Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pocta Neesonovskej akcii: B-čkový thriller však netreba zbytočne preceňovať

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Bontonfilm)

Vedieť, čo vás čaká skôr, než vstúpite do sály nie je dobrým znamením. Liam Neeson v hlavnej úlohe akčného thrilleru sľubuje v podstate jasný scenár.

Napriek už spomínanémupokrivkávajúcemu scenáru, nereálnym akčným scénam a maximálne predvídateľnej dejovej línie je Muž vo vlaku úctyhodnou poctou štandardne dobrému hercovi v štandardne dobrom b-čkovom „akčňáku“.

Podľa traileru boli zápletka, dej aj koniec vopred jasné, preto bol začiatok filmu viac než prekvapivý. Vopchať desať rokov do pár sekúnd tak, aby to nebolo otrepané, ale jasné, bolo vrámci tohto žánru naozaj originálne vymyslené. Vzhľadom na to, že každý vie, čo sa dá od Neesonovskej akcie očakávať. Počiatočné nadšenie však trvalo približne pätnásť minút.

Vera Farmia a Liam Neeson počas natáčania s režisérom
Zobraziť galériu (6)
Vera Farmia a Liam Neeson počas natáčania s režisérom  (Zdroj: Bontonfilm)

Vyjazdené koľaje

Potom sme sa dostali do starých, vyjazdených koľají. Pre Philipa de Blasiho aByrona Willingera ide oscenáristickú prvotinu. Evidentne nechýba inšpirácia akčnými thrillermi zdielne iných tvorcov. Napriek tomu to nie je až taká katastrofa, ktorá postihuje odosť skúsenejších scenáristov.

Pocta Neesonovskej akcii: B-čkový
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Čím viac sa však film blíži do finále, tým viac sa divák stane svedkom klišé sekvencií, ktoré narúšajú celistvosť snímky. Vo väčšine prípadov viete predpovedať, čo sa stane už pri prvej replike, ktorú daná postava povie. Keď sa dozviete, že kľúčový svedok sa bojí vypovedať, lebo obeť zabili policajti, potrvá asi tri sekundy, kým ukážete prstom na vraha.

Pocta Neesonovskej akcii: B-čkový
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Pocta Neesonovi

Španielsky režisér Jaume Collet-Serra sa vMužovi vo vlaku rozhodol štvrtýkrát spolupracovať sLiamom Neesonom. Po filmoch Neznámy (2011), NON-STOP (2014) aNočný bežec (2015) nevybočil zakčnej línie. Oproti predchádzajúcim trom snímkam ide jednoznačne o najlepšiu spoluprácu. V rámci tejto žánrovky je scén, ktoré sa nepodarili, menej ako tých, ktoré vo filme nefungujú. Bolo by však dobré vynechať prehnané matrixové zábery. Thrilleru by to dodalo viac na vážnosti.

Pocta Neesonovskej akcii: B-čkový
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Napriek pozitívam netreba Muža vo vlaku preceňovať. Ako večerná b-čková žánrovka s občas prepísknutými akčnými scénami jefajn. No to je všetko. Režisér spravil dobrú prácu ak ide o vedľajšie postavy. Každá z nich mala dostatočný priestor na to, aby sa prejavila. Liam Neeson má takisto svoje roky, no akčné scény zvláda s prehľadom. Nesnažili sa ho stavať do úlohy neporaziteľného terminátora. So cťou si zahral ďalšiu rolu, ktorá sa za svoj výkon nemusí hanbiť. Skôr než kvalitným dielom, je však Muž vo vlaku poctou Neesonovskej akcii a jeho stále dobrým akčným shopnostiam.

Pocta Neesonovskej akcii: B-čkový
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Bontonfilm)

TRAILER k filmu Muž vo vlaku

Viac o téme: Liam NeesonMuž vo vlaku
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu