Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Väznený ukrajinský režisér napísal list: Doživotné následky kvôli hladovke

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP)

Ukrajinský režisér Oleh Sencov, väznený v Rusku, oznámil, že jeho zdravotný stav sa po ukončení hladovky zlepšil. Podľa ruského spravodajského serveru Meduza to napísal v liste svojmu priateľovi a aktivistovi pre ľudské práva Nikolajovi Ščurovi.

Sencov si od roku 2015 odpykáva dvadsaťročný trest vo väzení za terorizmus. Toho sa mal dopustiť počas ruskej anexie ukrajinského polostrovaKrym, keď sa pokúsil podpáliť kanceláriu vládnej strany Jednotné Rusko.

Sencova previezli koncom septembra do nemocnice.
Zobraziť galériu (2)
Sencova previezli koncom septembra do nemocnice.  (Zdroj: SITA/AP/Russian Federal Penitentiary Service)

Zdravotný stav Sencova sa zlepšuje

V polovici mája tohto roka zahájil filmár protestnú hladovku, ktorú prerušil po 145 dňoch. Dôvodom bolo oznámenie lekárov, že bude napojený na umelú výživu. Na jeho zhoršujúci sa zdravotný stav upozorňovalipočas hladovky mnohí umelci a politickípredstaviteliapo celom svete.

Ščur o liste od Sencova informoval vo štvrtok na svojom facebooku. „Cítim sa lepšie, oveľa lepšie ako pred mesiacom. Výsledky testov, samozrejme, ešte nie sú dobré, ale nie sú tak zlé, ako predtým. Na infúziách už nie som od konca minulého týždňa, konečne. Teraz už je to v podstate o diéte, pozorovania a tabletkách na maličkosti. Takže si nerobte príliš starosti - prežil som,“ citoval aktivista z listu, ktorý je vraj z 29. októbra.

Ruská väzenská správa hodnotila stav väzneného Ukrajincapo celú dobu jeho hladovaniaako uspokojivý. Sestra filmáraNatalja Kaplanová ale v polovici októbra oznámila, že Sencov je na jednotke intenzívnej starostlivosti a hladovka bude mať na jeho zdravítrvalé následky. To však ruské úrady popreli s tým, že jeho prevoz na jednotku intenzívnej starostlivosti nebol potrebný.

Viac o téme: RežisérOleg SencovHladovka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu