Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čína cenzuruje Bohemian Rhapsody: Spoveď fanúšika, bol to šok, kľúčové scény o sexualite vystrihli!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Mark Schiefelbein)

Snímka Bohemian Rhapsody zasiahla srdca mnohých divákov. Napriek tomu, že kritici sa nevyjadrovali o filme veľmi pozitívne, diváci ho naozaj vyzdvihovali. Okrem iného aj výkon Ramiho Maleka, za ktorý získal svojho prvého Oscara. Súčasťou života Freddieho Mercuryho je aj jeho sexuálna orientácia a boj s AIDS. Diváci v Číne však zažili prekvapenie. V krajine sa totiž rozhodli uvaliť na film cenzúru. Vystrihli všetky scény, ktoré ukazovali jeho orientáciu či boj s chorobou. Nadšený fanúšik, ktorý videl aj originál, je zhrozený.

V Číne sa v kinách premieta cenzurovanáverziaúspešného oscarového filmu Bohemian Rhapsody. Informovala o tom agentúra AP. Peng Yanzi, ktorý patrí medzi obrovských fanúšikov rokovej kapely Queen, videl originál aj zostrihanú verziu, ktorú premietali v číne. Ostal v šoku. Kľúčové scény o Mercuryho sexualite boli buď náhle stíšené, alebo úplne vystrihnuté.

Obrovský šok

Yanzi videl originál ešte minulý rok v októbri počas jeho výletu do Británie. Film sa ho dotkol, dokonca sa aj rozplakal. Páčil sa mu natoľko, že sa ho rozhodol pozrieť znova v jeho rodnom meste Guangzhou. Verzia, ktorú videl minulý týždeň, ho však šokovala. Aj čínske filmové publikum sa sťažovalo, že scény, v ktorých sa Mercury odhaľuje a hovorí o AIDS, boli vystrihnuté alebo stlmené. Okrem iného chýba aj bozk Mercuryho s jeho dlhoročným partnerom Jimom Huttonom.

TRAILER vysielaný v Číne

„Vystrihnuté scény naozaj ovplyvnili film,“ povedal Yanzi, čínsky aktivista za práva LGBT. „Film hovorí o tom, ako sa Mercury stal sám sebou. Jeho sexualita je dôležitou súčasťou toho, kým sa stal,“ povedal sklamaný fanúšik. Okrem iného vystrihli aj scénu, kde sa Mercury svojej vtedajšej manželke priznal, že nie je heterosexuál. Časť dialógu, kde kapele hovorí, že má AIDS, je postupne úplne stlmený.

Tabu

Zatiaľ čo obsah týkajúci sa osôb patriacich do menšinových sexuálnych skupín (LGBT) je v Číne všeobecne menej tabu než iné témy, ktoré čínske úrady považujú za citlivé, vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia sú v mainstreamových médiách stále prakticky neprítomné, poznamenala agentúra AP.

Čína cenzuruje Bohemian Rhapsody:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision)

Keď ďalší čínsky web Mango TV v januári priamo prenášal udeľovanie cien americkej filmovej akadémie, v titulkoch, ktoré sprevádzali príhovor Ramiho Maleka alias Freddieho Mercuryho, sa objavil výraz „zvláštna skupina“, zatiaľ čo Malek použil slovo „gej“. Film Bohemian Rhapsody získal na tohtoročných Oscaroch najviac sošiek, celkovo štyri. Ocenený bol za herca v hlavnej úlohe, za strih, za zvuk a za zvukové efekty.

Viac o téme: CenzúraRami MalekFreddie MercuryBohemian Rhapsody
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu