Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kultové páry zo strieborného plátna: VIDEO Ich vzťah bude navždy krásny a intenzívny

(Zdroj: Youtube)

O dlhotrvajúcich manželstvách, ikonických pároch i rozpadnutých vzťahoch v Hollywoode väčšina z nás vie. Existujú však páry, ktoré sa nám navždy zaryli do sŕdc a ich príbeh bude stále rovnako krásny a intenzívny. Kinematografia vyprodukovala za roky existencie kultové páry a vzťahy, ktoré by chcel prežiť aspoň raz v živote každý z nás. Toto sú legendárne dvojice zo strieborného plátna, ktoré nás nikdy neomrzia.

Jack a Rose (Titanic)

Nikto z nás si nevie predstaviť charakteristickejších predstaviteľov ikonického filmového páru, než je Jack a Rose z kultového Titanicu. Predstavitelia tohto páru získali okrem slávy aj niečo hodnotnejšie. Leonardo DiCaprio a Kate Winslet sú už vyše dvadsať rokov najlepšími priateľmi. Príbeh lásky zasadený do deja jednej z najväčších tragédií 20. storočia si získal srdcia mnohých divákov.

Režisér a scenárista James Cameron vytvoril takmer tri a pol hodinový skvost za necelý rok. Niektoré z príbehov z úst hlavných postáv boli pravdivé. Keď Jack rozpráva o tom, že voda je tak ľadová, akoby do vás bodalo tisíc ostrých nožov, ide o autentickú výpoveď. Pôvodne mali tútú legendárnu dvojicu vytvoriť Johnny Depp a Winona Ryder, dnes si však iných hercov nedokážeme predstaviť.

Baby a Johnny (Hriešny tanec)

Ďalší pár, ktorý už niekoľko desaťročí patrí k legendám na filmovom plátne. To, čo začalo ako zábava mladých hercov, skončilo obrovským úspechom. V Hriešnom tanci si zahrali Jennifer Grey a Patrick Swayze. Skvelý soundtrack k filmu sa jedenásťkrát stal platinovým a 18 týždňov sa držal na prvej priečke rebríčka "Billboard 200 album". Stal sa jedným z najpredávanejších albumov vôbec. Vzťah medzi Swayzem a Grey nebol vždy ideálny.

Stretli sa už predtým počas natáčania Červenej smršte v roku 1984. Swayze sa sťažoval najmä na jej neprofesionálny prístup a časté prerušovanie natáčania. Časom sa ich vzťah zlepšil. Pôvodne sa mali v hlavných úlohách predstaviť Sarah Jessica Parker a Billy Zane, no ani jeden z nich netancoval na dostatočnej úrovni. Scéna, kde sa Baby s Johnnym okolo seba plazia na dlážke, pôvodne v scenári nebola. Keď však režisér videl, ako sa herci odreagovávali počas prestávok, scénu nakrútil a použil ju vo filme.

Danny a Sandy (Pomáda)

Do tretice tú máme ďalší kultový pár. Svetoznámy muzikál Pomáda tento rok oslávil štyridsať rokov od premiéry filmu. Mnohým divákom prirástol k srdcu a oproti Titanicu a Hriešnemu tancu bola Pomáda letnou odľahčenou spevavou romantikou. John Travolta a Olivia Newton-John dodnes na mnohých akciách, na ktorých sa spoločne stretnú, vystupujú so svetoznámymi hitmi z muzikálu. Málokto vie, že sa snímka nemusela dostať na strieborné plátna. Pôvodne sa mal totiž z broadwayského hitu stať animovaný film.

Dnes patrí Pomáda ku kultovým a najvýnosnejším muzikálom všetkých čias. Hereckým partnerom Olivie Newton-John alias Sandy sa mohol stať niekto úplne iný. Okrem Johna Travoltu totiž do úlohy Dannyho prihlásili aj Patrick Swayze a Richard Gere. Ani jeden z nich však nemal dostatočné spevácke skúsenosti, ktoré by prekonali schopnosti mladého speváka Travoltu. Ten si zahral Dannyho aj v divadelnej verzii, ktorá sa hrala dlhých sedem rokov pred premiérou filmu.

Allie a Noah (Zápisník jednej lásky)

Pred niekoľkými rokmi uzrela svetlo sveta romantická dráma Nicka Cassavetesa Zápisník jednej lásky. Mnohí ho poznajú pod jeho anglickou verziou The Notebook. Ústredná línia sa odohráva okolo príbehu lásky Allie a Noaha, ktorímuseli prekonať niekoľko prekážok, aby dosiahli svoje šťastie. Ani na staré kolená to však nemali jednoduché. V hlavných úlohách sa predstavili Rachel McAdams a Ryan Gosling, ktorý tvorili po skončení natáčaniapár rokov dvojicu aj v súkromí.

Aj keď je Gosling idolom mnohých žien, režisér ho do úlohy Noaha vybral preto, lebo chcel niekoho, kto nie je príliš atraktívny. Gosling si potom kvôli natáčaniu ostrihal fúzy a zhodil niekoľko kilogramov.Bol prvou a jedinou voľbou režiséra, na rozdiel od McAdams. V úlohe Alliesa mala pôvodne predstaviť Brittany Murphy, no dala prednosť snímke Tajomstvo diára (2004). Obaja herci sa pred natáčaním na niekoľko týždňov presťahovali do Južnej Karolíny, aby naštudovali prízvuk a nasali trošku južanskej atmosféry. Aby bola snímka čo najviac autentická, Gosling vyrobil kuchynský stôl, ktorý sa neskôr v snímke objavil. McAdamsabsolvovala kurzy etiky a baletu, aby do role ženy z lepšejrodiny dokonale zapadla.

Jack aEnnis(Skrotená hora)

Heath Ledger bol skvelým hercom dávno pred jeho kultovým Jokerom. Spolu s Jakeom Gyllenhaalom si zahrali v dráme Anga Leeho Skrotená hora. Príbeh o tajnej láske dvoch kovbojov ukazuje na krásu a komplexnosť vzťahu, ktorý nebol v tých časoch akceptovaný. Mladíci sa spoznali v roku 1963 a stali sa priateľmi na celý život, ich vzťah však čoskoro prerástol do obrovskej lásky. Ani jeden z nich to nečakal.

Ponuku hrať v tomto filme dostali mnohí skvelí herci, ktorí ju však nakoniec odmietli. Patrili k nim Brad Pitt,Ryan Phillippe,Matt DamonaLeonardo DiCaprio. Nakoniec to však ostalo na dvojici Ledger Gyllenhaal. Vo filme si zahrala aj Michelle Williams, šlo o úlohu manželky Heatha Ledgera, ktorá bojovala s homosexuálitou svojho manžela. Počas natáčania medzi nimi naozaj preskočila iskra a majú spolu dcéru Matildu. Ich vzťah trval tri roky a koncom roku 2007 oznámili, že sa rozchádzajú. Krátko sa Ledger predávkoval a zomrel. Krstným otcom Matildy je Gyllenhaal.

Ilsa a Rick (Casablanca)

Ku kultovým filmovým párom patrí aj Ilsa a Rick z Casablancy. Film vyšiel v roku 1942 pod réžiou Michaela Curtiza. V hlavných úlohách si zahrali Humphrey Bogart a Ingrid Bergman. Po rokoch sa už zadaná Ilsa a Rick opäť stretli a zahorel v nich plameň dávnej lásky. Rozhodli sa, že spolu utečú, no osud im neprial. Rick sa rozhodol, že s Ilsou neodletí. Treba uznať, že len Humphrey Bogart vie, ako sa opúšťa žena.

Dnes sa Casablanca považuje za kultovú snímku svetovej kinematografie, napriek tomu Ingrid Bergman neverila, že snímka bude dobrá a úspešná. Neobľúbila si ani úlohu Ilsy. Naopak Humphreymu Bogartovi nechal režisér v jeho prejave voľnú ruku, preto niektoré repliky pôsobia oveľa viac uvoľnenejšie, než ako boli napísané v pôvodnom scenári. Film je síce čiernobiely, no má aj farebnú verziu.

Vivian a Edward (Pretty Woman)

Príbeh Vivien z Pretty Woman je snom mnohých žien. Nie jedna by totiž chcela zažiť lásku ako z filmu a stretnúť svojho princa na bielom koni, resp. bielej limuzíne. Vivien pracovala na ulici, keď ju zastavil fešák Edward, aby mu robila luxusnú spoločníčku niekoľko dní. Film inšpirovaný divadelnou hrou Pygmalion sa stal jednou z obľúbených romantických komédií. Hlavnú úlohu si zahrali Julia Roberts a Richard Gere.

Nechýbalo veľa a hereckým partnerom Julie Roberts sa mohol stať niekto iný. Richard Gere totiž dlho odmietal úlohu v tomto filme. Presvedčila ho až malá drobnosť. Julia Roberts mu totiž údajne podstrčila papierik, kde bolo napísané „Prosím, prijmi tú úlohu.“ Práve to herca presvedčilo. Miesto Julie Roberts sa mala objaviť Brooke Shields, no režisér ju vymenil za Juliu.

Clark Kenta Lois Lane (Superman)

K ikonickým párom zo strieborného plátna patrí jednoznačne aj Clark Kent alias Superman a Lois Lane. Zahralo si ich niekoľko hercov v niekoľkých filmových i seriálových verziách. Prvého filmového Supermana si zahral v roku 1948 pod taktovkou spoločnosti Columbia Pictures Kirk Alyn a Lois Lane stvárnila Noel Neill. O tri roky neskôr ich v nezávislom filme vystriedala dvojica George Reeves a Phyllis Coates.

Novodobého Supermana na motívy komixov DC si zahral dnes už legendárny Christopher Reeve a v úlohe Lois sa predstavila Margot Kidder. Spoločne natočili ďalšie tri pokračovania, no v treťom diele bol priestor pre Lois Lane zredukovaný kvôli tomu, že herečka mala konflikty s produkciou. Vo menej známej verzii z roku 2006 Superman sa vracia si zahrali Brandon Routh a Kate Bosworth. K najnovším predstaviteľom patrí Henry Cavill, jeho Lois si zahrala Amy Adams. Spoločne sa zatiaľ objavili v troch snímkach a plánované sú aj ďalšie.

Katie a Hubbell (Takí sme boli)

Ako to už vo svete a v láske býva, protiklady sa priťahujú. Presne tak je to aj v prípade politickej aktivistky so silnými morálnymi zásadami Katie Morosky a scenáristu Hubbella, ktorý stále hľadá tie najľahšie riešenia. Bohužiaľ, nie vždy stačí láska na prekonanie rozdielov. V prípade tejto obrovskej lásky to platí dvojnásobne. Napriek tomu, že k sebe cítia obrovskú vášeň, neustále otázky medzi riadkami ich ničia. Ani jeden z nich totiž nevie prekonať chyby toho druhého.

Sydney Pollack vytvoril romantický príbeh o tom, že ideály sú niekedy viac, než láska. V hlavných úlohách Kate a Hubbella sa predstavila speváčka Barbra Streisand a herec Robert Redford. Pred Redfordom úlohu Hubbella odmietol Warren Beatty. Dodnes je film často citovaný a v minulosti naňho odkazovali seriály Ženy z rodu Gilmorovcov či Sex v meste.

Han Solo a princezná Leia (Star Wars)

Svoju romancu prežili na striebornom plátne aj Han Solo a Princezná Leia z kultovej série filmov Star Wars. Časom sme spoznali aj ich syna Bena Sola, ktorého neskôr poznali diváci pod menom Kylo Ren. Ich láska bola krátka, no o to intenzívnejšia. Vo filme si ich zahrali Harrison Ford a Carrie Fisher, ktorá zomrela minulý rok v decembri. Stihla si zahrať v druhom dieli najnovšej trilógie Star Wars: Posledný Jedi.

Hana Sola si mali pôvodne zahrať Jack Nicholson alebo Robert De Niro. Voľba nakoniec padla na Harrisona Forda. Ford sa dovtedy stále živil ako tesár, až táto úoha ho vystrelila medzi hereckú elitu. Režisér George Lucas chcel do role princeznej obsadiť Japonsku, no nakoniec svoje rozhodnutie zmenil. Dnes už by diváci zrejme nemenili hercov za nič.

Sebastian a Mia (La La Land)

Jeden z najnovších hollywoodských párov, ktorý sa zrejme časom zapíše do histórie. Damien Chazelle vytvoril príbeh lásky Sebastiana a Mie, ktorý vsadil do moderného prostredia klasického hollywoodskeho milostného románu. Sila muzikálu je v tom, že aj to najväčšie klišé tak vôbec nebude pôsobiť. La La Land je kúsok romantiky, ktorý v dnešnom svete mnohým chýba.

Aj keď sa ich cesty rozídu, pretože každý z nich má iné sny a obrovské ambície, prežili lásku, na ktorú budú spomínať celý život. Podobne ako Kate a Hubbell. Muzikál sa stal po premiére obrovským hitom, získal rekordný počet nominácií na Oscara a mnoho ďalších ocenení. Chémia medzi Ryanom Goslingom a Emmou Stone fungovala už v ich dvoch predošlých spoločných filmoch a tento nebol výnimkou.

Alvy a Annie (Annie Hall)

Čo by to boli za ikonické páry, keby sa medzi nimi aspoň raz nevyskytol aj Woody Allen. Herec, režisér a scenárista má na konte množstvo romantických komédií, ktorých kvalita je na vysokej úrovni. Len dvojice z jeho filmov by vytvorili dlhý zoznam, no zrejme najlepším reprezentantom kategórie kultových allenovských dvojíc je Alvy a Annie z vysoko oceňovanej snímky z roku 1977 Annie Hall. Alvyho Singera si zahral Woody Allen a Annie Hall zas geniálna Diane Keaton, ktorá sa objavila aj v ďalších Allenových snímkach.

V minulosti dokonca tvorili pár a Keaton bola jednou z Allenových hereckých múz. Dodnes ju považuje za jednu z najlepších komediálnych herečiek, aké kedy stretol. Od premiéry tohto filmu sa datuje tzv. slávny módny štýl, ktorý udala práve Keaton. Všetky modely boli z jej hlavy a dokonca šlo aj o niektoré kúsky z jej šatníka. Napriek tomu, že Allen odmieta akúkoľvek podobnosť s realitou, Alvy sa dosť podobá samotného režisérovi. Ten to odmietol, no je známe, že premieta prvky zo svojho života do svojich postáv. Diane Keaton sa narodila ako Diane Hall a prezývali ju Annie. Niekedy sú to jednoducho príliš veľké náhody.

Viac o téme: SupermanTitanicLeonardo DiCaprioPretty WomanJohn TravoltaHriešny tanecRyan GoslingRachel McAdamsWoody AllenEmma StonePomádaKate WinsletCasablancaLa La LandLois LanePatri Swayze
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu