Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenské filmy dobyli český festival: Čiara a Piata loď najlepšími snímkami

Film Čiara Zobraziť galériu (2)
Film Čiara (Zdroj: ciara.sk)

Zlatého ledňáčka za najlepší celovečerný hraný alebo animovaný film udelila odborná porota festivalu Finále v Plzni dráme Čiara režiséra Petera Bebjak. Rozpráva o tom, ako ešte pred desiatimi rokmi na slovensko-ukrajinskej hranici fungoval čulý pašerácky život.

Ledňáčka za najlepší dokument získal film Nič ako predtým od režisérov Kláry Tasovskeja Lukáša Kokeša. Sleduje životy štyroch tínedžerov v českom pohraničnom malomeste, povedala Eva Veruňková Košařová, riaditeľka 31. ročníka súťažnej prehliadky českých a slovenských celovečerných hraných a animovaných snímok, dokumentov i televíznych a internetových projektov.

Bodovala aj Piata loď

Víťazom najlepšieho televízneho a internetového projektu v kategórii necyklická tvorba sa stala snímka Spravodlivosťrežiséra Petera Bebjak. Ocenenie za najlepší televízny a internetový projekt v kategórii cyklická tvorba si odniesol komediálny seriál Trpaslík v réžii Jána Prušinovského. Tohtoročný novinku, teda cenu pre študentský počin s dĺžkou do 40 minút, má režisér Džuan Duong za snímku Bo Hai.

Slovenské filmy dobyli český
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: bARSdobrýchýr, Denisa Buranová)

O víťazoch rozhodovali štyri medzinárodné odbornéporoty zloženézo 14-ich zahraničných odborníkov, ktoré hodnotili 51 súťažných snímok. Prehliadka ponúkla 135 celovečerných filmov, dokumentov, televíznych, internetových a študentských snímok. Neštatutárneceny udelili tiež poroty zložené zo študentov Západočeskej univerzity v Plzni. V kategórii celovečerný hraný alebo animovaný film si študentské ocenenie odniesladráma Piata loď v réžii Ivety Grófovej. Ako najlepší dokument vyhodnotili Ťažkú dušurežiséra Marka Šulíka, z televíznych projektov zvíťazili seriál 1890 v réžii Petera Begányiho a Bebjakova Spravodlivosť.

Rekordný počet návštevníkov

TohtoročnéFinále navštívilo 13 800 divákov, približne o 500 viac ako vlani. "Je to pohodový festival, ktorý nielenže spája ľudí, ale umožňuje divákovi jednoduchý prístup k filmom aj filmovým profesionálom. Hodnotiť filmy je veľmi neľahká úloha. Každý autor má jedinečnú víziu a porotca také víziemôže len ťažko porovnať," povedal predseda poroty Tomasz Wasilewski, poľský filmový scenárista a režisér, držiteľ Strieborného medveďa z Berlinale.

"Po minuloročnom jubilejnom ročníku sme cítili, že bola latka nastavená veľmi vysoko. Počasie veľa prialo open air kinu so živou hudbou v sadoch pred Meštianskoubesedou a atmosféra festivalových večerov v centre Plzne bola nezabudnuteľná," povedala Košařová.

Viac o téme: Tomáš MaštalírČiara
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu