Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zaujímavosti z trilógie Pán Prsteňov: Posledný film dokončili až potom, ako získal Oscara

Pán Prsteňov Zobraziť galériu (4)
Pán Prsteňov (Zdroj: internet)

Statočný hobit Frodo si na plecia naložil ťažký údel - rozhodol sa totiž čeliť novej, neočakávanej životnej situácii, postaviť sa silám temna a spolu so svojimi starými i novými priateľmi sa vydať na ťažkú púť za záchranou sveta. Frodo totiž zdedil po najmilšom strýkovi Bilbovi prsteň, ktorý ho postaví do súboja so silami zla, reprezentovanými krutovládcom Sauronom. A zvyšok je už história. Poďte sa s nami pozrieť na to, ako vznikala jedna z najprepracovanejších trilógií kinematografie. Tieto veci ste o nej určite nevedeli!

Prinútiť študentov čítať

Profesoranglického jazykaa literatúry na univerzite vOxfordeJ. R. R. Tolkien napísal úvodný román, či skôr rozprávku, s názvomHobit alebo Cesta tam a späťv roku1937. Vraj tak chcel nenápadne priviesť svojich študentov k čítaniu kníh. Spolu s nimi však nakoniec priviedol k žánrufantasyaj desiatky miliónov ďalších čitateľov na celom svete. Veď do dnešného dňa sa predalo viac ako 150 miliónov výtlačkov Pána Prsteňov.

Sú nádherné i plné mágie: Toto sú filmové svety, v ktorých by sme (ne)chceli žiť

Práce na trilógii si vyžiadali celých 13 rokov adruhá svetová vojnazasiahla a poznamenala morálne symbolický význam deja. V roku1949bola trilógia dopísaná, sága o boji dobra so zlom na 1300 stranách so 134-stranovým dodatkom. Ten obsahuje podrobné údaje o jazykoch bájnejStredozeme, chronológiu za 6462 rokov, prehľad dynastií a množstvo iného faktografického materiálu, utriedeného s vedeckou presnosťou.

Gandalf v jednej z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube)

Nesflimovateľná trilógia

V 50. rokoch minulého storočia si mohlivtedajší filmári o sfilmovaní tohto knižného eposu iba nechať snívať. Neskôr však predsa len prišli prvé pokusy. Producentovi Saulovi Zaentzovi sa príbeh páčil natoľko, že kúpil práva na knihy a spolu s animátoromRalphom Bakshim vytvorili v roku 1978animovanýfilm na motívy kníh.

Ako sa vyvíjal svet, vyvíjali sa aj počítačové efekty, ktoré v 90. rokoch zažívali vo filmovom priemysle obrovský rozmach. Vytvorenie filmovej trilógie o mocnom prsteni, ktorý vládne všetkým, zrazu neznel ako úplná hudba budúcosti. O sfilmovanie sa sprvu pokúšali aj také zvučné mená, akými boli Steven Spielbergči dokonca George Lucas, tvorca Star Wars. Všetky plány však nakoniec aj tak stroskotali.

Ikonické trilógie a legendárne príbehy: VIDEO Emócie, originalita a nezabudnuteľné výkony

Až kým na scénu neprišiel jeden muž. Peter Jackson si Pána Prsteňov zamiloval. Jeho prípravám venoval skutočne dlhé mesiace a keďže nemohol použiť prequelový príbeh Hobita (toho sme sa dočkali až neskôr práve kvôli vysporiadaniu autorských práv), musel si vystačiť "len" s príbehom o prsteni, temnom Mordore a boji dobra a zla.

Pán Prsteňov: Dve veže
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: internet)

Nový Zéland - Nádherný aj nebezpečný

Celá trilógia sa nakrúcala na Novom Zélande. Čo sa peňazí pre krajinu týka, tak dotácia od filmárov bola taká vysoká, že hýbala s menovým kurzom krajiny. Tvorcovia točili na viac ako 150 lokáciách po celom ostrovnom štáte a vládni predstavitelia dokonca dovolili, aby sa mohlo nakrúcať aj priamo v národných parkoch, čo sa neskôr stretlo s veľkou vlnou kritiky. Hlavným dôvodom bolo, že niektoré bojové scény krehkému prírodnému prostrediu príliš nepomohli a v parkoch boli potrebné reparácie.

Režisér Peter Jackson by však nakrúcanie tohto obrovkého kolosu pravdepodobne nikdy sám nezvládol. Veď celá trilógia sa točila naraz a aj to zabralo neuveriteľne dlhý čas. Aby sme boli presný, tak hlavné natáčanie sa odohrávalo v období od 11. októbra 1999 do 22. decembra 2000, čo je presne 438 dní. To však nebolo všetko, následne sa pokračovalo ďalej formou menších dotáčok. Režisér tak využíval až sedem štábov, pričom sa často stávalo, že natáčali súbežne. Všetky boli navzájom monitorované a bola im umožnená vzájomná komunikácia pre prípadné obmeny scenáru či iných detailov. Jackson kvôlo tomu v konečnom dôsledku spával okolo štyroch hodín denne.

Fenomenálny Peter Jackson: Od nízkorozpočtových krvákov priamo k režisérskej špičke

Počas nakrúcania sa vyskytol jedenpomerne kuriózny problém. Herec Sean Bean totiž odmietal transport na ťažko dostupné miesta natáčania sprístupnené len helikoptérou. Najprv sa oň samozrejme pokúsil, nopo jednom nepríjemnom lete si stál za svojím a už nevzlietol. Radšej vstal o čosi skôr a na miesto sa dopravil pešo. A keďže na nedostupných miestach neboli stany s vizážistami a kostymérmi, musel jednotlivé cesty podniknúť už v obleku. A to si zaslúži naozaj veľký obdiv.

Pán prsteňov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: internet)

Priateľstvá, ktoré pretrvávajú

Všetci členovia Spoločenstva prsteňov (okrem Johna-Rhysa Daviesa, ktorý stvárnilGimliho) si na znak spojenia nechali na svoje telá vytetovať slovo Quenya, čo v elfskom jazyku znamená číslo 9. To reflektuje počet členov Spoločenstva, ktoré vzniklo (a rozpadlo sa) hneď v prvej časti trilógie.

Priateľstvá však nevznikali iba medzi ľuďmi. Aragornov kôň Brego mu verne slúžil počas celého príbehu. Herec Viggo Mortensen s ním počas natáčaniastrávil skutočne veľké množstvo času.V rámci neho si k svojmu konskému hereckému partnerovi vytvoril vrúcny vzťah a rozhodol sa ho v konečnom dôsledku odkúpiť.

Seriál za pol miliardy

(Okrem iného aj) streamovacia spoločnosť Amazon sa rozhodla naložiť si na plecia skutočne ťažké bremeno. Pripravuje totiž seriálovú verziu Tolkienovho príbehu, pričom doň plánujenaliať šialené množstvopeňazí.PodľaReutersjeodhadovaný rozpočet 500 miliónov preprvé dve série.

Okrem toho však už spoločnosť zaplatila 250 miliónov len za práva na nakrútenie tohto projektu. Tvorcovia si od projektu sľubujú, že plnohodnotne nahradí seriál Game of Thrones, ktorý budúci rok odpremiéruje svoju poslednú sériu. Pre porovnanie,Jacksonova trilógia stála dohromady "len" 281 miliónov.

Vedeli ste, že:

  • Pre trilógiubolo potrebných 48 000 kusov brnenia, 500 kuší, 10 000 šípov, o ktoré sa postarala spoločnosťWeta Workshop,1 800 párov hobitích nôh a taktiež nespočetné množstvo uší, nosov, hláv ainých doplnkov. K tomu všetkému ešte pripočítajme 19 tisíckusov kostýmových odevov.
  • Ako vznikal Smeagul? To vám prezradia naše staršie články, ktoré si môžete prečítať na tomto a tomto odkaze.
  • Natočilo sa až 1828 kilometrov filmu, ktorý sa zredukoval na 11 hodín a 23 minút, čo je spoločná stopáž všetkých troch snímok v ich predĺžených verziách. Tvorcovia považujú za najzložitejšiu verziu práveDve veže, keďže projekt v podstate nemal svoj začiatok a ani koniec.

Chcete sa naplno ponoriť do sveta filmu? VIDEO Navštívte tie najkrajšie miesta!

  • Samotný režisér Peter Jackson si v každom filme strihol maléúlohy. Napríklad v Spoločenstve prsteňa stvárnil Jackson postavu Alberta Drearyho, ktorá len prebehne pred kamerou s mrkvou v ruke.
  • Moment, kedy si herec Ian McKellenomylom udrie hlavu o drevený trám, je autentický. Keďže však zo svojej úlohy vôbec nevypadol, režisér sa rozhodol záber použiť aj vo finálnom filme.
  • HerecChristopher Lee bol jediný, kto sa osobne stretol s tvorcom knižnej predlohy.
  • Finále trilógie bolo v skutočnostidotočené až po premiére v kinách. A dokonca až po tom, čo si Peter Jackson a jeho tím odniesol z odovzdávania Oscarov až 11 zlatých sošiek.Tri týždne po galavečeri sa Jackson pustil do poslednej scény obsahujúcej lebky v tuneliPaths of the Dead, ktorú nájdete len v rozšírenej verzii filmu. Režisér vtipkoval:„Je skvelé vyhrať Oscara predtým, než dokončíte svoje dielo.“
Viac o téme: Pán Prsteňov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu