Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Legendárny Tarzan oslavuje: FOTO Aj po 33 rokoch stále veľký sympaťák!

Christopher Lambert v úlohe Tarzana Zobraziť galériu (3)
Christopher Lambert v úlohe Tarzana (Zdroj: SITA)

Pred 60 rokmi sa na Long Islande v USA narodil v rodine francúzskeho diplomata herec Christopher Lambert, ktorého najviac preslávili úlohy Tarzana a nesmrteľného Connora MacLeoda v snímke Highlander. Potom však už jeho filmová hviezda pozvoľna upadala a teraz sa venuje skôr podnikaniu.

Ako dvojročný sapresťahoval s rodičmi do Európy. Jeho otec bol diplomatom OSN a pôsobil vo Švajčiarsku. Malý Lambert vyrastal v Ženeve, kde chodil do súkromnej školy.

Ako devätnásťročný odišiel do Paríža, kde pracoval v butiku svojich známych a študoval herectvo na štátnom konzervatóriu dramatického umenia. Od začiatku 80. rokov zbieral vo Francúzsku prvé herecké skúsenosti v televízii a pred filmovou kamerou. Po niekoľkýchbezvýznamných rolách prišiel v roku 1984 medzinárodný úspech, ktorý nikto nečakal.

Christopher Lambert
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Lambert sa totiž stal ďalším filmovým Tarzanom, tentoraz vo verzii režiséra Hugha Hudsona. V snímke podľa legendárneho dobrodružného románu E. R. Burroughsa hral titulnú rolu Johna Claytona, osirelého syna anglických aristokratov, ktorý prežije detstvo a mladosť medzi opicami. Hudsonova adaptácia zožala pomerne slušný ohlas u kritikov i divákov a mladý a neopozeraný Lambert získal nečakanú popularitu.

Vďaka úlohe blonďavého punkera Freda, ktorý sa skrýva v podzemí parížskeho metra vo filme režiséra Luca Bessona Metro (1985), sa stal jedným z idolov francúzskej mládeže. V roku 1986prišiel Lambertov najväčší úspech v podobe fantastickej snímky Highlander, ktorá sa dočkala aj nepodareného seriálu a pokračovania. Lambertova herecká sláva začala postupne upadať atak sazačal venovať rodine a podnikaniu. Investoval napríklad do reštaurácií a vína.

Christopher Lambert
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Z prvého manželstva s americkou herečkou Diane Laneovou má dcéru. Bol tiež ženatý s obchodníčkou s nehnuteľnosťami Jaymis Haftovou a v roku 2014 skončil po siedmich rokoch jeho vzťah s francúzskou herečkou Sophiou Marceauovou, s ktorou sa dali dohromady v roku 2007 pri natáčaní kriminálneho filmu Záhadná neznáma, ktorý herečka aj režírovala. O dva roky neskôr si spolu opäť zahrali v dramatickom snímke Život nikdy nekončí. Vlani sa Lambert mihol napríklad vo filme bratov Coenovcov Ave, Caesar!

Viac o téme: Christopher Lambert
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu