Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Zamilovali ste si film Bohemian Rhapsody? Tieto hudobné snímky si vás získajú takmer okamžite

Bohemian Rhapsody
Bohemian Rhapsody (Zdroj: SITA/Alex Bailey/Twentieth Century Fox via AP)

Film Bohemian Rhapsody má aktuálne na svojom konte zarobených takmer 600 miliónov amerických dolárov, čo mu bezkonkurenčne stačí na to, aby sa mohol pýšiť titulom najziskovejšej hudobnej biografie v kinematografii. Pozitívne recenzie a šuškanie o nomináciách na najcennejšie sošky mu pridávajú ešte viac na popularite. Nie je však jediným, ktorému sa podarilo oživiť hudobnú legendu.

Ray (2004)

Všetko začalo v okamihu, keď mladý, čierny a slepý teenager odvážne a sám nastúpil do floridského autobusu a cestoval Spojenými štátmi, aby si vybrúsil svoj hudobný štýl na jazzovej scéne v Seattli. Z Rayových počiatočných bojov o to, aby sa s ním zaobchádzalo slušne, tak ako si zaslúžia aby mohol ísť svojou cestou, sa dostanete až k jeho objaveniu spoločnosťouAtlantic Records a následný bleskový vzostup ku globálnej popularite. Cez boj s drogovou závislosťou a vyrovnávanie sa s prudkými milostnými vzplanutiami, vás Rayova životná cesta nevedie dopredu, ale naspäť až do jeho detstva.

Bohemian Rhapsody láme rekordy: Blíži sa k prvej priečke medzi hudobnými skvostami

Než sa stal jedným z najväčších hudobných idolov svojej generácie, musel sa vyrovnať s udalosťou, ktorá ho bolestne zasiahla, keď malpäť rokov. Vtedy tragicky zahynul jeho mladší brat George a on začal strácať zrak. Bola to doba, ktorá nezmazateľne ovplyvnila Rayovuživotnú cestu, prebudila v ňom ono veľké bohatstvo citov, z ktorých sa neskôr zrodila nesmrteľná hudba. Famózny výkon Jamieho Foxxa bol ocenený nielen Oscarom, ale aj samotným Rayom Charlesom, ktorý mu stihol dať pred smrťou požehnanie na jeho stvárnenie.

Edith Piaf (2007)

Narodila sa na chodníku, vyrastala v nevestinci azarábala si pouličným spevom. Napriek tomu sa z nej stala svetoznáma hviezda prvej veľkosti. Život Edith Piaf (vlastným menom Edith Giovanna Gassion) bol bojom o hudbu, prežitie a lásku. Jej magický hlas, vášeň a priateľstvo s hviezdami svojej doby (Marlene Dietrich, Jean Cocteau čiYves Montand) juod detstva v chudobe priviedlo k obdivu celého sveta. Žila vždy naplno a "ničoho neľutovala ...". Vďaka svojej neuveriteľne silnej vôli a neobyčajnému nadaniu sa vyrovnala s tragickým osudom a jej sen z detstva sa stal skutočnosťou.

"Raz budem bohatá, budem samé prachy. Budem mať biele auto a čierneho šoféra," hovorievala. Nechcela dať svetu šancu na ňu zabudnúť a podarilo sa jej to bezo zvyšku. Veľkí umelci nepatria len jednej generácii, zostávajú tu totiž navždy. Neuveriteľný herecký výkonMarion Cotillard bol ocenený najcennejšou soškou Hollywoodu a nezmazateľne sa zapísal do jeho histórie.

Walk the Line (2005)

V roku 1955 vkráčal drsný, vyziabnutý gitarista, ktorý si hovoril J. R. Cash, do vtedy ešte neznámych Sun Studios v Memphise. Za pomoci úderných akordov a hlasu, ktorý bol hlboký a temný ako noc, privádzal Cash s obrovskou intenzitou na svet piesne o zármutku a bolesti, ktoré boli odvážne, plné skutočného života a líšili sa od všetkého, čo malo dovtedy publikum možnosť počuť.

Počas najdramatickejšej etapy svojho života - v priebehu ktorej stál tvárou v tvár svojim démonom, bojoval o lásku, ktorá mu pomohla odraziť sa z dna a naučil sa balansovať na tenkej hrane medzi skazou a spásou - zmenil sa zo sebadeštruktívnej popovej hviezdy na kultového "Muža v čiernom".

Partička B. D. (2007)

Bob Dylan, tak ako väčšina z nás, nebol nikdy iba muž jednej tváre. Počas svojho života sa neustále menil hudobne, fyzicky aj psychicky. Ale na rozdiel od väčšiny z nás boli Dylanove premeny ventilované na medzinárodnej scéne, s kultúrnymi a emocionálnymi ohlasmi, ktoré populárny umelec vzbudzoval. Film dramatizuje Dylanove premeny ako sériu bezradne sa pohybujúcich individualít, stvárnených rôznymi hercami a dokonca aj herečkou. Od mladého snaživého speváka pripomínajúceho Woodyho Guthrieho k ľudovému prorokovi v raných 60-tych rokoch v Greenwich Village.

Od moderného Arthura Rimbauda k folkrockovému "Judášovi". Od odvrátenej kultúrnej ikony bojujúcej o záchranu svojho manželstva či znovuzrodeného kresťana vyrovnávajúceho sa s morálkou, až k osamelému kovbojovi v exile vlastnej kontroverznej slávy. Film dramatizuje Dylanove premeny ako sériu bezradne sa pohybujúcich individualít, stvárnených rôznymi hercami. A práve vďaka tomuto zaujímavému konceptu je z neho tak dobrý film.

Amadeus (1984)

Český režisér Miloš Forman našiel počas svojho amerického pôsobenia osobnútému v zápase výnimočného jedinca s predstaviteľmi politickej, ale ajinejmoci. Ideálny zdrojobjavil v divadelnej hre Petera Shaffera Amadeus, ktorá sa od svojho uvedenia v roku 1981 stala hitom svetových scén. Geniálny skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart sa v nej stane obeťou vražedných intríg svojho kolegu, dvorného skladateľa Antonia Salieriho, ktorý nedokáže uniesť ťarchu závisti a vlastnej priemernosti.

RTVS predstaví veľkú novinku: Výnimočný seriál, aký sa na Slovensku ešte nevysielal

Práve Salieri je - napriek titulu - hlavným hrdinom divadelného i filmového príbehu.Forman nakrútil podľa Shafferovhoscenára úplne výnimočné filmové dielo, ktoré vo svojej dobe zaznamenalo neočakávaný divácky úspech a spôsobilo dokonca "mozartomániu". Vo skvele vystavaných dramatických scénach totiž Forman brilantným spôsobom využil práve úlohu hudby. Amadeus získal mimo iných prestížnych ocenení tiež osem Oscarov. A to už je teda parádny úspech.

Viac o téme: Edith PiafAmadeusBohemian RhapsodyRayPartička B.D.
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu