Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Temná inšpirácia z filmov: Tieto horory sa stali desivou skutočnosťou

Chucky Zobraziť galériu (2)
Chucky (Zdroj: Universal Pictures)

Mnoho hororov a filmov vo všeobecnosti bolo vytvorených podľa skutočných udalostí, hoci často len povrchne. Podrobnosti, ktoré sa do príbehu nehodia, sa jednoducho odstránia, takže vo výsledku je horor stále len vymyslený. Ale čo keď sa to stane naopak a z hororového filmu sa stane realita? Tieto filmy sa stali temnou inšpiráciou.

Vreskot

Klasika od Wesa Cravena z roku 1996 dokázala aj napriek množstvu komediálnych prvkov inšpirovať v reálnom živote hneď niekoľko vrahov. Najznámejší je prípad z roku 1998, kedy šestnásťročný Mario Padilla a jeho štrnásťročný bratranec zavraždili Mariovu mamu. K vražde a priznal práve Mariov bratranec, ktorý vraj svoju tetu Ginu Castillo držal, zatiaľ čo ju Mario bodal. Utrpela až 45 rán. Tínedžeri sa priznali, že inšpiráciu našli v hororovom filme Vreskot. Dokonca si kúpili aj kostýmy z filmu a naplánovali si sériu vrážd.


Mohlo by vás zaujímať:Deti zo známych hororov: Vtedy poriadne desivé a teraz? Takýto majú život


Saw

Séria siedmich hororov s názvom Saw priniesla sadistického vraha Jigsaw, ktorý od svojich obetí vyžaduje splnenie výziev: Ak sa zmrzačia, dokážu uniknúť smrti. V roku 2009 kvôli tomuto filmu zadržali dvoch tínedžerov vo veku štrnásť a pätnásť rokov. Aj to len vďaka tomu, že si ich rozhovor vypočula ich matka. Plánovali únos, mučenie a následne aj vraždu niekoľkých ľudí (policajného dôstojníka a dvoch mladých dievčat). Všetko v štýle Saw. Na dokumentáciu vrážd si zohnali aj kamery presne podľa vzoru hororového vraha.

Detská hra

Aj kultová bábika Chucky, ktorú obýva zlý duch sériového vraha, si našla svojich nasledovníkov v skutočnom živote. Austrálsky masový vrah Martin Bryant zabil podľa vzoru bábiky v roku 1996 až 35 ľudí a ďalších dvadsať zranil. Podľa ošetrujúceho psychiatra bol rozhodujúci práve vplyv filmu Detská hra na konanie Bryanta, ktorý mal IQ len 66.


Mohlo by vás zaujímať:Čiernobiela kvalita, ktorú musíte vidieť: Tieto filmy farby nepotrebujú


Nočna mora v Elm Street

Freddy Krueger, ktorý svoje obete navštevuje v snoch a potom ich vraždí, satiež stal vzorom. Pod vplyvom drog zavraždil v roku 2004 paranoidný schizofrenik štyroch ľudí a dvoch zranil. Neskôr sa odhalilo, že sa chcel stať slávnym sériovým vrahom a inšpiroval sa práve Nočnou morou v Elm Street.

Kráľovná prekliatych

Allan Menzies si najskôr pozrel približne stokrát film Kráľovná prekliatych a následne v roku 2002 zavraždil svojho kamaráta Thomasa McKendricka. Allana podľa jeho slov raz v noci navštívila upírka Akasha, ktorá mu za zabíjanie ľudí dá večný život. Priateľa z detstva zabil loveckým nožom a zbil kladivom. Predtým, ako ho zakopal, zjedol kúsok jeho tela a pil jeho krv. Telo našli o šesť týždňov po tejto vražde.


Mohlo by vás zaujímať:Krvilačný gróf vládne filmom: Od monštra v hororoch po postavičku v animáku


Interview s upírom

Viera v upírov a filmová inšpirácia nemusia vôbec vypáliť dobre. Lisa Stellwagen sa v noci prebudila na to, že jej priateľ Daniel je hore a zvláštne sa na ňu pozerá. Nespravil nič, len jej povedal, že ju zabije a vypije jej krv. Na druhý deň ju sedemkrát bodol a z jej rán vysal krv. Neskôr sa priznal k tomu, že ho inšpiroval film Interview s upírom, ktorý videli večer predtým, ako aj viera v upírov.

Viac o téme: SawVreskotDetská hra
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu