Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sexuálny predátor začal revolúciu: VIDEO Legendu dostali na lopatky utajované zverstvá

Zobraziť galériu (12)
(Zdroj: SITA/AP)

Kariéru mohli Harveymu Weinsteinovi závidieť mnohí filmoví producenti. Za roky v šoubiznise si vybudoval meno, jeho spoločnosť má na konte množstvo úspechov, no po rokoch prišla obrovská rana. Článok amerických novinárok odhalil pozadie sexuálneho predátora, ktorý roky obťažoval herečky, s ktorými pracoval. Začali padať aj ďalšie mená hercov či režisérov, ktorí majú takisto na krku obťažovanie. Ako sa dostal na výslnie človek, ktorého položili na lopatky roky utajované zverstvá?

Harvey Weinstein sa narodil v marci 1952 vo Flushingu v newyorskej časti Queens. V rodine mal židovských predkov i poľských migrantov. Vyrastal so svojím mladším bratom Bobom. Už pred svojou osemnástkouako nezávislýproducent spolu s bratomusporiadavali rockové koncerty. K Weinsteinovi a jeho bratovi sa pridal Corky Burger a vytvorili Harvey& Corky Productions.

Vášeň pre filmy

Oboch bratov sprevádzala počas dospievania veľká vášeň pre filmy. Vždy snívali o tom, že prerazia vo filmovom priemysle. Koncom 70. rokov využili svoje finančné príjmy z organizovania rockových koncertov a založili malú nezávislú filmovú distribučnú spoločnosť Miramax, ktorú pomenovali po svojich rodičoch Miriam a Maxovi. Spočiatku sa zamerali na filmy o koncertoch.

Prvým hitom spoločnosti sa začiatkom 80. rokov stalThe Secret Policeman's Other Ball. Miramax získal práva na dva britské filmy, ktoré boli natočené pre Amnesty International. V úzkej spoluprávi s Martinom Lewisom, producentom pôvodných filmov, vydali bratia dva filmy v jednom, ktorý prispôsobili americkému trhu. Spomínaný hit priniesol financie organizácii a zvýšil jej profil v štátoch.


Veľká spoveď Tarantina: Všetci o ňom vedeli, Weinstein dá polícii mená ďalších predátorov!


Najúspešnejšie nezávislé štúdio

Bratia postupne budovali úspech spoločnosti tzv. arthouse filmami, nezávislými snímkami pre menšie publikum. Postupne tak získavali úspech u kritikov, ale aj komerčný úspech. Pozornosť na seba upústali distribúciou film Stevena Soderbergha Sex, lži a video z roku 1989. Táto snímka ich pasovala za najúspešnejšie nezávislé štúdio tej doby v Amerike.

Bratia Harvey a Bob Weinsteinovci (Foto: SITA/AP)
Zobraziť galériu (12)
Bratia Harvey a Bob Weinsteinovci (Foto: SITA/AP)  (Zdroj: SITA/AP/Steven Hirsch/New York Post)

Úspech Miramaxu stúpal a do ich knižnice pribúdali mnohé snímky i režiséri. Všetko sa zmenilo po úspechu filmu Hra na plačv roku 1993, keď spoločnosť Walt Disney ponúkla Weinsteinovcom 80 miliónov dolárov za ich spoločnosť. Bratia dohodu prijali a upevnili tak svoje postavenie v Hollywoode. Vlastníkom síce boal spoločnosť Disney, no vo vedení ostali Weinsteinovci. O rok na to vydali svoj prvý trhák. Pulp Ficition od Quentina Tarantina a distribuovali nezávislý film Clerks.

Prvé Oscary a The Weinstein Company

Spoločnosť Miramax získala svojho prvého Oscara v roku 1997 za Anglického pacienta. Tento Oscar začal vlnu úspechu u kritikov vrátane Dobrého Willa Huntinga (1997) a Zamilovaného Shakespeara o rok na to. Oba filmy boli ocenené a vyhrali aj niekoľko Oscarov. Bratia nakoniec opustili svoju materskú spoločnosť Miramax 30. septembra 2005. Rozhodli sa založiť svoju vlastnú spoločnosť - The Weinstein Company.

Firma vznikla v spolupráci s niekoľkými ďalšími mediálnymi manažérmi, režisérmi Quentinom Tarantinom, jeho dlhoročným priateľom, a Robertom Rodriquezom a s Colinom Vainesom, ktorý úspešne riadil produkčné oddelenie v Miramaxe desať rokov. Vo februári 2011 podal režisér Michael Moore žalobu na Weinsteinovcov, v ktorej tvrdil, že mu ich spoločnosť dlhuje 2,7 milióna dolárov za jeho dokument Fahrenheit 9/11. O pár mesiacov žalobu stiahol kvôi neverejnému mimosúdnemu vyrovnaniu.


NAJ udalosti roku 2017: Škandály, pochody, obrovské prekvapenia i podrezaný Trump


Pochybné techniky

Kým z jednej strany sa na Weinsteina ozývali chvály za rozvoj trhu s nezávislými filmami a pozdvihnutie jeho finančnej životaschopnosti, z druhej strany podliehal kritike. Dôvodom boli jeho neštandardné postupny a techniky, ktoré údajne používal na svojich obchodných rokovaniach. Kniha Petera Biskinda o jeho bývalej spoločnosti Miramax kritizuje aj históriu distribúcie filmov a editovania najmä ázijských filmov, ako je Šaolinskýfutbal (2001), Hrdina (2002) čiPrincezná Mononoke(1997).

Georgina Chapman (Foto: SITA/AP/Chris Pizzello/Invision)
Zobraziť galériu (12)
Georgina Chapman (Foto: SITA/AP/Chris Pizzello/Invision)  (Zdroj: Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Koluje fáma, že v časoch, keď Harveyho Weinsteina obvinila, že zdržiava americkú distribúciu filmu Princezná Mononoke, režisér filmu Hayao Miyazaki mu v e-maile poslala samurajský meč. Bol na ňom pripnutý odkaz „žiadne strihy“. Režisér neskôrna incident reagoval slovami, že to spravil jeho producent. „Napriek tomu som šiel do New Yorku stretnúť sa s tým chlapom Harveym Weinsteinom. Bol som bombardovaný jeho agresívnym útokom a všetkými tými požiadavkami na strihy vo filme. Jeho útoky som odrazil,“ povedal Miyazaki v roku 2005 pre The Guardian.

Povesť bezohľadného chlapa

Weinstein sa stále bránil tým, že všetky škrty vo filme spravil len kvôli tomu, aby to bolo finančne výhodné. „Nestrihám pre zábavu,“ povedal v jednom z rozhovorov. „Celý život slúžim len jednému pánovi: filmu. Milujem filmy,“ uviedol. Ďalším príkladom, ktorý Biskind v knihe uvádza, bol Tichý Američan (2002) Phillipa Noyca. Distribúcia filmu bola odložená kvôli 11. septembru. Noycov film mal byť len na videu, no režisér naplánoval premietanie na Medzinarodnom filmovom festivale v Toronte. Chcel zmobilizovať kritikov, aby tlačili na Miramax.

Weinstein sa rozhodol uviesť film na festivaleaž po nátlaku Michaela Cainea, ktorý si v snímke zahral hlavnú úlohu. Weinsteinovi sa vyhrážal bojkotom ďalšej snímky, ktorú natočil pre Miramax. Weinstein si postupne vybudoval povesť bezohľadného muža so záchvatmi hnevu. V niektorých jeho rozhovoroch sa neskôr zdalo, že Weinstein svoje správanie ľutuje.

Vynárali sa však ďalšie a ďalšie príbehy, ktoré poukazovali na jeho správanie, obťažovanie vdovyAnthonyho Minghellu(režisér Anglického pacienta) či jeho bezcitného správania voči Sydneymu Pollackovi. V septembri 2009 verejne vyjadril nesúhlas so snahami o vydanie poľského režiséra Romana Polanského zo Švajčiarska späť do Spojených štátov. Odkazoval pritom na obvinenia z konca 70. rokov, podľa ktorých mal Polanski údajne nadrogovať a znásilniť 13-ročné dievča.

Obvinenia zo sexuálneho obťažovania

Doposiaľ jeden z najúspešnejších producentov na svete Harvey Weinstein, aj keď s podivnou reputáciou, narazil na dno najtvrdšie ako mohol. Všetko odštartoval článok z 5. októbra 2017. Za všetkým stála snaha dvoch novinárok Jodi Kantorovej a Megan Twoheyovej odkryť jeden z najväčších sexuálnych škandálov v Hollywoode. Ak nie najväčších. Žiadny sexuálny škandál so sebou totiž nestrhol toľko hercov, ako tento.

Sexuálny predátor začal revolúciu:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Jefferson Siegel/The Daily News)

Článok sa objavil v denníku The New York Times, postupne sa k odkrývaniu kauzy dostal aj The New Yorker. Článok odhalil, že producent minimálne tridsať rokov platil za mlčanie ženám, ktoré sexuálne obťažoval, napadol či dokonca znásilnil. Málokto však riešil menšie signály, ktoré škandálu obrovských rozmerov predchádzal.

Prvotné náznaky ignorovali

Už v roku 1998 priznala Gwyneth Paltrow v šou Davida Lettermana, že „Weinstein vás prinúti spraviť jednu-dve veci“. V roku 2005 zas speváčka a herečka Courtney Love v rozhovore pre THe Telegraph poradila mladým ženám, že pokiaľ ich Harvey Weinstein pozve na súkromnú párty do Four Seasons, nemali by tam chodiť. Ďalší článok z roku 2010 na portáli Pajibaniesol názov Harveyho dievčatá. V článku sa autor odvolával na povesť jeho kastingoveho kouča. „Harvey si po istom období vyberie nové dievčatá ako svojich domácich miláčikov.“

Foto: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision
Zobraziť galériu (12)
Foto: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision  (Zdroj: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision)

O dva roky neskôr jedna z herečiek seriálu 30 Rock povedala, že sa nikoho v šoubiznise nebojí a že Weinsteinove návrhy na sex odmietla trikrát z piatich návrhov. V roku 2013 na odovzdávaní Oscarov moderátor Seth MacFarlane vtipkoval, keď uvádzal nominácie na najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. „Blahoželám, aspoň týchto pňť dám nebude musieť viac predstierať, že ich Harvey Weinstein priťahuje.“ Zdá sa, že mnohí o jeho správaní vedeli a nijako nezasiahli. Problémom bol aj fakt, že žiadna herečka z tých, ktoré obťažoval, nebola ochotná hovoriť na záznam pred novinármi.

Keď verejné tajomstvo praskne

Dva roky pred vydaním článku, ktorý spustil lavínu, sa objavil na blogu Gawker článok s názvom "Povedzte nám, čo viete a verejnom tajomstve Harveho Weinsteina" hovoril o „fámach silného producenta, ktorý využíval svoju silu vo filmovom priemysle na svoje sexuálne uspokojenie“. Bohužiaľ, tieto fámy stále ostávali v tichosti. Weinstein si časom postavil stenu nezraniteľnosti aj vďaka podpore demokratickej strany či priateľstvu s Clintonovcami a Obamom.

ROse McGowan (Foto: SITA/AP/Mary Altaffer)
Zobraziť galériu (12)
ROse McGowan (Foto: SITA/AP/Mary Altaffer)  (Zdroj: SITA/AP/Mary Altaffer)

V roku 2015 napísal The New York Times, že Weinsteina vypočúvala polícia kvôli obvineniu 22-ročnej ženy. Údajne sa jej nevhodne dotýkal. Šlo o taliansku modelku Ambru Gutierrez. Spolupracovala s newyorskou políciou na tom, aby získali nahrávku, kde Weinstein nevhodné dotýkanie prizná. Potom, čo sa vyšetrovanie dostalo aj na verejnosť, spustila sa proti modelke negatívna kampaň. Neskôr sa vydavateľská spoločnosť American Media rozhodla, že podporí obvinenia zo strany Gutierrez i americkej herešky Rose McGowan. Neskôr sa strhla byrokratická hádka, kde sa okresný prokurátor New Yorku a newyorský polícia saobviňovali, prečo nepodali na herca obvinenie.

Rýchly pád

Po článku z októbra 2017 sa spustila lavína reakcií, ktorú už Weinstein neumlčal. Novinárky sa v článku venovali obvineniam zo sexuálneho obťažovania nielen herečiek, ktoré pracovalo pre jeho spoločnosti, ale aj jeho asistentiek a iných zamestnankýň. Päť dní od prvého článku magazín The New Yorker zverejnil ďalšie obvinenie, podľa ktorých obťažoval 13 žien, z toho tri znásilnil. Príbeh zverejnil spravodajca televízie NBC Ronan Farrow, ktorý ho chcel publikovať v NBC o pár mesiacov skôr. Problémom však boli tlaky, kvôli ktorým nemohol s príbehom vyjsť von.

Foto: SITA/AP/Jefferson Siegel/The Daily News
Zobraziť galériu (12)
Foto: SITA/AP/Jefferson Siegel/The Daily News  (Zdroj: SITA/AP/Jefferson Siegel/The Daily News)

Podľa Farrowa 16 bývalých alebo súčasných zamestnancov alebo asistenvo, ktorí sú spojení s Weinsteinom, videli alebo boli informovaní o Weinsteinovom nevhodnom správaní. Štyri herečky pritom potvrdili, že po odmietnutí Weinsteinových návrhov ich odstránil z projektov. The New Yorker neskôr odvysielal záznam, na ktorom sa producent priznal, že obťažíval taliansku modelku Gutierrez. Farrow uviedol, že Weinstein si najal súkromného detektíva, aby špehoval a ovplyvňoval nielen jeho údajné obete, ale aj novinárov, ktorí sa kauze venovali, vrátane jeho. Chcel zabrániť tomu, aby jeho odporné správanie preniklo na verejnosť.

(Zľava zhora) Ďalší obvinení. Harvey Weinstein, Roy Price, James Toback, John Besh, second row from left, Terry Richardson, Leon Wieseltier, Mark Halperin, Andy Signore and bottom row from left, Brett Ratner, Kevin Spacey, Jeremy Piven a Dustin Hoffman.
Zobraziť galériu (12)
(Zľava zhora) Ďalší obvinení. Harvey Weinstein, Roy Price, James Toback, John Besh, second row from left, Terry Richardson, Leon Wieseltier, Mark Halperin, Andy Signore and bottom row from left, Brett Ratner, Kevin Spacey, Jeremy Piven a Dustin Hoffman.  (Zdroj: SITA/AP)

Tie, ktoré sa nebáli a ukázali na neho

Doteraz obvinilo Weinsteina zo sexuálneho obťažovania, napadnutia alebo znásilneniaviac než 80 žien. Skupinka z nich pod vedením Asie Argento zverejnili list s údajne viac než sto zneužitým ženami, ktoré mal napadnúť alebo inak obťažovať v období od roku 1980 do roku 2015. Zároveň list obsahuje 18 prípadov znásilnenia. Podľa slov žien mal Weinstein svoje obete lákať do hotelových pokojov alebo kancelárie a potom požadovať rôzne služby alebo sex. Hovoril im, že im to pomôže v kariére. V troch prípadoch žalôb figuruje aj jeho brat Bob.

(Zhora zľava) Ženy, ktoré mal Weinstein zneužívať. Asia Argento, Rosanna Arquette, Jessica Barth, Cara Delevingne, Romola Garai, Judith Godreche, Heather Graham, Angelina Jolie, Ashley Judd, Rose McGowan, Lea Seydoux a Mira Sorvino. (Foto: SITA/AP)
Zobraziť galériu (12)
(Zhora zľava) Ženy, ktoré mal Weinstein zneužívať. Asia Argento, Rosanna Arquette, Jessica Barth, Cara Delevingne, Romola Garai, Judith Godreche, Heather Graham, Angelina Jolie, Ashley Judd, Rose McGowan, Lea Seydoux a Mira Sorvino. (Foto: SITA/AP)  (Zdroj: SITA)

V súvislosti so sexuálnym obťažovaním sa proti nemu vyslovili desiatky žien vrátane herečiek Angeliny Jolie, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Cary Delevingne, Léy Seydoux, Salmy Hayek či Kate Beckinsale. Tie prehovorili po tom, ako v magazíne The New Yorker vlani v októbri vyšiel článok, v ktorom zazneli na adresu Weinsteina veľmi vážne obvinenia zo strany Asie Argento, Miry Sorvino či Rosanny Arquette.

Následky, strata postavenia a väzenie

Weinsteinova aféra zdvihla celosvetovú vlnu odporu proti sexuálnemu obťažovaniu a vzniklo aj hnutie #metoo.Zrejme najviac to poznamenalo herca Kevina Spaceyho.Začali sa ozývať detskí herci, ktorých obťažoval. Okrem neho ukázali prstom na mnohých ďalších hercov. Weinsteinov efekt, ako mnohí nazývali pád ďalších prominentných hercov,sa tak v mnohých prípadoch míňa svojmu účinku. Weinstein však už nikdy nebude taký úspešný, ako bol. Zrejme po ňom neštekne ani pes. Po dlhom čase sa na jeho adresu vyjadrila aj jeho manželka a britská módna návrhárka Georgina Chapman, s ktorou má dve deti.

Foto: SITA/AP/Richard Drew
Zobraziť galériu (12)
Foto: SITA/AP/Richard Drew  (Zdroj: SITA/AP/Richard Drew)

Podľa jej slov bola v mnohom naivná.Po odluke vraj zhodila niekoľko kilogramov a dlho sa neodvážila vyjsť z domu.„Nechcem zo seba robiť obeť, pretože to nie som. Som žena v hroznej situácii, ale v tom nie som sama,“zdôraznila. Weinsteina vylúčili aj z prestížnej Akadémie filmových umení. Za svoje správanie sa neskôr ospravedlnil, no povedal, že veľa z obvinení sa nestalo tak, ako tvrdia údajné obete. Obvinenia zo znásilneniatakisto odmietol. Dnes čelí Weinstein niekoľkým žalobám, medzi ktorými je aj žaloba zo strany herečky Ashley Judd.Tvrdí, že jej bývalý filmový magnát poškodil kariéru z pomsty za to, že odmietla jeho sexuálne návrhy.

Koncom mája 2018 Weinsteina obvinili newyorskí prokurátori zo znásilnenia, kriminálneho sexuálneho aktu, sexuálneho zneužívania a nevhodného sexuálneho správania za incidenty, ktoré zahŕňajú dve ženy. Obvinenie prišlo po mesiacoch vyšetrovania. Weinstein sa neskôr vzdal polícii, no prepustili ho na miliónovú kauciu s tým, že odovzdá svoj pas a bude nosiť monitorovacie zariadenie. Pokiaľ sa potvrdia najvážnejšie obvinenia, hrozí mu od 5 do 25 rokov. Weinstein naďalej tvrdí, že je nevinný. V júli tohto roku bol Weinstein dodatočne obvinený z „predátorského sexuálneho správania“ voči žene, ktorú údajne prinútil k orálnemu sexu v roku 2006. Za tento čin mu hrozí až doživotie.Ďalší súd ho čaká v pondelok 30. júla.

Viac o téme: Angelina JolieHarvey WeinsteinAshley JuddSexuálne obťažovanieSexuálny predátor
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu