Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Stop bielym mužom: Akadémia filmových umení rozširuje svoje rady o ženy a menšiny

Cena Akadémie, známa aj ako Oscar Zobraziť galériu (2)
Cena Akadémie, známa aj ako Oscar (Zdroj: SITA/Photo by Matt Sayles/Invision/AP, File)

Americká Akadémia filmových umení a vied do svojich radov pozvala 928 nových členov a členiek, informovala o tom prostredníctvom svojej oficiálnej webstránky.

Takmer polovicu z oslovených tvoria ženy a niečo vyše tretiny reprezentuje menšiny, uvádza spravodajský portál BBC s tým, že krok je súčasťou snáh Akadémie do roku 2020 vo svojej členskej základni zdvojnásobiť počet žien a zástupcov národnostných menšín. V posledných rokoch sa totiž dostali pod paľbu kritiky za to, že prevažnú väčšinu jej členov tvorili bieli muži.

Medzi pozvanými sú napríklad pôvodom mexická kameramanka Paula Huidobro, jej francúzske kolegyne Ce?line Bozon, Irina Lubtchansky, Claire Mathon a tiež Poľka Urszula Pontikos, ktorá sa postarala o kameru romantickej drámy Filmové hviezdy nezomierajú v Liverpoole (2017). Ďalšími ženami na zozname sú americké herečky Jada Pinkett Smith, Amy Schumer, Ann Dowd, Christine Baranski, Tiffany Haddish alebo Sarah Silverman.

Medzi mužmi, ktorí stoja za spomenutie, sú zas afroamerický komik Dave Chappelle, britský herec Daniel Kaluuya, známy z filmu Uteč (2017), ktorý mu vyniesol oscarovú nomináciu, a tiež marvelovskej komiksovky Čierny panter (2018) alebo 22-ročná francúzsko-americká hviezda romantickej drámy Daj mi tvoje meno (2017) Timothée Chalamet.


Mohlo by vás zaujímať:Legendy, ktoré odštartovali kult herectva: VIDEO Prvé mená vo svete filmu


Ak by členstvo prijalo všetkých 928 pozvaných, zastúpenie žien by stúplo z 28 na 31 percent a v prípade národnostných menšín by to bol nárast z 13 na 16 percent, uvádza Akadémia. Zároveň by sa tým podľa New York Times zvýšil počet hlasujúcich členov a členiek na 9 300, čo by bol nový rekord.

Hollywoodske sezóny udeľovania filmových cien v uplynulých rokoch zasiahlo viacero kontroverzií a s nimi spojených kampaní ako #MeToo, ktorá odhaľuje a upozorňuje na sexuálne obťažovanie, alebo #OscarsSoWhite, ktorá kritizovala práve spomínanú nízku diverzitu vo filmovom priemysle.

Americký herec Chadwick Boseman, hviezda marvelovských komiksoviek Captain America: Občianska vojna (2016), Čierny panter (2018) a Avengers: Nekonečná vojna (2018), sa v roku 2016, keď sa ocitol medzi pozvanými on, vyjadril, že ho k prijatiu členstva inšpirovala práve kampaň #OscarsSoWhite. "Cítil som povinnosť," uviedol 40-ročný rodák z Andersonu v Južnej Karolíne.

Viac o téme: Akadémia filmových umení a vied
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu