Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vo filmoch vždy nevyhrá len dobro: Toto je päť filmov, v ktorých zvíťazili záporáci

Darth Vader Zobraziť galériu (3)
Darth Vader (Zdroj: pixabay.com)

Drvivá väčšina filmov má jednu spoločnú vlastnosť - kladný hrdina porazí zlo a prinesie mier. Niektorí tvorcovia sa však s týmto predvídateľným koncom zahrávajú tak, že z kina nakoniec diváci odchádzajú šokovaní. My vám dnes prinášame výber piatich filmov, v ktorých nakoniec vyhrala záporná postava.

Upgrade (2018)

Začneme najnovšou možnou snímkou, ktorú momentálne hrajú v kine - Upgrade.Grey Traceje povestný tým, že ako jeden zposledných ľudí dáva pred technológiami prednosť vlastným rukám. Autonehoda na nočnej diaľnici akonflikt sbandou grázlov, ktorí mu zavraždia priateľku a jeho nadosmrti zmrzačia, mu obráti život hore nohami. Greyova perspektíva na invalidnom vozíku je viac než temná,pokiaľ mu kamarát a zároveň vedec neponúkne malé technologické vylepšenie.

Simplantovaným čipom vmieche dokáže Grey nielen opäť chodiť a pohybovať rukami, ale získava aj ďalšie, doteraz nepoznané možnosti. Experimentálny čipnazvaný STEM totiž dokáže napríklad vystopovať páchateľa nočného prepadnutia a tiež Greyovi pomôcť si to stými gaunermi vyriešiť ručne. Kto by odolal? Samotné finále však šokovalo azda každého v kinosále. Popritom ukázalo, že nie vždy zvíťazí iba charakter a pravda.

Se7en (1995)

Detektív poručík William Somersetpomaly končí kariéru a jeho poslednou úlohou je zaučiť mladého a ambiciózneho detektíva Davida Millsa. Obaja sú nasadení na vyšetrovanie prípadu brutálnej vraždy, ktorý ich neodvolateľne vtiahne do pomýleného a zvráteného sveta psychicky narušeného, ale inteligentného a rafinovaného zločinca, s krycím menom JohnDoe. Vražedný maniak v besnom zabíjaní pokračuje - už na druhý deň sa nájde zohavené telo najlepšieho advokáta v meste, vedľa ktorého je krvou napísané slovo „chamtivosť“.

Obeť či predátor? Z milovaného herca nenávidený násilník: Spacey ukrýval temné tajomstvá

Zdá sa, že to nie je posledná obeť a kým polícia vraha vypátra, bude každý zo siedmich smrteľných hriechov - obžerstvo, chamtivosť, lenivosť, smilstvo, pýcha, závisť a hnev - kruto potrestaný. Žiadny zlý skutok sa však nezaobíde bez zbytočných obetí. Keď na rad príde hnev, sme svedkami finále, ktoré musel predýchať azda každý z nás.

Hannibal (2001)

V Hannibalovi sme sa opäť pozreli na život kanibala v podaní Anthonyho Hopkinsa. Ten si úlohu zopakoval po obrovskom úspechu snímky Mlčanie jahniat a neskôr sa ešte objavil aj v tretej časti s názvom Červený drak. Zaujímavosťou je, že vo filme Hannibal z roku 2001hlavná postava ani jeden jediný raz nežmurkne.

Stretávate ich vo dne v noci, sú nenápadní a šarmantní: Najväčší filmoví manipulátori!

Keď sa nakoniec Hannibalovi podarilo uvariť mozogPaula Krendlera, bez ohľadu na to, že nakoniec stratil svoju ruku, záporák nakoniec vyhral. Anthony Hopkins sa postaral o stvárnenie jednej z najkomplexnejších postáv kinematografie. za čo si vyslúžil aj Oscara. Odpoveď na to, či oprávnene, sa dozviete po zhdialnutí všetkých častí. Rozhodne však bude pozitívna.

Hannibal Lecter
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube.com)

Star Wars: Impérium vracia úder (1980)

Po zdrvujúcej porážke Hviezdy smrti sa Impérium rozhodlo tvrdo zakročiť proti povstalcom a na nájdenie ich základne vyslali po celej galaxii tisícky prieskumných droidov. Po čase sa Impériu podarí základňu vypátrať na ľadovej planéte Hoth. Okamžite vysiela bojové krížniky, ktoré vytvárajú blokádu okolo planéty. Zajatí piloti sa stretávajú v boji s jednotkami impéria a AtAt-mi. Po vyhratej bitke sa povstalci okamžite musia dostať preč z planéty a stratenej základne.

Keď marketingové oddelenie poriadne zamaká: Tieto trailery sú lepšie ako samotné filmy

Možno si poviete, že v Star Wars vždy nakoniec vyhrajú tí "správni chlapci." Opak je však v tomto prípade pravdou. Luke totiž prišiel o svoju ruku a Han zostal uväznený v karbonite. Pre celé Povstanie tak išlo o drtivú porážku, ktorú sa podarilo zvrátiť až v nasledujúcom filme. Mimochodom, toto by sme mohli aplikovať aj na tretiu epizódu série, v ktorej zase došlo k prerodu Anakina na Dartha Vadera, Padme zomrela pri pôrode a k vláde sa dostala temná strana sily.

Star Wars
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA, AP, Lucasfilms)

Táto krajina nie je pre starých (2007)

Llewelyn Moss na poľovačke náhodou narazil na následky vyrovnávaniaúčtov medzi drogovými zločincami. Medzi mŕtvymi telami ležali dva milióny dolárov. Moss neodolal pokušeniu, nález si privlastnil a rozpútal tak štvanicu, v ktorej sa do úlohy lovnej zveri dostal on sám. Na stope mu je totiž psychopatický profesionálny vrah, ktorý sa nezastaví pred ničím.

Chirurg na samom konci žije. Podarilo sa mu urobiť všetko, čo sa chystal urobiť, pričom zavraždil tých najlepších lovcov nielen na strane dobra, ale aj zla. Mnohí by mohli oponovať, že vo finále je smrteľne zranený, no pokiaľ aj zomrie, všetko podstatné stihol vykonať a nakoniec aj tak umrie vo veľkom štýle.

Viac o téme: HannibalSedemTáto krajina nie je pre starýchUpgradeStar Wars: Impérium vracia úder
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu