešný broadwayský muzikál vo filmovej adaptácii Richarda Attenborougha zhromaždí na javisku skupinu tanečníkov. Tí sa chcú zúčastniť konkurzu na nový muzikál v réžii Zacha (Michael Douglas). Po počiatočnom vyraďovaní ostane v hre šestnásť nádejných adeptov. Trochu neskôr sa dostaví ešte jedna tanečníčka Cassie (Alyson Reed), ktorá kedysi prežila so Zachom búrlivý románik. Postupne sa Zach rozhodne odhaliť príbeh každého jedného a chce zistiť, čo ich viedlo k spoločnej vášni pre tanec.

Moulin Rouge (2001)

Nicole Kidman predviedla aj svoj spevácky talent. Po boku Ewana McGregora sa predstavila v dráždivom romantickom muzikáli Moulin Rouge. Tančiareň a bordel v jednom, miesto, kde sa mnohí snažili nájsť lásku. Koniec 18. a začiatok 19. storočia sprevádzaní revolučnou generáciou maliarov, hudobníkov a spisovateľov ukazuje pozadie jedného z najvychýrenejších miest rozkoše na predaj, ale aj príbeh lásky z netradičného miesta.

Chicago (2002)

Štipľavý príbeh o láske, vášni a vražedných ženách. Ľahká komickosť a skvelý soundtrack priniesli muzikálu Chicago obrovský úspech.Catherine Zeta-Jones,Renée Zellweger aRichard Gere v hlavných úlohách režijne a muzikálne skvelého filmu v strhujúcom príbehu o žene odsúdenej za vraždu muža. Snímka ocenená šiestimi Oscarmi zachytáva život amerického mesta Chicago počas jazzovej doby plnej korupcie a škandálov. Režisérom a choreografom snímky je Rob Marshall.

Across the Universe (2007)

The Beatles. Legendárna kapela, na ktorú nikto nikdy nezabudne. Ich skvelú hudbu sa rozhodla zachytiť v pôvodnom muzikáli režisérka Julie Taymor. V romantickom príbehu sa dočkáte 33 revolučných piesní nezabudnuteľnej kapely. V hlavnej úlohe sa predstavili Jim Sturgess, Evan Rachel Wood a Joe Anderson. Originálne spracovanie piesní, ktoré vytvárajú naozaj špecifický príbeh, zachytáva najväčšie hity The Beatles v revolučných šesťdesiatych rokoch plných protivojnových demonštrácií a revolúcie.


Mohlo by vás zaujímať:Herečkou vďaka prezentácii: Odhaľte tajomstvá talentovanej krásky Emmy Stone!


Mamma Mia! (2008)

Ďalší muzikál na motívy piesní legendárnej tentokrát švédskej kapey ABBA, pôvodne napísaný Catherine Jonesovou ako muzikál pre Broadway. Príbeh sa odohráva na gréckom ostrove, kde sa mladučká Sophie (Amanda Seyfried) chystá vydať za svoju lásku. Predtým však chce zistiť, kto je jej otec a tak sa rozhodne poslať list všetkým trom možným kandidátom. Mená zistila z diára jej mamy Donny (Meryl Streep). Jej potenciálnych oteckov si zahrali Pierce Brosnan, Colin Firth a StelanSkarsgård. Nápad spraviť filmovú verziu skrsol v hlave producentky Judy Craymer. Trvalo viac než desať rokov, kým dostala súhlas na využitie piesní kapely ABBA - podmienkou bolo, aby muzikál nemal nič spoločné so skupinou, mal "len" využiť ich piesní. Koproducentami snímky sú bývalý členovia kapely Benny Andersson aBjörn Ulvaeus a producentom je herec Tom Hanks.

Nine (2009)

Po oscarovom muzikáli Chicago sa Rob Marshal pustil do ďalšieho veľkolepého projektu. Z ďalšieho legendárneho broadwayského muzikálu sa rozhodol spraviť film. Skvelé tanečné čísla a hviezdne herecké zoskupenie dominujú tejto filmovej verzii. Muzikál sa odohráva v talianskych Benátkach, kde sa režisér Guido Contini (Daniel Day Lewis) snaží dokončiť svoj film. Prežíva krízu stredného veku a hlavne nedostatok inšpirácie. Čo je hlavné podlieha vplyvu všetkých žien, ktoré ho obklopujú, v hlavných úlohách Penélope Cruz, Marion Cotillard, Nicole Kidman, Judy Dench, KateHudson, speváčka Fergie a Sophia Loren.

Varieté (2010)

Bar Burlesque má najväčšiu slávu za sebou a majiteľka Tess robí všetko preto, aby podnik zachránila. Tanečnice sa každý večer snažia svojimi tanečnými kreáciami a spevom zabaviť divákov. Keď už stráca nádej, do jej baru si nájde cestu mladá ambiciózna Ali. Jej snom je nič iné ako spievať a tancovať. V hlavných úlohách sa predstavili skvelé speváčky Cher a Christina Aguilera, ktoré svojimi hlasmi spravili z veľmi vkusnéhomuzikálu okrem iného skvelé hlasové divadlo. PieseňYou haven´t seen the last of me vyhrala v roku 2011 cenu Zlatý glóbus za Najlepšiu pôvodnú pieseň.

La la land (2016)

Zatiaľ posledná veľká muzikálová bomba, ktorá sa zrejme zaradí medzi legendárne muzikály, je La la land. Režisérom a scenáristom je Damien Chazelle a so svojou snímkou bodoval na tohtoročnom odovzdávaní cien Zlatý Glóbus -premenil všetkých sedem nominácií. Čo sa Oscarov týka, La la land získal 14 nominácií a kritikmi je považovaný za jeden z najlepších filmov za rok 2016. Emma Stone a Ryan Gosling tvoria skvelý pár nielen na filmovom plátne, ale aj v súkromí ako skvelí priatelia. Príbeh o dvoch ľuďoch, ktorí sa síce milujú, ale to nie vždy stačí. Krásne, štýlové a jemné tanečné prevedenie spravilo z La la landu nezabudnuteľný muzikál.

Viac o téme: Meryl StreepJohn TravoltaRyan GoslingEmma StonePomádaOlivia Newton-JohnChristina AguileraLa la landMamma MiaVarieté
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu